Dev Operasyonda Son Durum: Çekilmek Yok!

Cizre ve Silopi'de kamu güvenliği ve otoritenin sağlanmasının 1 ayı bulacağı, Sur'da ise daha uzun süreceği ifade ediliyor. Operasyonlar tamamlandıktan sonra nüfus büyüklüklerine göre mahallelere karakollar inşa edileceği belirtiliyor.   Şırnak'ın Cizre v

Dev Operasyonda Son Durum: Çekilmek Yok!
Cizre ve Silopi'de kamu güvenliği ve otoritenin sağlanmasının 1 ayı bulacağı, Sur'da ise daha uzun süreceği ifade ediliyor. Operasyonlar tamamlandıktan sonra nüfus büyüklüklerine göre mahallelere karakollar inşa edileceği belirtiliyor.
 
Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde sokağa çıkma yasağı 6'ıncı, Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nin 5 mahallesinde sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar 19'uncu gününe girdi. Ağırlıklı olarak bu 3 ilçede düzenlenen ve "Silindir Operasyonu" olarak adlandırılan operasyonlar devam ediyor.
 
Genelkurmay Başkanlığı'nın şimdiye kadar öldürülen PKK'lı sayısının 110'a ulaştığını açıkladığı operasyonlarda en büyük hedef; büyük patlayıcı ve mühimmat yığınağı yapılan ve çok sayıda YDG-H'linin bulunduğu tahmin edilen Sur...
 
OPERASYON 1 AYDAN FAZLA SÜRECEK
 
Cizre ve Silopi'nin hendeklerden, barikatlardan temizlenmesi, "kesintisiz" şekilde kamu güvenliği ve otoritenin sağlanmasının 1 ayı bulacağı, Sur'da ise bunun daha uzun süreceği belirtiliyor.
 
Operasyonun tamamlanması ve onarımdan sonra bu ilçelere büyüklüklerine, tehdit-risk analizine ve nüfus büyüklüklerine göre güvenlik için karakollar ve yeni binalar inşa edilecek.
 
SUR'DA 19 GÜNLÜK BİLANÇO
 
Merkez Sur ilçesinde 2 Aralık'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı, 11 Aralık Cuma günü 17 saat kaldırılmış, ardından yasak tekrar ilan edilmişti. Sokağa çıkma yasağının, 17 saat arayla 19. gününe girdiği ilçede, çatışmalar arttı. Silah seslerinin yankılandığı kent genelinde, helikopterler de operasyonlara havadan destek veriyor. Operasyonlar çerçevesinde güvenlik güçleri 22 hendek kapattı, 20 bomba tuzağını ise imha etti.
 
İlçede, 19 günde 3 güvenlik görevlisi şehit olurken, yaralanan güvenlik görevlisi sayısı ise 22'ye çıktı. 19 günlük operasyonlarda yaklaşık 50 terörist ise etkisiz hale getirildi.
 
İşte asker-polis eşgüdümünde yürütülen büyük operasyonun detayları:
 
2. ORDU KOMUTANLIĞI: Büyük operasyon, 2. Ordu Komutanlığı tarafından icra edilip yönetiliyor. Sahada, Cizre Çakırsöğüt ve Silopi 172. Tugay komutanları, timlere komuta ediyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 2. Ordu Komutanı'na,"Sivil halka zarar gelmesin. Halkı, kendi anneniz, babanız ve çocuğunuz gibi göreceksiniz. Sabırlı olun" talimatı verdi. Bu talimat operasyonları yürüten timlere de iletildi.
 
DEHLİZLER: Henüz, "dehliz" diye tabir edilen tünellere ve binaların altındaki geçişlere girilemedi. Terör örgütü 3 yıldır buraya yığı- nak yaptı. Diyarbakır Sur'da çok sayıda YDG-H'li bulunuyor. Cizre'deki YDG-H'lilerin bir kısmının kaçtığı ifade ediliyor. Silopi'deki YDG-H'lilerin 60-70'ini dağ kadrosundan gelenler oluşturuyor.
 
TABUR KOMUTANLARININ EMRİNDE: Askerin de katıldığı operasyonlar, 5442 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu ve Jandarma Teşkilat Görev ve Yetkileri Kanunu'na dayanılarak yürütülüyor. Genel yetki valide ancak operasyonu 2. Ordu Komutanlığı yönetiyor. Polis vejandarma timleri ise tabur komutanlarının emrinde operasyona çıkıyor.
 
TİMLER DEĞİŞİYOR: 10 bin kişilik operasyon görev gücünün tümü, meskûn mahal muharebe eğitimi aldı. 60'şar kişilik timler, olabildiğince dönüşümlü görev yapıyor. Yetkililer, bu eğitimi almamış personelle yürütülecek operasyonda sivil can kayıplarının olabileceğine dikkat çekerek, şu ana kadar eğitimli personelle yürütülen operasyonlardan istenilen sonuçların alındığını söylüyor.
 
SİLİNDİR OPERASYONU: Operasyonda, terörist unsurların ve patlayıcıların temizlenmesi, barikatların yıkılması, ardından onarım sürecine geçilmesi amaçlanıyor. Bu nedenle "Silindir Operasyonu" adı verildi. Kazılan hendekler kapatılıp silindirle düzeltiliyor, yollar açılıyor.
 
KARAKOLLAR KURULACAK: Güvenlik güçleri, mümkün olan en kısa sürede güvenliği sağlayıp bu ilçelerden çıkmayı planlıyor. Ancak operasyon timlerinin ayrılmasından sonra iş bitmiyor. Buralarda polis merkezleri kurulacak. Nüfusu, risk-tehdit analizleri dikkate alınarak ilçelerde bazı noktalarda 3 ya da 5, bazı yerlerde ise 2 ya da 3 karakol yapılacak. Güvenlik amaçlı yeni binalar inşa edilecek. Daha sonra sivil yaşam alanlarına yönelik onarım ve normalleştirme süreci başlayacak.(Habertürk)

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler