Derviş Eroğlu Türkiye'ye minnettar

 KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Barış Hareketi sayesinde toplu mezarlara gömülmediklerini itiraf etti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye'nin 1974'te düzenlediği Barış Harekatı ile özgürlüklerine kavuştukla

Derviş Eroğlu Türkiye'ye minnettar

 

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Barış Hareketi sayesinde toplu mezarlara gömülmediklerini itiraf etti.
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye'nin 1974'te düzenlediği Barış Harekatı ile özgürlüklerine kavuştuklarını söyledi. Bugün korumasız şekilde istedikleri gibi hareket ettiklerini belirten Eroğlu, "1974 yılında eğer Türkiye müdahale etmemiş olsaydı, Rumlar bizi toplu şekilde imha ederek mezarlara gömmüş olacaktı" dedi.
 
GAP Gazeteciler Birliği'nin düzenlediği 'GAP Oskarları' ödül törenine katılmak üzere Adıyaman'a gelen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Adıyaman Üniversitesi'nde 'Kıbrıs'ın Dünü, Bugünü ve Yarını' konulu konferans verdi. Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü'nün daveti üzerine konferans veren Eroğlu, salonda bulunan Kıbrıs gazileri ile sohbet etti.
 
KKTC'nin var oluş mücadelesini anlatan Eroğlu, geçmişte Annan Planı'nın Rumlar tarafından reddedildiğini hatırlatarak şöyle konuştu:
 
"O zamanki görüşme süreçlerinde Kıbrıs Türk tarafı anlaşmaya ulaşmak için çaba sarf etti. Ancak Rum tarafı tam tersi bir anlayışı sergiledi. Bugün bile 'Türkiye niye müdahale etti?' diyenler var. 1974 yılında eğer o Barış Harekatı olmamış olsaydı, bir kere bu salonda hitap eden bir Cumhurbaşkanı olamazdı. Çünkü Kıbrıs Türklerinin tümü toplu mezarlara gömülecek ve Kıbrıs Yunanistan'a bağlanacaktı. Olay tamamen buydu. Eğer Türkiye müdahale etmemiş olsaydı, Rumların gerçekleştirmek istediği toplu imha ve mezarlara gömme gerçekleşmiş olacaktı. Kıbrıs o yüzden bağlanmadı. O gün koşullarında Türkiye'nin müdahale etmekten başka şansı yoktu. Bu yüzden 1974 Barış Harekatı gerçekleşti. Kıbrıs, verilen varoluş mücadelesinin ardından Anavatan Türkiye sayesinde özgürlüğüne kavuştu. Gelinen aşamada ise demokratik bir cumhuriyet kurmanın gururunu yaşıyoruz."
 
Türkiye'deki çözüm süreci ile ilgili de değerlendirmeler yapan KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Türkiye'de bugün büyük bir mücadele var. Ülke genelinde barışı sağlamak için mücadele sergileniyor. Biz Kıbrıs'ta korumasız olarak arabamızı sürüyoruz ama Türkiye'de öyle değil. Türkiye'de başlatılan barış süreci inşallah başarıya ulaşır. İstiyoruz ki her yerde kardeşçe ve barışçıl bir hayat olsun" diye konuştu.
 
Eroğlu'nun yaklaşık 1 saat süren konuşmasını, Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Ak Parti Grup Başkanvekili ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, öğretim üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar da dinledi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler