Depremde son rakam açıklandı

Başbakanlık afet ve acil durum yönetimi başkanlığı Van depremi saat 09.00 itibariyle 523 kişinin öldüğünü 1.650 kişinin yaralandığını açıkladı.

Depremde son rakam açıklandı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı saat 09:00 itibariyle depremde ölen kişi sayısının 523, yaralananların sayısının 1650 ve enkazdan sağ çıkarılanların 185 kişi olduğunu açıkladı.

Açıklamada, AFAD Başkanlığı tarafından Van Valiliği emrine acil ihtiyaçların karşılanması için ilk aşamada 13 milyon TL acil yardım ödeneği gönderildiği, Başbakanlık tarafından başlatılan yardım kampanyasında 7.380 milyon TL toplandığı, ayrıca 14 televizyon kanalının ortaklaşa düzenlediği "Van için tek yürek" yardım kampanyasında toplanan tutarlar hesaplara aktarıldıktan sonra toplam yardım miktarı kamuoyuna duyurulacağı, 48 il ve 39 kurumdan arama kurtarma, sağlık ve ilk yardım personeli ile ekipmanları, 29 THY, 29 askeri ve 13 özel kargo uçağı olmak üzere toplam 71 uçak ve araçlarla bölgeye sevk edildiği belirtildi.

AFAD Başkanlığı, deprem bölgesindeçadır ve battaniye ihtiyacının karşılanması için 5 sivil, 3 askeri olmak üzere toplam 8 uçakla ulaşım zinciri oluşturulduğunu, sevkıyatın devam etiği belirtilirken şöyle devam edildi: "Kalıcı konutların inşası için TOKİ’ye talimat verilmiş olup, afetzede konutları en kısa sürede tamamlanacaktır. Geçici barınma amacıyla da yeteri kadar konteynırın üretimi için çalışmalara başlanmıştır ve en kısa zamanda bölgede kurulması planlanmıştır. Toplam 3.826 arama-kurtarma, 904 sağlık personeli, 18 arama köpeği, 651 iş makinesi ve araç, 7’si hava ambulansı olmak üzere 146 ambulans, 4 tanesi faal olmak üzere 11 seyyar hastane, 46 jeneratör, 77 projektör, 95 seyyar tuvalet, 25.185 çadır, 10 toplu barınma çadırı, 60 prefabrik ev, 90 Mevlana evi, 109.986 battaniye, 1.150 yorgan, 37 seyyar mutfak, 3.051 mutfak seti, 6.359 katalitik soba, 5.609 uyku tulumu, 1000 kampet ve 1 mobil fırın gönderilmiştir. 3 öğün sıcak yemek dağıtımına başlanmış olup, gıda, kumanya ve diğer tüketim malzemelerinin sevki devam etmektedir.

Kamu hizmetlerinin yürütülmesi ve afetzede vatandaşlarımıza psikososyal destek verilmesi için 30 adet sahra çadırı gönderilmiştir. Başkanlığımızca havayolu ile gelecek olan uluslararası yardımların kabulü için Erzurum lojistik merkez olarak belirlenmiş olup, bu merkezin kurulması ve gelen yardımların Van’a transferini sağlamak üzere Erzurum Valiliği görevlendirilmiştir. Karayolu ile gelecek olan uluslararası yardımların kabulü için de Van Valiliği’nce Lojistik Kabul Merkezi kurulmuştur. İlgili bakanlıklar; arama-kurtarma, geçici barınma, enkaz kaldırma, sağlık, psikososyal destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, afet ve acil durum merkezleri ikinci bir bildirime kadar 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir. Van Valiliği emrine; psikolojik ve sosyal destek hizmetlerinin verilebilmesi için uygun nitelikte ve yeterli sayıda personel görevlendirilmiştir. Başkanlığımızdan gönderilen 20 kişilik teknik heyet, çeşitli illerden görevlendirilen 200 teknik personelle birlikte ön hasar tespit çalışmalarına başlamıştır. Şu ana kadar Van ili Merkez ilçesi, köyleri ve Erciş ilçesi ve mahallelerinde 4.686 hasarlı bina incelenmiş olup; 861 yıkık bina, 2.210 hasarlı-oturulamaz bina, 1.615 hasarlı-oturulabilir bina tespit edilmiştir. Ön hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Arama-kurtarma ve ilk yardım çalışmaları kesintisiz olarak devam etmektedir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler