Deprem dede neler dedi neler!

TÜRK Kızılayı Genel Başkanı Baş Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir Şubesi'ni ziyareti sırasında, konuk olan Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Bölümü öğrencilerine ilginç bir soru yönelt

Deprem dede neler dedi neler!

TÜRK Kızılayı Genel Başkanı Baş Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir Şubesi'ni ziyareti sırasında, konuk olan Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Bölümü öğrencilerine ilginç bir soru yöneltti. Ahmet Mete Işıkara, “Bana bu soruyu Güneydoğu Anadolu’yu ziyaretim sırasında çocuklar sormuştu. Şimdi ben de size soruyorum. ’Aşk ile deprem arasındaki ilişki nedir? diye sordu. Toplantıyı izleyen bir gazeteci, ’ikisi de şiddetlidir ve sarsar’ diye cevap verdi. Deprem dede gülümseyerek, “Evet" dedi. Işıkara, toplantı sonrasında kız öğrencilerle anı fotoğrafı çektirirken de, “Çok şanslısınız Türkiye'nin en seksi erkeği ile resim çektiriyorsunuz" diye konuştu.

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir Şubesi Başkanı Kemal Gökçay Yenigün ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti. Işıkara, Türkiye'deki deprem riskleri ve alınacak önlemler konusunda bilgiler verdi. Zemin etüdü konusunda, jeolog ve jeofizikçilerin dürüst olması gerektiğini vurgulayan Işıkara, “Malesef yanlış algılamalar başladı. Biri geliyor, “Çok şükür kayalık zeminde oturuyoruz' diyor, bir diğeri, “Yandık bittik, bizim bulunduğumuz yer yumuşak zeminmiş' diyor. Ben hepsine binalarının nasıl yapıldığını bilip bilmediğini soruyorum. Zemin etüdünü telaffuz eden bizleriz. Mevcut binaların zemin etüdü yapılmaz ama maalesef bazı arkadaşlarımız yapıyor. Bizlere meslek olarak düşen en önemli görevlerden bir tanesi topluma karşı dürüst olmaktır. Acı da olsa onu topluma söylemeliyiz. O onu kabulleniyor. Yeter ki doğruyu söyleyelim" dedi.

"İSTANBUL DEPREMİNE ANADOLU EL VEREMEZ"

Şehirlerin kabuk değiştirdiğini, İstanbul’un da hızla bunu yapması gerektiğini ifade eden Işıkara, “Türkiye'de her açıdan bir patlama var. Siteler yapılıyor. Daha doğrusu şehirler yapı açısından kabuk değiştiriyor. 100 binlik 500 binlik şehirler yapılıyor. Başta istanbul olmak üzere yapı stoğunun hızlı bir şekilde değiştirilmesi gerekiyor. Çünkü İstanbul diğer Anadolu şehirlerine benzemezö dedi. Balıkesir'de olacak bir depreme İstanbul’un destek verip iyileştirebileceğini kaydeden Işıkara, “İstanbul kaynak verir, katkı verir. Çünkü, sanayi, ticaret, kültür, borsa, herşey orada. Ama Anadolu İstanbul'a el veremez çünkü gücü yetmez. İstanbul bu nedenle önem kazanıyor. İstanbul'un kendi kendini hızlı bir şekilde yenilemesi gerekiyor. Eğer Adaların güney batısında bir deprem gerçekleşirse Borsa'nın 3 gün içinde açılması gerekiyor" diye konuştu.

"AFET VE ACİL DURUMLARI BAŞBAKAN YÖNETMELİ"

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara toplumu bilinçlendirme eğitimi konusunda jeoloji mühendislerine sitem etti. Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi'nde pek çok jeoloji mühendisinin yer alabileceğini vurgulayan Işıkara, “Afet Ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığının kurulmasının çok iyi oldu. 2002 yılında seçimlere girmemin en büyük nedeni, bir afet durumunda kurtarma çalışmalarını yüklenecek kurumların bir şemsiye altında toplanmasıydı. Afetlerde temel iradenin başbakanda olması gerek bakanda değil. Çünkü bakan, insiyatifi zor kullanabilir. Zor kararlar alınması gerekir. Bunu da ancak başbakan yapar. Türkiye şimdi doğru bir sistem içinde. Yeterki kurdukları kurum işlesin" dedi.

DEĞERLİ HEDİYE

Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir Şubesi Başkanı Kemal Gökçay Yenigün, ziyareti nedeniyle Işıkara’ya İvrindi ilçesi yakınlarında çıkarılan ve üzerinde çok nadir fosillerin bulunduğu, 250 yıllık 'Hitit Güneşi' adı verilen mermer plakayı armağan etti. Işıkara da, kendine hediye edilen mermerin çok değerli olduğunu vurgulayarak, “Çok makbule geçti" dedi.

DEPREMLE AŞK ARASINDAKİ İLİŞKİ NEDİR?

Toplantının sonunda kendisi gibi odayı ziyaret eden Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Bölümü öğrencilerine ilginç bir soru yönelten Ahmet Mete Işıkara, “Bana bu soruyu Güneydoğu Anadolu’yu ziyaretim sırasında çocuklar sormuştu. Şimdi ben de size soruyorum. ’Aşk ile deprem arasındaki ilişki nedir? dedi. Kız öğrenciler hiç beklemedikleri soru karşısında şaşırdı. Toplantıyı izleyen bir gazeteci, ’ikisi de şiddetlidir ve sarsar’ diye cevap verdi. Deprem dede gülümseyerek, “Evet" dedi. Işıkara, toplantı sonrasında kız öğrencilerle anı fotoğrafı çektirirken de, “Çok şanslısınız Türkiye'nin en seksi erkeği ile resim çektiriyorsunuz" diye takıldı.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler