Demokratikleşme paketinin ardından ilk adım atıldı!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi'nde özel okullarda ana dilde eğitimin verilmesinin önünün açılacağının belirtilmesi ile ilgili tartışmalar yaşanırken, Süryani Dernekleri Federasyonu (SÜDEF) Başkanı Evgil Türker, Mardin'i

Demokratikleşme paketinin ardından  ilk adım atıldı!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi'nde özel okullarda ana dilde eğitimin verilmesinin önünün açılacağının belirtilmesi ile ilgili tartışmalar yaşanırken, Süryani Dernekleri Federasyonu (SÜDEF) Başkanı Evgil Türker, Mardin'in Midyat ilçesinde Süryanice eğitim veren bir ilköğretim okulu açmak için Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvuruda bulunduklarını söyledi.

Merkezi Midyat'ta bulunan Süryani Dernekler Federasyonu (SÜDEF) tarafından alınan karar doğrultusunda Güneydoğu Süryani Kültür ve Dayanışma Derneği, Midyat'ta Süryanice eğitim verecek bir ilköğretim okulunu açmak için Mardin Milli Eğitim Müdürlüğü'ne resmi başvurusunu yaptı. Başvuru dilekçesine, Ankara 13'üncü İdare Mahkemesi'nin Lozan Antlaşması'na dayanarak, "Süryanilerin okul açabileceği" yönünde verdiği kararını da ekleyen Dernek, Süryanice eğitim verecek bir okul için uygulanacak prosedürün de kendilerine bildirilmesini talep etti. Konu ile ilgili konuşan Süryani Dernekleri Federasyonu Başkanı Evgil Türker, Midyat'ta Süryanice eğitim veren bir İlköğretim okulunun açılmasıyla ilgili dilekçelerini Mardin Milli Eğitim Müdürlüğü'ne verdiklerini belirterek, "Dilekçemizde de 1923 yılındaki Lozan Antlaşmasından doğan haklarımızı yazdık. Azınlıklar olarak 85 yıldır böyle bir hakkımız vardı. Biz bunu yıllardır söylüyoruz, fakat uygulanmadı. Süryanilerin bu hakkı gasp edilmişti. Türkiye'de sadece Ermeniler, Rumlar ve Museviler azınlık olarak dillendiriliyordu. Süryanileri kapsam dışı bırakmışlardı, bu bir haksızlıktı" dedi.

"TALEBİMİZİN KABUL EDİLECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ"

Yaptıkları başvuru sonucunu beklediklerini söyleyen Federasyon Başkanı Türker, şöyle devam etti: "Hatırlanacağı üzere, İstanbul Beyoğlu Süryani Meryem Ana Kilisesi Vakfı'nın, Milli Eğitim Bakanlığı'na anaokulu açmak için başvuruda bulunmuş ancak, Milli Eğitim Bakanlığı Lozan'a atıfla sadece Ermeni, Rum ve Musevilerin okul açabileceğini belirterek bu talebe karşı dava açmıştı. Dosyayı görüşen Ankara 13'üncü İdare Mahkemesi'nin Lozan Anlaşması'na dayanarak Süryanilerin okul açabileceği yönünde verdiği karara Milli Eğitim Bakanlığı itiraz etmedi. Böylece Süryanilerin okul açmaları önünde fiilen hiçbir engel kalmadı. Biz de bu karara istinaden okul açmak için başvurumuzu yaptık. 1'inci sınıftan 8'inci sınıfa kadar Lozan Antlaşması çerçevesinde okul açmak istediğimiz ilettik. Şu an başvurumuzun sonucunu bekliyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okul açma talebimiz kabul etmeme gibi durumun ortaya çıkacağını sanmıyorum."

"ÇOCUKLAR SÜRYANİCEYİ EVDE ÖĞRENİYOR"

Türkiye'den 300 bin Süryaninin yurt dışına göç ettiğini ileri süren Süryani Dernekler Federasyonu Başkanı Türker, "Süryani cemaatimizin büyük bir bölümü yurt dışında yaşıyor. Süryaniler Türkiye coğrafyasından göç etmişler. Köylerle birlikte şu an Midyat'taki nüfusumuz 4 bini buluyor. Bu okulun açılması için Midyat'ta bir potansiyel var. Midyat merkezde böyle bir okul açılırsa dolar. Şu an çocuklarımız devlet okullarında okuyorlar. Bildiğiniz gibi resmi okullarda herhangi bir Süryanice eğitim verilmiyor. Çocuklarımız Süryanice konuşmayı evde öğreniyorlar. Bunun yanında manastır ve kiliselerde dini ibadetlerimizi de Süryanice yapıyoruz" diye konuştu.

SÜRYANİCE ÖĞRETMENİ YOK

Federasyon Başkanı Evgil Türker, okul açma isteklerinin hayata geçmesi durumunda Avrupa ülkeleri'nin kamuoyuna bu durumun olumlu yansıyacağını dile getirerek, "Süryanice'nin 5 bin yıl gibi çok eski bir tarihi var. Aramice'nin, Akadça'nın, Asurca'nın bir devamıdır Süryanice. Bu dilin yaşaması önemlidir. Köklü, kadim bir halkı temsil ediyor bu dil. Bu dili biz bu günlere kadar koruduk ancak bu dil bugün kaybolma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bildiğiniz gibi insanlarımız Avrupa'da yaşıyorlar ve yurt dışında ister istemez o sistemler arasında insanlarımız dillerini unutabiliyorlar. Zaten bu dilin orada yaşatılması da çok zordur. Bu dilin kendi anavatanında, doğduğu topraklarda yaşatılması bizim en büyük hayalimizdir. Süryanice eğitim veren bir okulun açılması bu dile tekrardan hayat verecektir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Süryanice öğretmeni yok. Resmiyette diplomalı yok. Çünkü öyle bir dil yok sayılıyordu. Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Süryanice bilen öğretmen temininde ve ders kitaplarının Süryaniceye çevrilmesi konusunda bize yardımcı olabilir"dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler