Demirtaş'ın yemin krizi açıklaması

2011 seçimleri sonrasında Türkiye'de demokratik siyasetin gelişeceğine dair büyüyen umut, krize döndü. Bu krizin adı yemin krizi değildir. BDP'liler yemin etmiyor, Meclis'e gitmiyor krizi de değildir. BDP'liler dışarıda bırakılmak isteniyor. Ortada bir kr

Demirtaş'ın yemin krizi açıklaması

2011 seçimleri sonrasında Türkiye'de demokratik siyasetin gelişeceğine dair büyüyen umut, krize döndü.

Bu krizin adı yemin krizi değildir. BDP'liler yemin etmiyor, Meclis'e gitmiyor krizi de değildir.

BDP'liler dışarıda bırakılmak isteniyor. Ortada bir kriz varsa, bu krizin adı demokratik siyasetle statükocu siyaset arasındaki krizdir.

Kimse parlamentoyu işlevsiz kılmak için bu kararı almadı.

Aradan geçen 3 hafta gösterdi ki, bloğun aldığı karar son derece haklıdır, meşrudur.

Dicle ve tutuklu vekiller konusunda AK Parti başta olmak üzere çaba gösterirlerse biz diyaloğa hazırız.

Halkın bize verdiği yetki ve sorumluluğu, ikili, üçlü veya dörtlü mutabakatlarla halkımızın karşısına çıkabiliriz.

Ama ilk andan itibaren karşılaştığımız tutum, BDP bloğu hata yapmıştır, bir an önce Meclis'e gelmelidir. BDP bloğunun nerede, ne hatası vardır?

Sayın Hatip Dicle'nin mazbatasının alınmasına itiraz eden AKP'dir. Hatip Dicle'nin vekilliğinin düşürülme sürecini yasal olarak başlatan AKP'dir.

Ortada açık bir hırsızlık vardır. Bu hırsızlığa dair, hırsızdan üzüntü duyduğuna dair bile tek cümle duymuş değiliz.

Bunlar neden önemli? Eğer bir hükümet bütün bunlardan rahatsızlık duyuyorsa, demek ki bunların düzeltimlesi yönünde iradesi vardır. Yavuz hırsız misali sürekli ev sahibini suçluyorsa, ortada demokratik bir çözüm iradesi yok demektir.

Parlamentoya güç vereceksek bu temelde parlamentoda gerekli zemin hazırlanmalıdır. Kayıtsız, şartsız bunları konuşmaya hazırız. Bu çağrıyı biz yaptık. Fakat bu çağrıya muhatap olması gerekenler, bu çağrı yokmuş gibi, sadece CHP'nin yemin krizi varmış gibi, buna yoğunlaştılar.

AKP, CHP, BDP bir araya gelip bir mutabakata varmış olsalardı, komuoyundaki demokratikleşme umudu çok daha güçlü olacaktır.

Bir tarafta aldığı yüzde 50'ye güvenerek diz çöktürmeye çalışanlar var, diğer tarafta da Anayasa değişmesin, değişecekse de Kürtler bundan faydalanmasın diyen milli cephe var.

Biz bunu aşan özlü, içerikli, radikal bir demokratik bir dönüşümü savunurken, karşımızda bu tutumu görebilmiş değiliz.

Bütün meseleleri konuşuruz, görüşürüz, bir araya geliriz. Diyaloğa açığız dedik. BDP'nin Meclis'e dönüşü söz konusu olacaksa da, Türkiye'nin önünü açan bir umutla olur ancak.

Bütün meseleleri konuşarak çözmeye hazırız.

Ama bizim bu tarihsel rolümüzü küçümseyerek, alaya alarak, yok sayacaklarsa biz de diyoruz ki, Biz bu halkın temsilcisiyiz. Bu halk cesur, temsilcisi de cesur, bu halk bedel ödemeye hazır, temsilcisi de bedel ödemeye hazır.

Bu ve benzeri krizlerle demokratik siyasetin, parlamentonun insiyatif alması çok önemlidir.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem