Demirel'in uyarı mektubu mahkemede

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu, 12 Eylül dönemine ilişkin bilgi ve belgeleri, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.Belgeler arasında Demirel'in, 21 Şubat 1979'da Cumhurbaşkanı Korutürk'e gönderdiğ

Demirel'in  uyarı mektubu mahkemede

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu, 12 Eylül dönemine ilişkin bilgi ve belgeleri, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Belgeler arasında Demirel'in, 21 Şubat 1979'da Cumhurbaşkanı Korutürk'e gönderdiği ve ''Türkiye'de yaşanan terör olaylarını değerlendirdiği'' mektup dikkati çekiyor.
 
Mektubunda, can ve mal güvenliğiyle kanun ve nizam hakimiyetinin sağlanması görevinin yerine getirilmesinin endişe verici şekilde zedelendiğini savunan Demirel, 6 Ocak 1978'den, 20 Şubat 1979'a kadar geçen sürede 6 bin 404 ''anarşik'' olayın meydana geldiğini, bu olaylarda bin 277 vatandaşın öldüğünü, 7 bin 141 vatandaşın yaralandığını ve 527 soygun yapıldığını belirtti.
 
Mektubunda, ideolojik bazı eylem ve etkinliklerden örnekler veren Demirel, hükümetin olup bitenler karşısında devleti işletmekten çekinerek, Anayasa'yı ihlal ettiğini savundu.
 
''Hükümet, Askere Engel Oluyor''
 
Hükümetin, sıkı yönetim ilanında, anayasada ve kanunlarda mevcut olmayan, başbakanlığa bağlı bir ''eş güdüm'' dairesi kurmaya kalktığını, hakim tayinlerinde tartışmaya sebep olduğunu, bunun da sıkıyönetimin caydırıcılığını geniş çapta zedelediğini savunan Demirel, şunları kaydetti:
 
"TSK'nın kendilerine verilen her görevi eksiksiz yapacağından eminiz. Ancak TSK'nın görev yapmasına hükümet engel olmaktadır. Böylece anarşi mihraklarının köküne inilmemiş, hatta bu mihraklar sıkı yönetimin bile kendilerine bir şey yapamayacağını görünce cüret ve cesaretlerini artırmışlardır. Olayların başka türlü izahı mümkün değildir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler