Davutoğlu'ndan Saldırı Açıklaması

 Tahran'daki temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İranlı mevkidaşı Ali Ekber Salihi ile düzenlediği ortak basın toplantısında NATO füze kalkanı konusunda önemli açıklamalarda bulundu.İşte Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları: - N

Davutoğlu'ndan Saldırı Açıklaması

 

Tahran'daki temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İranlı mevkidaşı Ali Ekber Salihi ile düzenlediği ortak basın toplantısında NATO füze kalkanı konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

- NATO füze kalkanı projesi, savunma sistemiyle ilgili bir füze sistemidir. Bu tür faaliyetlere yabancı değiliz, bu yeni bir durum değil. İran'a güveniyoruz, onlar da bize güveniyor. Karşılıklı bir güven söz konusu. Bazen gerçeklerin yanlış yansıtıldığını görüyoruz. Türkiye'nin İran'da olan kardeşçe bağlarını yıpratıyor. Biz İran'ı kesinlikle bir tehdit olarak görmüyoruz.

- Bizim kendi komşumuzla olan ilişkilerimizi bozacak bir adım atmayız. Sadece radar sistemi Türkiye'de yer alacaktır. NATO savunma sisteminin bir parçasıdır. Müzakereler boyunca altını çizdir. Komşularımıza bir tehdit oluşturamaz. NATO belgelerinde bunu belirttik. Türkiye'nin pozisyonunun, sistemde bir hedef gösterilmediğini, komşularımızın tehdit olmadığını belirttik. Türk topraklarından komşularımıza saldırı olamaz. Özellikle İran'a, tarihi bağlarımız var bu ülkeyle.

- İran'ın böyle bir tehdit algılamadığından emin olmak istiyoruz. Başka bir ülkede böyle bir sistem kuruluyor olsa karşı çıkmazdık, çünkü Türkiye'nin komşularına saldırmak gibi bir planı yok.

- İran veya başka bir ülke böyle bir sistem kursa saygı duyar, memnun olurduk. Herhangi bir ülkenin savunma adına böyle bir sistem kurma hakkı var. Tarihi bağlarımız tarihin sonuna kadar devam edecek. Türklerin ve İranlıların bunu bilmesi gerekiyor. Spekülasyonlara izin vermemeliyiz.

- İran herhangi bir NATO belgesinde geçmemiş, tehdit edici bir ülke olarak gösterilmemiştir. Türkiye de zaten buna karşı çıkar.

CELİLİ İLE NÜKLEER GÖRÜŞME

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Salihi ile düzenlediği ortak basın toplantısından önce İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ile Tahran'ın tartışmalı nükleer programını görüştü.

Aynı zamanda İran'ın nükleer müzakerecisi olan Celili'nin ofisinde yapılan görüşmede, Türkiye-İran ilişkilerinin yanı sıra bölgesel konuların da ele alındığı öğrenildi.

Davutoğlu'nun gün içinde İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından da kabul edilmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler