Davutoğlu: İtalya'dan acilen izahat istedik

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Paris'te 20 kişinin öldüğü saldırıların ardından düzenlenen yürüyüşe katılmasını eleştiren İtalya Başbakanı Matteo Renzi'ye tepki gösterdi. Brüksel dönüşü uçakta gazetecilere konuşan Davutoğlu, Renzi'nin "Gazetecilerin tutuklandı

Davutoğlu: İtalya'dan acilen izahat istedik
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Paris'te 20 kişinin öldüğü saldırıların ardından düzenlenen yürüyüşe katılmasını eleştiren İtalya Başbakanı Matteo Renzi'ye tepki gösterdi. Brüksel dönüşü uçakta gazetecilere konuşan Davutoğlu, Renzi'nin "Gazetecilerin tutuklandığı, yayın kuruluşlarının kapatıldığı Türkiye'nin liderinin de orada yer alması biraz sırıttı" sözleri için şunları söyledi:
 
"İtalya Başbakanı'ndan acilen izahat istedik. İtalyan Başbakanı bir ay önce bizi ziyaret etti. Kendisi ile ilk kez Paris'te karşılaşmadık. Yaptığı açıklamayı asla kabul edemeyiz. İtalya diplomatik olarak hem Roma'da hem Ankara'da resmi protesto edildi. Eğer İtalya Başbakanı çıkıp izahat yapmazsa çok sert şekilde mukabelede bulunacağız. Kendisi bize ‘En kısa zamanda tekrar bir araya gelelim' dedi. Biraz daha bekleriz, İtalya'dan düzeltme gelmez ise uluslararası alanda açıklama yapacağız."
 
Avrupa Parlamentosu'nun basın özgürlüğüne yönelik son kınama kararının iade edileceğini belirten Davutoğlu, "Karar geldiği zaman diplomatik nota ile iade edilecek. Geldiği gibi geri göndereceğiz. AP'de her parlamentere bilgi notu gönderdik. Yaptıkları iş tamamen tek yanlı bir çalışma" dedi.
 
‘Peygamber'e hakareti yayınlatmayız'
Başbakan Davutoğlu, Charlie Hebdo Dergisi'ne düzenlenen saldırının ardından başlayan ifade özgürlüğü tartışmaları hakkında da konuştu:
"Peygamberimize hakarete asla sessiz kalmayız. Peygamber'e hakaret eden bir şeyi Türkiye'de yayınlatmayız. Bu konuda bir kompleksimiz yok. Papa'nın söylediğini duydunuz, ‘Anneme hakaret eden olursa gereğini yaparım' diyor. Hz. Ayşe Müslümanların annesidir. Küfredildiğinde kavga ederim."
 
‘Erdoğan şeytanlaştırılacak'
"Türkiye hakkında dezenformasyon kampanyaları mı yürütülüyor?" sorusuna cevap veren Davutoğlu, "Türkiye aleyhine paralel lobiciler eskiden DHKP-C'nin gittiği parlamenterlere giderek çalışma yapıyorlar. Bu profesyonel bir algı operasyonu. Dünyada uluslararası medya network'ü var. Her şeyi yapıyoruz ama bu network bir karar vermiş: Türkiye'nin başarı hikâyesi bitirilecek ve Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan şeytanlaştırılacak. Hedef bu. 2010'dan yani Davos'taki ‘One minute'ten sonra düğmeye basılmış gibi Türkiye aleyhine harekete geçildi. Mursi'ye ve Mısır'daki demokrasiye verdiğimiz destekten sonra Türkiye aleyhtarı cephe daha da genişledi. Türkiye demokrasiyi savunmanın bedelini ödüyor. Arap Baharı demokratikleşme yönünde olsaydı Türkiye bütün bu ülkelerin hamisi olurdu. Bu çok korkuttu o medya network'ünü" dedi.
 
Türkiye'nin başarısının 'bazı çevreleri' rahatsız ettiğini söyleyen Davutoğlu, "Bazı çevreler Türkiye'nin başarı hikâyesinin bitmesini istiyorlar. Tipik geri kalmış Müslüman ülkesi imajına sığmıyor Türkiye. Endonezya ve Malezya ile birlikte Türkiye bu imajı bozuyor... Avrupalılara Avrupa'yı, Avrupa değerlerini anlatınca rahatsız oluyorlar. Psikolojik bir rahatsızlık var" diye konuştu.
 
Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'na başkanlık etmesini de değerlendirdi:
"Halk Cumhurbaşkanımızın kabineye katılmasına yüzde 70 destek veriyor, sistem tartışması yok orada. Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu birlikte oturduğunda, aynı ortamda beraber olduğunda bizim kitle neden rahatsız olsun ki?"
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem