Davutoğlu: AB'den eleştiri yok

Davutoğlu, Suriye Halkının Dostları Toplantısı'na katılmak üzere Paris'e gitmeden önce EsenboğaHavalimanı'nda gazetecilerin sorularını cevapladı. Rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrasında yaşanan görevden alma furyasına sert tepki gösteren Avrupa Birliği

Davutoğlu: AB'den eleştiri yok

Davutoğlu, Suriye Halkının Dostları Toplantısı'na katılmak üzere Paris'e gitmeden önce EsenboğaHavalimanı'nda gazetecilerin sorularını cevapladı. Rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrasında yaşanan görevden alma furyasına sert tepki gösteren Avrupa Birliği (AB) makamları ve son HSYK düzenlemesine gelen eleştirilerin sorulması üzerine de Dışişleri Bakanı Davutoğlu, şöylekonuştu:

"Hayır herhangi bize yöneltilmiş bu anlamda doğrudan bir eleştiri ya da açıklama yok. Herhangi bir görüşmemde olmadı. Ancak bütün bu düzenlemelerle yapılmak istenen son dönemde yargı ile yürütme arasındaki ilişkilerdeki flu alandan istifade ederek kendilerince insan haklarına da aykırıhukuk yöntemine de aykırı bazı uygulamalar içine giren bazı çevrelere karşı bu sınırların, bu şeylerin alanların daha belirgin bir şekilde ortaya konması ve bir yetki çatışmasının önünegeçmek amacıyla yapılan düzenlemelerdir."

Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti, çağdaş demokratik bir ülke olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, "Bu çerçevede de evrensel hukuk kurallarına riayet eder. ayrıca da evrensel insan hakları, temel insan hakları konusunda da tutumumuz bellidir. Özellikle dinlemeler konusunda ne kadar çok insan hakları ihlali yapıldığı yıllarca gündemimizdedir ve son gelişmelerde bunu açık bir şekilde ortaya çıkarmıştır. Dolayısıyla insan haklarına aykırı bazı uygulamaların ortadan kaldırılması ve yürütme yargı ilişkilerinin gerçekten devlet işleyişine uygun hale getirilmesi ve bu alanların tanımlanması bakımından hükümetimiz olarak yaptığımız bazı hazırlıklar var. Bu hazırlıkları herhangi bir şekilde yanlış anlaşılması ve yanlış değerlendirilmesi söz konusu olmamalıdır." dedi.

Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Tabi Avrupa Birliği ile temasları her zaman yürütürüz. Her zaman istişarelere açığız. AB müktesebatı konusunda son 10 yılda hükümetlerimizin, bizim hükümetimizin değişik dönemlerde yaptığı çok sayıda demokratikleşme paketi ve bu çerçevede atılan adımlar açıktır. Eğer son 60 yıla bakıldığında bu konuda Türkiye Avrupa müktesebatında katettiği yol söz konusu olduğunda bu yolun yüzde 90'ı hükümetimiz döneminde katedilmiş yoldur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu anlamda evrensel insan haklarına ve evrensel hukuk kurallarına uygun her türlü düzenlemeyi yapar ve devlet işleyişini de tekrar sağlıklı bir rayına oturtma ihtiyacı ortadayken bu tür reform çabalarını olumsuz bir perspektifle değerlendirmek mümkün değil.

Bunu tabi Avrupa Birliği bakanımız döndüğünde birlikte de değerlendireceğiz. Bütün bunudünyaya anlatmak için belli bir çerçevede çalışmalar yürüteceğiz. Ama nihayet bu Türkiye'ninkendi iç hukuk düzenlemesidir. Ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yetkisi içindedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yasama yetkisi de herhangi bir başka güçle sınırlandırılamaz. Ama biz her zaman dediğim gibi evrensel kurallarına ve insan hakları temel prensiplerine riayet eden düzenlemeler yaparız."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler