Cumhuriyet gazetesi baskınına dünyadan tepki.

Dünya basını Cumhuriyet Gazetesine yapılan baskına geniş yer ayırdı

Cumhuriyet gazetesi baskınına dünyadan tepki.
 
Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik bu sabah başlatılan operasyonu dünyaya ilk servis eden uluslararası ajans Reuters oldu.
‘Cumhuriyet gazetesi'ne operasyon dünyada nasıl yankılandı
İngiliz Reuters haber ajansı, ‘son dakika’ gelişmesi olarak duyurduğu haberinde, “Haber televizyonlarında yer alan habere göre gazetenin yazar ve yöneticilerinin evleri aranıyor” ifadesi yer aldı.
Fransız AFP haber ajansı da ‘sıcak gelişme’ olarak duyurduğu haberinde, “Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’nun gözaltına alındığını” aktardı.
Alman Deutsche Welle yayın kuruluşu Murat Sabuncu üzerinden verdiği haberinde, köşe yazarı Güray Öz’ün de aralarında bulunduğu gazete yöneticilerinin evlerinin arandığını yazdı.
Deutsche Welle, muhalefet partileri ve insan hakları örgütlerinin, hükümeti ‘olağanüstü hâl’i muhalifleri susturmak için kullanmakla suçlandığının altını çizdi.
Katar merkezli Al Jazeera yayın kuruluşu gelişmeleri “Türkiye, Cumhuriyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’yu gözaltına aldı” başlığıyla verdi. Al Jazeera, Sabuncu’nun gözaltına alınmasının, 15 Temmuz’daki başarısız darbe girişiminin ardından bazı muhalif medya organlarını kapatılmasının ardından geldiğini hatırlattı.
HÜKÜMET BASKISINA DİKKAT ÇEKTİLER
Amerikan yayın kuruluşu CNN, “Türkiye, kitlesel kovulmaların ardından 13 gazeteci gözaltına aldı” yazdı.
15 Temmuz başarısız darbe girişimini takiben hükümet baskısına vurgu yapan CNN, “Türk hükümeti, gazetecileri 15 Temmuz darbe girişiminden önce ‘darbeyi meşrulaştırmak’ için haber yapmakla” suçluyor.
CNN’nin haberinde, Cumhuriyet’in yaklaşık bir asırlık geçmişine vurgu yapılarak, gazetenin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’ye yönelik eleştirel haberleriyle tanındığı aktarıldı.
İngiliz yayın kuruluşu BBC‘nin Türkçe sevisi de Cumhuriyet’e yönelik operasyona sayfalarında yer verdi.
İngiltere’nin saygın gazetelerinden Guardian, khk’yla kapatılan 15 yayın kuruluşuna yönelik haberinde, Cumhuriyet’e yönelik operasyona da yer verdi. Guardian, Sabuncu’nun gözaltına alınmasına ve gazete yöneticilerinin evlerindeki aramaya dikkat çekti.
ALMAN MEDYASI BÖYLE GÖRDÜ
Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesinin “Cumhuriyet Gazetesi GYY Murat Sabuncu gözaltına alındı” başlığıyla verdiği haberinde şu ifadeler yer aldı:
“Türk makamları “istenmeyen gazetecilere” yönelik operasyonlara devam ediyor. Rejim karşıtı Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu gözaltına alındı. Gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve yazar Güray Öz başta olmak üzere 13 gazete çalışanı hakkında gözaltı kararı daha bulunduğu belirtiliyor. Türk makamları yaklaşık bir yıl önce de Cumhuriyet GYY Can Dündar ve arkadaşı Erdem Gül’ü tutuklamıştı.”
Bild gazetesi ise “Türk polisi, sabahın erken saatlerinde muhalif Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’yu gözaltına aldı. Gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve yazar Güray Öz’ün de gözaltına alındığı belirtiliyor. CNN Türk televizyonuna göre, 13 gazete çalışanı hakkında gözaltı kararı bulunuyor” yazdı.
HRW’TAN ÇARPICI YORUM
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Türkiye Direktörü Emma Sinclair-Webb, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Başka türlüsü kalmadığından… Hükümet yanlısı Türk medyası: PKK/Gülen bağlantıları iddiasıyla yayın yönetmeni dâhil Cumhuriyet gazetesinin 13 üst düzey yöneticisi hakkında gözaltı kararı verildi” yazdı.
Uluslararası ajans ve medya kuruluşları için çalışan gazeteciler, sosyal medya hesaplarından Cumhuriyet’e yönelik operasyona ilişkin mesajlar paylaşıyor.
 
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem