Cumhurbaşkanına ağır Kobani eleştirisi

 Türkiye'nin birinci gündem maddesi Kobani eylemleri. Yurdun her yanına yayılan eylemlerde 14 kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişi de yaralandı. Kobani, Türkiye'nin olduğu gibi dünyanın gündeminde. Financial Times gazetesi, IŞİD'in önümüzdeki günlerde

Cumhurbaşkanına ağır Kobani eleştirisi
 
Türkiye'nin birinci gündem maddesi Kobani eylemleri. Yurdun her yanına yayılan eylemlerde 14 kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişi de yaralandı.
 
Kobani, Türkiye'nin olduğu gibi dünyanın gündeminde. Financial Times gazetesi, IŞİD'in önümüzdeki günlerde kenti ele geçirme olasılığının yüksek olduğunu savundu.
 
IŞİD YENİ BİR AŞAMAYA GEÇECEK
 
Gazete, cihadçıların başarılı olması halinde Ortadoğu'da kendi kendilerine ilan ettikleri halifelikte yeni bir aşama kaydetmiş olacaklarını savundu.
 
Kobani'ye siyah bayrak çekilmesiyle IŞİD'in Türkiye-Suriye sınırı boyunca uzanan yolun büyük bir bölümünü kontrol edeceğini vurgulayan gazete, "IŞİD'in kentteki Kürt ve Arap mültecilere yapacağı barbarlıklar yeni bir insani felakete neden olacak" diye yazdı.
 
Gazete, Kobani'de durumun vahim halde olduğunu ve bunun IŞİD'i "geriletmek ve imha etmek" amacıyla başlatılan ABD hava saldırılarının ne kadar zayıf kaldığının da kanıtı olduğunu yazdı.
 
ÖLÜM SAÇAN GRUP FRENLENMELİ 
 
Financial Times, Washington'un bu "ölüm saçan" grubu frenlemenin dışında başka bir seçeneği olmadığını vurguladı.
 
ABD ve müttefiklerinin karadan asker göndermermesi halinde bitirici darbeyi vurmayacaklarını yazan Financial Times, Kobani krizinin aynı zamanda ABD öncülüğündeki koalisyonunun bir başka zaafını da ortaya çıkardığını ve bu zaafın "Türkiye'nin kararsızlığı" olduğunu belirtiyor.
 
ERDOĞAN HİÇBİR ŞEY YAPMADI
 
"Türkler büyük bir bölgesel güç ve Suriye sınırı boyunca Kobani kuşatması menziline onlarca tankı dizdi" ifadesine yer veren gazete şöyle devam etti:
 
"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan halen ne kenti rahatlatmak için bir şey yaptı ne de genelde İslami militanlara karşı durdu. Uzunca bir süre Şam'daki Esad rejiminine karşı savaşan çeşitli İslami militant grupları destekledikten sonra ABD öncülüğündeki operasyona sözde destek verdi. Aynı zamanda cihadçı yabancı savaşçıların Suriye tarafına geçmesini önlemek amacıyla güvenliği artırdı."
 
TÜRKİYE KOBANİ'YE YARDIM ETMEK KONUSUNDA İSTEKSİZ
 
Yazıda Erdoğan'ın Türkiye'nin ABD öncülüğündeki koalisyona daha aktif bir şekilde destek verebilmesi için hedeflerin genişletilerek Esad'ı da kapsamasında ısrar ettiği, ama Washington'un buna sıcak bakmadığı belirtildi.
 
Türkiye'nin aynı zamanda Kobani'yi savunan Suriyeli Kürtlere, PKK ile bağlantılı oldukları için yardım etmekte isteksiz davrandığını da savunan gazete Erdoğan'ın, "Bizim için IŞİD neyse PKK da odur" şeklindeki sözlerini hatırlattı.
 
Gazete, Erdoğan'ın "kelime oyunu yapmaya" son vermesi gerektiğini belirtti.
 
Makalede, IŞİD'in Türkiye de dahil olmak üzere tüm bölge için büyük bir tehlike olduğu vurgulandı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler