Çok tüketen çok ödeyecek!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çevreye ve insan sağlığına duyarlılıkla ilgili olarak 3 ayrı yeni vergi üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Yeni vergi affına yönelik düzenlemelere kesin olarak karşı olduğunu belirten Şimşek, bankalardaki vergi hacizleri konusu

Çok tüketen çok ödeyecek!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çevreye ve insan sağlığına duyarlılıkla ilgili olarak 3 ayrı yeni vergi üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Yeni vergi affına yönelik düzenlemelere kesin olarak karşı olduğunu belirten Şimşek, bankalardaki vergi hacizleri konusunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'yla (BDDK) çalışma içinde olduklarını bildirdi.

3 yeni vergi

5. İzmir İktisat Kongresi'nde yönettiği panelde katılımcılardan gelen soruları yanıtlayan Bakan Şimşek, bir katılımcının ekolojik, yani çevreye duyarlı vergiler konusunda yeni çalışma olup olmadığı sorusuna 3 alanda yaptıkları vergi çalışmalarını anlatarak yanıt verdi.

Özel sektöre toplatın

Bakan Şimşek, vergi tahsilatı konusunda katılımcılardan gelen ilginç bir öneriyle karşılaştı. Şimşek'e soru soran bir akademisyen, "Vergi tahsilatını özel sektöre ihale edemez misiniz" dedi. Şimşek soruya, "Vergiyi özel sektöre ihale edelim diyorsunuz. İlginç bir öneri. Şimdi burada ne desem ertesi gün gazetelerde manşet olur. Gelir İdaresi Başkanlığı'nda 4 bin kişi vergi için zaten çalışıyor. Bence üzerinde konuşulması, tartışılması gereken bir konu" yanıtını verdi.

Vergiler yüksek ama indirmeyeceğiz

Bakan Şimşek, başta akaryakıt olmak üzere bazı ürünlerde vergi oranlarının yüksek olduğu yönündeki tespitlere yanıt verirken de, "Otomotiv, iletişim, sigara, içki ve akaryakıt vergileri hariç vergiler genel olarak yüksek değil. Eğer bu saydığım alanlarda vergi indirimi bekliyorsanız, beklemeyin; indirmeyeceğiz. 60 milyar dolar enerji ithalatı yaptık. Kastınız akaryakıt vergileriyse, indirmeyeceğiz" dedi.

Bakan Şimşek'in bahsettiği 3 yeni vergi çalışması

1) Motorlu Taşıtlar Vergisi

Mev­cut ver­gi sis­te­min­de mo­tor bü­yük­lü­ğü art­tık­ça ver­gi ar­tı­yor. Ta­şıt­lar­da yüz­de ha­len 40 ile yüz­de 135 ara­lı­ğın­da ÖTV uy­gu­lu­yo­ruz. Ta­şıt­lar­da kar­bon sa­lı­nı­mı­nı baz alan ver­gi­ler de söz ko­nu­su ola­bi­le­cek. Ar­ka­daş­la­ra söy­le­dim ça­lı­şı­yor­lar. Çev­re­yi çok kir­le­ten ta­şıt­la­rın ver­gi­si yük­sek, az kir­le­ten­le­rin ise az ola­cak.

2) Emlak Vergisi

Em­lak Ver­gi­si­'n­de ener­ji ve­rim­li­li­ği­ni esas alan bir ver­gi dü­şü­nü­le­bi­lir. Ener­ji ve­rim­li­li­ği­ni teş­vik eden bir ver­gi­le­me ola­bi­lir. Ya­ni bi­na ya­lı­tım­la­rı, ya­lı­tıl­mış bi­na­la­ra iliş­kin avan­taj­lı ver­gi­ler ola­bi­lir.

3) Obezite Vergisi

Çevrenin yanı sıra insan sağlığına yönelik vergi çalışmaları da olabilir. Obeziteye neden olan yiyeceklere ilave vergi gelebilir. Bütün bunları düşünmüyor değiliz. Bunları biz de Maliye olarak çalışıyoruz.

Elektronik haciz uygulaması

Şim­şek, mü­kel­lef­le­rin ver­gi öde­me alış­kan­lı­ğı üze­rin­den kre­di no­tu me­ka­niz­ma­sı­nın alt­ya­pı­sı­nı oluş­tur­duk­la­rı bil­dir­di. Her tür­lü ma­li af­fa kar­şı ol­du­ğu­nu be­lir­ten Şim­şek, elek­tro­nik ha­ciz­le il­gi­li şi­ka­yet­le­re, "Ver­gi Ma­li­ye­'ye de­ğil, va­tan­da­şa öde­ni­yor. Mü­kel­lef 100 TL ka­zan­dım 20 li­ra­sı­nı ver­gi ola­rak öde­ye­ce­ğim di­yor. Son­ra öde­mi­yor. Biz de elek­tro­nik ha­ciz baş­lat­tık" ce­va­bı­nı ver­di.

Uykumuzda sayıklıyoruz

Maliye Bakanı Şimşek, 2014 bütçesinde mali disipline ciddi biçimde ağırlık verdiklerini belirtirken, önümüzdeki yılın cari harcamalarının bu yıldan daha az olacağını söyledi. Şimşek, "Mali disiplini neredeyse uykumuzda bile sayıklayacak hale geldik" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler