CNN'den büyük terbiyesizlik!

CNN International’ın "Kürtler Kimdir?” başlıklı haberinde Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini Kürdistan bölgesi olarak göstermesi tepki çekti. Haberde Kürtlerin “tarihlerinde hiçbir zaman kendi ülkelerine sahip olamadığı" vurgulandı.CNN Internat

CNN'den büyük terbiyesizlik!

CNN International’ın "Kürtler Kimdir?” başlıklı haberinde Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini Kürdistan bölgesi olarak göstermesi tepki çekti. Haberde Kürtlerin “tarihlerinde hiçbir zaman kendi ülkelerine sahip olamadığı" vurgulandı.

CNN International muhabirlerinden Nic Robertson imzalı haberde Kürtlerin tarihi anlatılarak son dönemde IŞİD’e karşı verdikleri mücadele aktarıldı. Haberde çoğunluğunu Sünni Müslümanların oluşturduğu 30 milyon Kürt’ün 1. Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılması neticesinde “tarihlerinde hiçbir zaman kendi ülkelerine sahip olamadığına” vurgu yapıldı. Bölgedeki Kürtlerin yarısının Türkiye’de bulunduğu ifade edilen haberde Kürtlerin diğer yarısının ise Irak, Suriye ve İran’da yaşadığını aktarıldı. Bu sırada ekranda Türkiye topraklarının bir bölümünün Kürdistan Bölgesi adıyla Kürt topraklarına dahil edildiği görüldü.

Haberde Nic Robertson’ın açıklamalarının ardından arşiv görüntülerine geçildi. Görüntülerde ilk olarak Saddam Hüseyin’in yaptığı Halepçe Katliamı anlatıldı. Ardından 1980’li ve 1990’lı yıllarda Türkiye’de yaşayan Kürtlere Türk hükümetinin kendi dillerini konuşma hakkı vermediği ve birçok masum insanın PKK tarafından öldürüldüğü açıklandı. Haberin son bölümündeyse IŞİD’in bölgede oluşturduğu tehlikeler ve Kürtlerin IŞİD’e karşı mücadelesi anlatıldı.

Haberin yayınlanmasının ardından başta ABD’de yaşayan Türkler olmak üzere birçok kesim duruma tepki gösterdi. ABD’deki Türk sivil toplum kuruluşları olaya büyük tepki göstererek CNN’e tepki mektupları yazdı. Gelen tepkiler üzerine CNN yaptığı yazılı açıklamada, haritada bir hata olmadığını, yayınladıkları haberde Kürt devletini değil, o bölgede yaşayan Kürtleri kastettiklerini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler