Çılgın proje kimin projesi!

Bartın Üniversitesi (BÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mete Gündoğan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyunda "çılgın proje" olarak adlandırılan "Kanal İstanbul" projesi fikrinin kendisine ait olduğunu ve bu fikrin detaylı anlatıldığı "Sekiz Deniz Yayla

Çılgın proje kimin projesi!

Bartın Üniversitesi (BÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mete Gündoğan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyunda "çılgın proje" olarak adlandırılan "Kanal İstanbul" projesi fikrinin kendisine ait olduğunu ve bu fikrin detaylı anlatıldığı "Sekiz Deniz Yaylası" adlı kitabını 2010’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a takdim ettiğini bildirdi.

Gündoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan’ın, uzun zamandır kamuoyunda "çılgın proje" olarak adlandırılan ve ön hazırlıkları yapılan projeyi hazırlayıp yazdığını, geçen yıl da yayınlandığını söyledi. Kitabında, Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı şekliyle bir projenin yapılması gerektiğini anlattığını belirten Gündoğan, şöyle konuştu:

"Türkiye 8 deniz yaylasının tam ortasında bir devlettir. Ülkemiz, büyümek ve çok büyük atılımlar yapmak, 21. yüzyılda bölgenin süper gücü olmak istiyorsa boğazdaki trafiği kaldıramaz. Boğazları by-pass edecek böyle 1-2 kanal oluşturulması gerekir. Ancak bu kanallar Türkiye’ye çağ atlatacak şekilde büyütebilir. Bugün çılgın projeyle ilgili bu çerçevede açıklama yapılınca ben şahsen çok memnun oldum. Sayın Başbakanımızı tebrik ederim.

Başbakanımızın böyle fikirlere önem verip de uygulamaya yönelmesi, bilim ve akademi dünyasına verdiği değeri gösterir. Bu tür projelerle ülkenin önünün açılacağına inanıyorum. Bu sadece bir kanal projesi değil, Türkiye’nin önümüzdeki yüzyılda lider olma, yeni bir dünyayı kurma projesidir. Ben bu fikirleri 2010’da yayınlanan kitabımda yazdım. Kitabımın imzalı birer kopyasını sayın Başbakan ve Cumhurbaşkanına göndermiştim. Öyle zannediyorum ki, uzmanlarıyla birlikte bunları analiz etti, böyle bir projenin yapılmasını benimsediler. Daha detaylı çalıştı ve projeyi anons ettiler. Bu projeyi destekliyor ve büyük memnuniyet duyuyorum. Ben kitabımda detaylı olarak kanalın nasıl ve tam olarak nereden geçmesi gerektiğini yazmadım, ama mutlaka bir kanal oluşturulması gerektiğini ifade ettim."

"ÇALIŞMANIN KARŞILIK GÖRMESİ MEMNUNİYET VERİCİ"

Gündoğan, gazetecilerin, "projeyi ilk duyduğunuzda neler hissettiniz?" şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı: "Çok heyecanlandım ve mutlu oldum. Bunlar yeniden büyük Türkiye’yi kuracak, yeni dünya projeleridir. Bunu kim alır ve uygularsa biz müteşekkir oluruz. Bir insanın yaptığı çalışmanın karşılık görmesi memnuniyet vericidir.

Bunlar büyük projelerdir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu projeleri hayata geçirme kabiliyetine sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti köklü ve güçlü devlettir. Bu projeler bizim tarihimizde var. Bundan 400 yıl önce Sokullu Mehmet Paşa’nın, Hazar Denizi ile Karadeniz’i birleştirme projesi var. O zaman o proje düşünülmüş. Bu, Türkiye’nin bölgede etkinliğinin artması açısından çok güçlü projedir." Gündoğan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın projeyi açıklamasının ardından birçok yaygın basından telefonlar aldığını, ancak konunun çarpıtılması ihtimaline karşılık görüşmediğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem