Çifte vatandaşlık kriterlerine yenileri ekleniyor

Hükümet ortaklarının koalisyon anlaşmasında, Almanya’da doğup büyüyen yabancı uyruklu ailelerin çocukları için kabul ettiği çifte vatandaşlığın uygulamaya nasıl yansıyacağı tartışma konusu olmaya devam ediyor.Konuyla ilgili yasa tasarısı hazırlayan Federa

Çifte vatandaşlık kriterlerine yenileri ekleniyor

Hükümet ortaklarının koalisyon anlaşmasında, Almanya’da doğup büyüyen yabancı uyruklu ailelerin çocukları için kabul ettiği çifte vatandaşlığın uygulamaya nasıl yansıyacağı tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Konuyla ilgili yasa tasarısı hazırlayan Federal İçişleri Bakanlığı göçmen ailelere mensup gençlerin Alman vatandaşlığının yanı sıra ve anne-babasının sahip olduğu vatandaşlığı korumak için Almanya’da en az 12 yıl yaşamış olması ve ergenlik çağının bir kısmını Almanya’da geçirmiş olma şartı arayacak. Ayrıca Almanya’da bir okuldan diploması olan gençler de iki vatandaşlığını birden koruyabilecek.

Çıkacak yasa konusunda SPD’liler ve CDU/CSU’lular arasında görüş ayrılığı var. Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz (SPD) Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada gençlerin hayat hikayesini kontrol etmenin çok fazla bürokratik yük getireceğini ve uyuma katkısının pek olmayacağını dile getirerek Almanya’da doğma şartının yeterli görülmesini istiyor.

CDU’nun iç politika uzmanlarından Wolfgang Bosbachıse Almanya’da okula gitmiş olma şartının aranmasından yana. CSU Genel Başkanı Horst Seehofer de Almanya’da okula gitmiş olmanın kendisi için en önemli kriter olduğunu söyledi.

Tartışılan ‘opsiyon modeli’ne göre anne veya babasından biri en az sekiz yıldır Almanya’da yaşayanlara Alman vatandaşlığı verilerek geçici bir süre için çifte vatandaş olmalarına göz yumuluyor. Ancak bu çocukların 18 ile 23 yaşları arasında iki vatandaşlıktan birini tercih etmesi isteniyor. 23 yaşının sonuna kadar tercihte bulunmayanlar otomatik olarak Alman vatandaşlığını kaybediyor.

Sol Parti’nin bir soru önergesi üzerine verilen bilgiye göre Almanya’da geçen sene toplam 248 genç 23 yaşının sonuna geldiği halde tercihte bulunmadığı için Alman vatandaşlığını kaybetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem