Çiftçide enflasyon yüzde 5’lere indi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yazın başlangıcıyla tarımda üretici fiyatlarının hızla gerilemeye başladığını ve enflasyonun yüzde 5'lere indiğini bildirerek, "Haziran'da yüzde 3,39'un ardından, Temmuz ayında da yüzde

Çiftçide enflasyon yüzde 5’lere indi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yazın başlangıcıyla tarımda üretici fiyatlarının hızla gerilemeye başladığını ve enflasyonun yüzde 5'lere indiğini bildirerek, "Haziran'da yüzde 3,39'un ardından, Temmuz ayında da yüzde 4,55 gibi yüksek oranda gerileyen tarımda üretici fiyatları yıllıkta yüzde 5,79'a inerken, şaşırtıcı bir şekilde fiyat artışı tüketici de aylık yüzde 0,28 arttı ve yıllıkta yüzde 9,25'de kaldı" dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Eylül 2014'te yüzde 16,31'e kadar çıkan yıllık enflasyonun, yaz aylarıyla birlikte üründe bollaşma ve tarla ürünlerine geçişin etkisiyle Haziran ve Temmuz aylarındaki gerilemelerle yüzde 5,79'a kadar indiğini belirtti. Buna karşın hala tüketici fiyatları olan gıda ve alkolsüz içeceklerde enflasyonun yüzde 9,25 olduğunu bildiren Bayraktar, Temmuz ayında aylık bazda üreticide enflasyon yüzde 4,55 azalmasına karşın, tüketicide yüzde 0,28 arttığına dikkati çekti.

Tarla ile tezgah arasında 3,46 puanlık enflasyon farkı oluşmasının izahının yapılamayacağını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Haziran ayında tarım, ormancılık ve balıkçılıkta üretici fiyatlarının yüzde 3,39 gerilemişti. Temmuz'da bu gerileme oranı yüzde 4,55 oldu. Eylül 2014'de yüzde 16,31'e kadar çıkan yıllık enflasyonun, Temmuz ayı itibarıyla yüzde 5,79'a indi. Üreticideki bu kadar düşük enflasyona karşın, gıda fiyatlarındaki tüketici enflasyonu hala yüzde 9,25. Tüketici fiyatlarındaki genel enflasyon ise yüzde 6,81. Daha önce de söyledik. "Gıdadaki fiyat artışının sorumlusuüretici değil" diye. "Çiftçimiz ucuza üretiyor, emeğininkarşılığını bile alamıyor, tezgaha gelene kadar fiyatlar artıyor. Tarla ile market arasında 4-5 kat fark oluşuyor. Bu kabul edilemez" dedik. Sonuçta Temmuz enflasyonu bizi haklı çıkardı. Üreticide düşen enflasyon tüketiciye yansımıyor."

Fiyat düşüşünün üreticiyi mağdur edecek kadar fazla bir hale geldiğini vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:

"Yaz aylarında tarımda üretici fiyatlarının gerilemesi normal bir durum. Fakat iki ay arka arkaya yüzde 3,39 ile yüzde 4,55'lik düşüş oldukça fazla gerçekleşti. Karpuz gibi bazı ürünlerde fiyatlar aşırı düştü. Üreticimiz bir yandan hasatla sevinirken, bir yandan da fiyatlardaki aşırı düşüşün olumsuzluğunu yaşıyor. Girdi maliyetleri ve tüketici enflasyonu yüksek.Bütün malların fiyatları artıyor ama üreticinin ürettiği ürünün fiyatları geriliyor. Bu çiftçimizin şevkini kırıyor. Emeğinin karşılığını alamamasına neden oluyor. TZOB olarak fiyatlarda istikrar istiyoruz. Tarla ile market arasındaki zincirin kırılmasını, üreticini makul gelir elde ederken, tüketicinin de pahalı tüketim yapmamasını arzu ediyoruz. Tarla ile market arasında 4-5 kat fark olmasını istemiyoruz.Çiftçimiz, yaptığı masrafları çıkarabilmeli, emeğinin karşılığını alabilmeli. Aksi takdirde üretim sürdürülemez. Ürün düşük fiyat nedeniyle tarlada kalmamalı.

-FİYATI ARTAN VE DÜŞEN ÜRÜN ALT GRUPLARI-

Temmuz ayında fiyatlar, canlı kümes hayvanları ve yumurtada yüzde 5,51, balıkçılık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 3,16, yağlı meyvelerde yüzde 2,15, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 1,95,koyun ve keçiler ile bunların işlenmemiş süt ve yapağılarında yüzde 1,83, canlı sığırlar, mandalar ile bunlardan elde edilen işlenmemiş sütte yüzde 1,70 arttı. Yine Temmuz ayında fiyatlar, diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünlerde yüzde 0,60 ve lifli bitkilerde yüzde 0,32 artış gösterdi.

Fiyatlar, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 15,84, yumuşak ve sert çekirdekli meyvelerde yüzde 12,11, sebze ve kavun-karpuzda, kök ve yumrularda yüzde 2,90, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 2,68,tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 2,30, pirinç dışındaki tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlarda yüzde 2,13, çeltikte yüzde 1,96, diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyvelerde yüzde 1,58 geriledi.

İşlenmemiş tütünde ve içecek üretiminde kullanılan bitkisel ürünlerde fiyatlar değişmedi."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler