CHP'ye 'Deniz Feneri' cezası

Anayasa Mahkemesi Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Deniz Feneri ile ilgili olarak Deniz Feneri Davasında yaptığı harcamaları Siyasi Partiler Yasası'na aykırı buldu. Anayasa Mahkemesi, CHP’nin 2008 ve 2009 yıllarında toplam 2 milyon 691 bin TL tutarındaki

CHP'ye 'Deniz Feneri' cezası

Anayasa Mahkemesi Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Deniz Feneri ile ilgili olarak Deniz Feneri Davasında yaptığı harcamaları Siyasi Partiler Yasası'na aykırı buldu. Anayasa Mahkemesi, CHP’nin 2008 ve 2009 yıllarında toplam 2 milyon 691 bin TL tutarındaki harcamasını kabul etmedi.

 YILDA 2.6 MİLYON TL

 Anayasa Mahkemesi’nin Cumhuriyet Halk Partisi’nin 2009 yılı kesin hesabının incelenmesi ile ilgili kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Anayasa Mahkemesi, CHP’nin 2009 yılı kesin hesabında partinin amaçlarına uygun olmayan ve parti tüzel kişiliği adına yapılmış harcama olarak kabulü mümkün görülmeyen, kesin hesapta gösterilen ve belgelendirilmesi gerektiği halde belgelendirilmeyen toplam 1 milyon 257 bin TL karşılığındaki parti mal varlığının Hazine’ye irad kaydedilmesine karar verdi. Anayasa Mahkemesi, CHP’nin 2008 yılı kesin hesap incelemesinde ise 1milyon 434 bin TL karşılığı Parti malvarlığının Hazine’ye irad kaydedilmesine karar verdi. Bu paranın 755 bin TL’sini bir televizyon kanalına yapılan para oluşturuyor.

 

DENİZ FENERİ İLE İLGİLİ İLGİNÇ KARAR

 

Anayasa Mahkemesi’nin CHP’nin 2009 yılı kesin hesap kararında Almanya’daki Deniz Feneri ile ilgili ilginç kararda bulundu. Anayasa Mahkemesi, CHP’nin mal varlığından Hazine’ye irad kaydedilmesine karar verdiği 1 milyon 257 bin TL tutarındaki paranın 46 bin 961 TL’si Deniz Feneri ile ilgili dava kapsamında yapılan harcamaları kapsıyor.

 

Karara göre, “Deniz Feneri E.V. ile ilgili CHP Deniz Baykal ile CHP MYK üyesi Ali Kılıç’a karşı açılan manevi tazminat davalarına ilişkin hazırlanan hukuki mütalaa karşılığı avukatlık ücreti” olarak Ali Gülen’e ödenen (15 bin Euro) 33 bin 343 TL, “Alman Kooperatif Yasasıyla ilgili hukuki mütalaa ve hukuksal araştırmalarla ilgili avukatlık ücreti” olarak Sabahat Gürbüz’e ödenen (bin 900 euro) 4 bin 223 TL, “CHP Grup Başkan vekili Kemal Kılıçdaroğlu ile MYK üyesi Ali Kılıç hakkında ortaya atılan iddialarla ilgili araştırma, hukuki yazışma ve mütalaa ücreti” olarak Ali Gülen’e ödenen (3 bin Euro) 6 bin 664 TL ve Avukat Şahin Mengü tarafından, Davalı TRT’ye karşı Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan dava için harcanan 2 bin 729 TL olmak üzere toplam 46 bin 961 TL CHP’nin meal varlığından Hazineye aktarıldı.

 

Deniz Feneri ile ilgili kararda, “Parti yetkilileri verilen mütalaaların veya görüşlerin Parti ile ilişkisini kanıtlayan belge ve bilgi sunmamışlar, parti adına yapılan ödemeler olması nedeniyle kayıt altına alındığını ifade etmişlerdir. Bu kişiler Parti üyesi olsalar da dava giderleri şahsi olduğundan yapılan giderlerin Parti tüzel kişiliğince karşılanmaması gerekir. Avukat Şahin Mengü tarafından, 2.729,60TL harcanarak Davalı TRT’ye karşı Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan 2009/44 nolu davanın parti tüzel kişiliği ile ilgili olduğuna dair geçerli ve yeterli belge de sunulmamıştır. Verilen görüşlerin Parti tüzelkişiliği yerine kişilerle ilgili olması ve istenen bilgilerin verilmemesi nedeniyle söz konusu giderlerin Parti tarafından karşılanmaması gerekir. Bu nedenle 46 bin 961 TL.nin Hazine’ye irad kaydedilmesi gerekir” denildi.

 

Karar da, Deniz Feneri ile ilgili kararın oy çokluğu ile kabul edildiği ve Üye Osman Alifeyyaz Paksüt’ün ise karşı oy kullandığı belirtildi.Bu arada, CHP’nin kasasından bir televizyon kanalı için yapılan harcamalar da kabul edilmedi.İnceleme kararında CHP’nin 17 Aralık 2009 tarihinde TEKEL Grevcilerine 21 bin 600 TL tutarında 5 bin adet yemek ikram ettiği belirtildi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler