CHP'den sert türban çıkışı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, hacdan dönen AK Partili kadın milletvekillerinin Meclis’e türbanla gelecek olmalarına ilişkin, “Yasalar kadar güçlü olan, Tüzükten de daha güçlü olan Tüzük hükümlerinden de daha güçlü olan TBMM’nin siyasi kültürü

CHP'den sert türban çıkışı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, hacdan dönen AK Partili kadın milletvekillerinin Meclis’e türbanla gelecek olmalarına ilişkin, “Yasalar kadar güçlü olan, Tüzükten de daha güçlü olan Tüzük hükümlerinden de daha güçlü olan TBMM’nin siyasi kültürünün, siyasi geleneklerinin korunmasının biz önemli olduğunu düşünüyoruz. Biz özellikle TBMM’nin Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bir arka bahçesi olmadığını, olamayacağını ve buna asla müsaade etmeyeceğimizi burada halkımızın huzurunda altını kalın çizgilerle çizerek vurgulamak istiyorum. Buna izin vermeyeceğiz. Biz, TBMM’ye sahip çıkacağız. TBMM’nin geleneklerine, duruşuna sahip çıkacağız. Bunun gereğini CHP yine İçtüzüğün verdiği bütün imkanları kullanarak bu gereği yerine getirecektir” dedi



TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Sosyalist Enternasyonal’in Genel Sekreteri’ni makamında kabul ettiğini belirten Faruk Loğoğlu, Sosyalist Enternasyonal’in 10-12 Kasım tarihinde İstanbul’da yapılacak toplantısının detaylarını anlattı, Sosyalist Enternasyonal toplantısının özellikle Suriye için faydalı olacağını ifade etti.

Irak’ta saldırıların devam ettiğini ifade eden Faruk Loğoğlu, “Biz nerede olursa olsun şiddetin her türlüsüne karşıyız ve kınıyoruz. Irak’taki saldırılara üzülmekte kalmıyoruz, aynı zamanda kınıyoruz. CHP’nin bölge ülkeleri ile temasları oldu, memnuniyetle görüyoruz ki, AK Parti hükümeti CHP’nin yaptığı bu girişimlerden bazı sonuçlar çıkartmaya başladı. Mısır Büyükelçisi Kahire’ye geri gönderildi, umarım Mısır-Türkiye ilişkilerinde ek yeni adımlar atılır. Türkiye Irak ilişkilerinde bir rahatlama, Erbil ile Bağdat arsında daha dengeli bir yaklaşımın izlenmesini Türkiye’nin ulusal çıkarları bakımından yararlı buluyoruz. CHP bazı taşları yerinden oynattı” diye konuştu.
Suriye Cenevre 2 sürecine verilmesi gereken deştiği vurgulayan Loğoğlu, “Cenevre toplantısının ne zaman yapılacağı netleşmedi, 23 Kasım tarihi etrafında bir arayış var. Önemli olan rejim tarafının ve ya muhalefet tarafının değil, her iki tarafın katılması, gerçek muhalefeti temsil eden kişi ve grupların katılması esas olmalıdır. Hükümete de bu yönde telkinde bulunmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.


Çin ile yapılan füze savunma sistemi anlaşması konusuna da değinen Loğoğlu, “Burada esas olan Türkiye’nin ulusal çıkarlarıdır. Biz şunu söylemek istiyoruz. 10 yıldır iktidarda olan AK Parti savunma sisteminde en büyük boşluğunu bildiği halde ciddi hiçbir adım atmamıştır. CHP olarak Çin ile müzakere yapılmasına karşı değiliz. Bunu yaparken Türkiye’nin ulusal çıkarları ‘ben istediğimi yaparım’ yönünde olmamalı. Türkiye NOTO üyesidir. Bu bağlamda NATO’dan gelen tepkileri karşılamak, telafi etmek durumundadır. Çin sistemi NATO sistemine entegre edildiğinde NATO veya Çin birbirlerinin bilgilerine erişebilirler mi karışık bir konu. Bu konuda yeterli bilgimiz yok.


CHP’nin Amerika’ya yapacağı ziyaretin iptal edilmediğini ifade eden Loğoğlu, “Konu ile ilgili aralıksız süren hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Ertelendi, iptal edildi kavramları ile sık sık karşılaştık, böyle bir durum olmadı. 30 Kasım 3 Aralık tarihleri arasında yapılması planlanıyor. ABD yönetimi, kongre, senato ve temsililer meclisi, düşünce kuruluşları, iş çevreleri, Türk toplumu ve medya ile temaslar olacak. Çok büyük bir heyet ile gitmeyeceğiz, daha sınırlı bir heyet ile gideceğiz, sadece Washington olarak öngörüyoruz. Türkiye ABD ilişkilerinin daha iyi noktaya gelmesi ve CHP’nin yaklaşımlarının ABD’de anlaşılması için yapıyoruz bu ziyareti”

MARMARAY’IN AÇILIŞI


Marmaray’ın açılışı içi CHP’yi bir davet gelip gelmediğinin sorulması üzerine “Bana şahsen bir davet gelmedi. Bu projenin hayırlı olmasını diliyorum. Umarım açılıştan itibaren etkili bir hizmet verir. Yılların projesi, güzel bir işi ama sağlıklı ve güvenli olması bizim için önemli. Açılışa kimler katılacak onu bilmiyorum” şeklinde cevap veren Loğoğlu, AK Partili milletvekillerinin Genel Kurul’a türban ile geleceklerinin belirtilmesi üzerine “Her ülkede bir anayasa vardır, yasalar, tüzükler vardır. Birde yasalar kadar, içtüzük kadar önemli olan gelenekler vardır. TBMM’nin 90 yıllık geçmişine baktığınız zaman burada kılık kıyafet konusunda her zaman belirli bir adap izlenmiştir. O bakımdan bunların yasalar kadar güçlü olan TBMM’nin siyasi kültürünün korunmasının biz önemli olduğunu düşünüyoruz. Son 10 yıldır özellikle son yıllarda hızlanan bir tempo ile AK Parti’nin Türkiye’deki bütün kurumları sanki iktidarın kurumlarıymış gibi, rahatlıkla kontrol edebileceği, arka bahçesi olarak kullanabileceği bir ortama sürükleme gayreti vardır. Biz özellikle TBMM’nin AK Parti’nin arka bahçesi olmadığını, olamayacağını, buna asla müsaade etmeyeceğimizi altını kalın çizgilerle çizerek vurgulamak istiyorum” ifadelerini kullandı.


Loğoğlu, “Genel Kurul’da CHP’nin tavrı olacak mı?” şeklindeki soruyu ise, “Biz TBMM’nin geleneklerine sahip çıkacağız. Türban sadece bir simgedir, burada önemli olan zihniyettir. Bunun gereğini CHP içtüzüğün verdiği bütün imkanları kullanarak gereğini yerine getirecektir” açıklamasını yaptı.


Loğoğlu, Türk jetlerinin Rus uçaklarına müdahale etmesi ile ilgili olarak da, “Uçaklara müdahale edilmesi çok olağan bir durum değil” ifadelerini kullandı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem