CHP mahkemeye başvurdu

CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne iptal için götürdüğü "Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş kanunu" görüşülmeyi bekliyor. Eğer Anayasa Mahkemesi bu kanunun iptaline karar verirse karmaşık bir durum yaşanacak.Konuşla ilgili konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İsta

CHP mahkemeye başvurdu

CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne iptal için götürdüğü "Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş kanunu" görüşülmeyi bekliyor. Eğer Anayasa Mahkemesi bu kanunun iptaline karar verirse karmaşık bir durum yaşanacak.

Konuşla ilgili konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Anayasa Mahkemesinin öncelikle kendi kuruluş kanununun Anayasa'ya uygunluğunu incelemesi gerektiğini söyledi.

Tanrıkulu, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, 12 Eylül referandumundan sonra Anayasa Mahkemesinin yapısının değiştiğini, ardından söz konusu mahkemenin kuruluş kanununun çıktığını anımsattı.

CHP'nin, kuruluş kanununa ilişkin Anayasa Mahkemesine iptal başvurusunda bulunduğunu anlatan Tanrıkulu, mahkemenin, bütün başvuruları bırakarak öncelikli olarak bu başvuruyub ele alması gerektiğini savundu. Demokratik ülkelerde işleyişin bu şekilde olduğunu, ancak Anayasa Mahkemesinin bu başvuruya öncelik vermediğini belirten Tanrıkulu, bunun hukuki ve etik olmadığını ileri sürdü.

KURULUŞ KANUNU ANAYASA'YA AYKIRI

Yetki kanuna ilişkin başvurunun da mahkemenin önüne gittiğini anımsatan Tanrıkulu, Yüksek Mahkemenin 7'ye 7 oy çokluğu ile bu başvuruyu reddettiğini söyledi.

Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anayasa'nın 149. maddesine göre, Anayasa Mahkemesinin genel kurulu ve daireleri salt çoğunlukla karar alır. TDK'ya göre salt çoğunluk, yarıdan bir fazla üye sayısı ile sağlanan çoğunluktur. Anayasa Mahkemesinin Kuruluş Hakkındaki Kanunun 65. maddesine göre ise oyların eşitliği halinde Başkanın bulunduğu tarafın görüşü doğrultusunda karar verilir. Ancak referandum öncesinde böyle bir düzenleme yoktu. Kuruluş Kanunu'nda da böyle bir düzenleme yoktu. İşte Anayasa Mahkemesinin Kuruluş Kanunu'nun 65. maddesi, Anayasa'nın 149. maddesine çok açık bir şekilde aykırıdır. Söz konusu aykırılık öncelikli mesele haline getirilmeli. Anayasa Mahkemesinin Sayın Başkanı'nın bunu görmemesi kabul edilemez. Hukuk fakültelerinin birinci sınıfında soru olarak sorulur bu konu."

BAŞKAN TARAFSIZLIĞINI YİTİRDİ

CHP'nin yetki kanununa ilişkin başvurusunda Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın, kanunun iptal edilmemesi yönünde oy kullandığını belirten Tanrıkulu, "Bu nedenle Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın bize göre tarafsızlığı kalmamıştır ve gereğini yapmakla yükümlüdür. Anayasa Mahkemesi öncelikle kendi kuruluş kanununun Anayasa'ya uygunluğunu incelemeliydi. Kendi kuruluş kanunu Anayasa'ya aykırı olan bir Anayasa Mahkemesi, yurttaşların hak ve özgürlüklerini koruyamaz. Anayasa Mahkemesinin yetki kanununa ilişkin verdiği karar yok hükmündedir. Anayasa Mahkemesinin Sayın Başkanı bu durumun farkındaysa tarafsızlığına güvenebilir miyiz? Farkında değilse hukuki bilgisine güvenebilir miyiz?" diye konuştu.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem