Çevre Bakanlığı tüm 'sit'leri sildi

Yeni uygulamayla 1685 doğal sit kararı iptal edildi.Çevre Bakanlığı, 1685 doğal sit alanı için tek yetkili olan Koruma Kurulu'nu feshetti. Yeni bir uzman komisyonu, sit statülerinin devam edip etmeyeceğine karar verecek.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türk

Çevre Bakanlığı tüm 'sit'leri sildi

Yeni uygulamayla 1685 doğal sit kararı iptal edildi.

Çevre Bakanlığı, 1685 doğal sit alanı için tek yetkili olan Koruma Kurulu'nu feshetti. Yeni bir uzman komisyonu, sit statülerinin devam edip etmeyeceğine karar verecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye genelindeki binden fazla "doğal sit" alanı için şoke eden bir karar aldı. Bakanlığın kararnamesi ile cumhuriyetin kuruluşundan bu yana doğal sit kararlarının yeniden incelenmesinin yolu açıldı. SİT alanları hakkında tek yetkili olan "koruma kurulu" üyelerinin görevleri de sona erdirildi. Sit alanları ile ilgili her türlü bilgi ve belge, 6 ay içinde Bakanlığa gönderilecek. Bakanlık, "uzmanlar"dan oluşturacağı komisyon aracılığıyla tek tek inceledikten, sonra daha önce verilmiş sit statülerinin devam edip etmeyeceğine karar verecek.
Konuyla ilgili düzenleme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kurulmasına ilişkin kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapan ve 17 Ağustos tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan 648 sayılı KHK ile gerçekleştirildi. KHK'ye göre, 17 Ağustos 2011 tarihinden önce doğal sit alanı ve "tabiat varlığı" olarak tespit ve tescil edilmiş alan ve varlıklara ilişkin her türlü belge, bu alan ve varlıkların statülerinin yeniden değerlendirilmesi için koruma kurulları tarafından en geç altı ay içinde bakanlığa devredilecek. sit'lerle ilgili yeni değerlendirme yapılıncaya kadar bu alanlara ilişkin olarak kültür ve tabiat varlıklarını koruma bölge kurullarınca alınmış kararlar geçerli olacak. Türkiye'de 11 bin 377 adet sit alanı bulunuyor. Bunlardan 1685'i doğal sit statüsünde.

'Buna hamuduyla götürmek denir'
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Murat Taşdemir, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kararını şöyle değerlendirdi:
"Bakanlık, doğal sit alanlarını yeniden 'değerlendirecek'. Bu değerlendirmeyi de bakanlığın 'uygun' gördüğü 'konunun uzmanları' yapacak!.. Artık gerisini siz hesap edin! Bu, HES'ler ile ilgili dava süreçlerine vurulacak çok önemli bir darbedir. Bu yeni değişiklik ile doğal sit alanları içinde kalan derelere de HES yapılabilecek. Yani bugüne kadar ilan edilen tüm doğal sit alanları, tekrar değerlendirilecek. Belli ki yetmemiş, belli ki işi kökten çözmek gerekmiş. İşin aslı, biz buna hamuduyla götürmek diyoruz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler