Cepten internete vergi indirimi

Hazırlanan yeni torba yasada pırlanta ve elmasa yüzde 18 KDV çıktı. Kontörlü cep aboneleri ise internet kullanımı için yüzde 25 yerine yüzde 5 vergi verecek. AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar ile bazı milletvekillerinin hazırladığı, önceki akşam TBMM P

Cepten internete vergi indirimi

Hazırlanan yeni torba yasada pırlanta ve elmasa yüzde 18 KDV çıktı. Kontörlü cep aboneleri ise internet kullanımı için yüzde 25 yerine yüzde 5 vergi verecek.

 AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar ile bazı milletvekillerinin hazırladığı, önceki akşam TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’ndan geçen Torba Yasa’dan sürpriz düzenlemeler çıktı. Düzenlemeler arasında dikkat çekenler şöyle:

2004 yılından bu yana pırlanta ve elmasa sağlanan KDV istisnası kaldırılıyor. Pırlanta yüzde 18 KDV’ye tabii olacak. Düzenleme KDV kanunundaki istisnalarla ilgili hükmü değiştirerek söz konusu değerli taşları istisna kapsamından çıkarıyor. Halen pırlanta ve elmas gibi değerli taşlarda KDV bulunmuyor. Yasa teklifiyle ÖTV konusunda da esneklik sağlanıyor. Halen ithalatta ÖTV, mücevher üretiminde hammadde olarak kullanmak amacıyla ithal edilen pırlanta ve değerli taşlara uygulanırken, bitmiş ürünü Türkiye’ye getirenlere ÖTV de uygulanmıyor. Teklife göre pırlantaya KDV getirildiğinde ÖTV’sini ödeyen yerli üretici de, bitmiş ürünü ithal eden de KDV ödeyecek. Hammadde alırken vergi ödeyen yerli üreticiyi desteklemek için ÖTV indirilecek, ithalattaki vergi kaybını önlemek için de KDV getirilecek. Düzenlemede ayrıca kontörlü hat abonelerinin cep telefonundan internete girmek için ödedikleri ‘Özel İletişim Vergisi’ oranı düşürülüyor. Kontörlü hat sahibi cep telefonu aboneleri, yükledikleri parayı internet için kullanırsa ÖTV yüzde 25 yerine yüzde 5 olacak. Maliye Bakanlığı, oranı sıfıra indirmeye yetkili olacak. Düzenleme söz konusu hatların ucuzlamasını sağlanacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem