Canikli: "AB dağılma sürecine girmiştir"

Nurettin Canikli AB'nin dağılma sürecine girdiğini söyledi.

Canikli: "AB dağılma sürecine girmiştir"

Nurettin Canikli İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı sonrasında açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Artık AB bundan sonra büyüme, bütünleşme, güçlenme değil bana göre, çözülme ve dağılma sürecine girmiştir" dedi.

Bazı ziyaretlerde bulunmak ve partisinin il danışma toplantısına katılma için bugün özel bir uçakla Giresun’a gelen Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ordu-Giresun Havalananı’nda basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin "İngiltere’nin AB’den ayrılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Canilki, “AB açısında tam bir şoktur, büyük bir darbedir” cevabını verdi. Canikli, “Avrupa Birliği tarihi açısında bu çok önemli bir hadise. Çünkü İngiltere Avrupa’nın en kadim, en güçlü ülkelerinden bir tanesi, İngiltere’nin bu nedenle AB’den ayrılması öncelikle AB açısında tam bir şoktur, büyük bir darbedir ve bundan sonra AB açısından hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

“ÇOK FAZLA HAYALPEREST OLMAYA GEREK YOK”

“Çok hayalperest olmaya gerek yok, çok aşırı iyimser yorum da yapmaya gerek yok” diyen Canikli, “Olayı gerçek boyutuyla, gerçek sonuçları itibariyle değerlendirmek gerekiyor. Artık AB bundan sonra büyüme, bütünleşme, güçlenme değil bana göre, çözülme ve dağılma sürecine girmiştir. Bu noktaya tesadüfen gelinmedi, AB biliyorsunuz bir medeniyet projesi, medeniyetlerin barıştırılması projesi, evrensel değerlerin korunması ve onların sürdürülmesi üzerine inşa edildi. Avrupa Birliği fakat uygulama öyle olmadı, AB bir haçlı anlayışına saplandı kaldı. Onun ötesine geçemedi. Esasında medeniyetler arası çatışmanın önlenmesi ve dünyanın gerçek anlamda da daha barışçı bir ortamın oluşturulması açısından öyle bir hedef için Avrupa Birliği çok harika bir fırsattı. Avrupa Birliği savunduğu ilkelerin hemen hemen hiç birisine özellikle evrensel ilkeler açısından uymadı, ona sadık kalmadı. Eğer bunları hayata geçirmiş olsaydı, yani bir haçlı kulübünün ötesine taşıyabilmiş olsaydı, bu değerleri gerçek anlamda medeniyetleri buluşturmayı başarabilmiş olsaydı, belki bir daha medeniyetlerin çatışmasından kaynaklanan sorunlar gündeme gelmeyecekti yada en az seviyede gündeme gelecekti” şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği’nin bu tarihi fırsatı kaçırdığını vurgulayan Canikli, ”Avrupa Birliği bütünleştirici, bütün medeniyetleri kavrayıcı, kapsayıcı, kuşatıcı olması gerekirken, AB tam tersini yaptı. Dışlayıcı ve sadece belirli bir dine mensup olan ülkelerin, insanların bir araya gelip oluşturduğu bir topluluk haline getirdi ve orada saplandı, kaldı. Bunu da içeride kırılmalara yol açmaması düşünülemez. Çünkü alan daraldıkça İngiltere’de çok büyük ihtimalle hem ciddi bir maliyet ödüyor katkı anlamında, hem de muhtemelen bu dışlayıcı yaklaşım İngiltere’yi de kapsayacak şekilde politikaların üretilmesinde ortaya çıktı. AB’nin bütün insanların, bütün ülkeleri eşit olarak objektif olarak evrensel değerler ve kriterler çerçevesinde kapsama özelliği kalmadı artık. Eğer bu şok iyi yönetilemezse AB’nin çatırdamaya başladığını çok net işaretidir” diye konuştu.

"TERÖRLE MÜCADELEDE İKİNCİ AŞAMA KIRSALDA BAŞLADI"

Yerleşim yerlerinde, terör karşı tam bir darbe vurulduğunu hatırlatan Canikli, “Yerleşim yerleri tamamen temizlendi ve şimdi artık ikinci aşama kırsalda. Elbette yerleşim yerlerinde ki mücadele devam edecek, onların tekrar oralara yerleşmemesi için gereken her türlü tedbir alındı, alınıyor yani yerleşim yerlerinden çekilme söz konusu değil. Tam aksine kalıcı olacak şekilde çalışmalar devam ediyor. Buna ilaveten yerleşim yerlerinde ki terör örgütünün ve uzantılarının temizlenmesinden sonra şimdi bu mücadeleyi kırsalda, terörün, terör örgütünün yuvalandığı ve birçok eylemlerini planladığı hatta gerçekleştirdiği alanlara yönelik olarak bu mücadele şimdilik sürdürülüyor” açıklamasında bulundu.

Terör örgütünün finansman kaynağı olan uyuşturucuya da darbe vuracaklarını belirten Canikli, “Özellikle finansman kaynağı sağlamak amacıyla uyuşturucu Lice kırsalında olduğunu biliyoruz. Ona yönelik 8 bin güvenlik gücümüzle birlikte çok güçlü bir şekilde gerçek anlamda bir darbe vurmak amacıyla mücadele başlatıldı. İnşallah şehirlerden sonra kırsal alanda da terör örgütünün bütün varlığı ortadan kaldırılacak” dedi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli daha sonra Giresun Valiliği’ni ziyaret etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler