Çanakkale, Cumhurbaşkanlığı himayesine alındı

Türkiye, 1915 Çanakkale Savaşlarının 100'üncü yıldönümünü görkemli törenlerle anacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı ortak program hazırlıyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan t

Çanakkale, Cumhurbaşkanlığı himayesine alındı

Türkiye, 1915 Çanakkale Savaşlarının 100'üncü yıldönümünü görkemli törenlerle anacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı ortak program hazırlıyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan törenlere davetler daha alt düzeyde yapılıyordu. Ancak önümüzdeki sene yapılacak 100'üncü yıl anma törenlerine davet yelpazesi genişletilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hazırlıkları bizzat takip etiği anma programında toplamda 70'e yakın ülkeye üst düzey davet planlaması yapılıyor.  Anma törenlerinde Çanakkale'den Dünya barışına yönelik mesajlar verilmesi bekleniyor.  

ONLAR ARTIK BİZİM EVLATLARIMIZ OLDU
Çanakkale'de evlatlarını kaybetmiş ülkeler arasında hüzünlü ancak bir o kadar da samimi ve sarsılmaz bir bağ oluştuğunu düşünen Türkiye, burada evladı olan her ülkeye “Sizi de aramızda görmek istiyoruz” diyecek. İki gün sürecek anma törenlerine Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada ve İngiltere'den üst düzey katılımın olması bekleniyor. Anma törenleri resmi olarak 24 ve 25 Nisan tarihlerinde ayrı ayrı gerçekleştirilecek.
 
TARİHE CENTİLMENLER SAVAŞI OLARAK GEÇTİ

Çanakkale Savaşları tarihe centilmenler savaşı olarak da geçmişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu Dışişleri Bakanlığı döneminde bunu şöyle anlatmıştı:

“Bir hatıratı aktararak açıklamak isterim. Mayıs 1915'te bulunduğumuz bölgedeki savaşlar siper savaşlarına dönüşmüş, siperler arasındaki mesafeler 8 metreye kadar düşmüştü. Siperler arasındaki yoğun çatışmaların devam ettiği bir anda, iki siper arasında yaralı yatan bir İngiliz subayı yardım istemekteydi, ancak uçuşan mermiler arasında kimse bu yaralı gence yardım edememekteydi. En ufak hareketlenmenin bile ateşle karşılık bulduğu bu ortamda bir Türk askeri elinde beyaz bir bez parçasıyla siperinden çıkmış, İngiliz subayı kucaklayıp Anzak siperi önüne bırakarak yerine geri dönmüştür. Bu hareketin, Türklerin zalim insanlar oldukları ve kesinlikle esir düşmemeleri gerektiği yönünde sıkı sıkı tembihlenen Anzak askerlerini ne kadar şaşırttığını tahmin edebilirsiniz.  Çanakkale Savaşları, Türk ve Anzak askerlerinin birbirlerine bu şekilde yardım ettikleri, hayatını kaybedenlerin siperlerin gerisine birlikte taşındığı, verilen aralarda birbirlerine yiyecek ve sigaralarını attıkları, sularını paylaştıkları pek çok hatıraya ve başka hiçbir savaşta örneği görülmeyen hareketlere sahne olmuştur.”
 
1915 OLAYLARINA KARŞI KAMPANYA
 
Türkiye bu adımla birlikte tarihinde büyük bir başarı olan Çanakkale Savaşları zaferini kutlarken 1915 olaylarına yönelik da adeta bir karşı kampanya gerçekleştirmiş olacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler