Cami'lerde dijital mahya çağı

Bir firmanın geliştirdiği, telefonla hadis ve ayet yazdırılabilen dijital mahyalar, akkor lambalarla yapılan geleneksel mahyalara rakip oldu.Kayan yazı sistemiyle LED tabanlı olarak üretilen dijital mahyalar, Türkiye’nin dört bir yanındaki camileri süslüy

Cami'lerde dijital mahya çağı

Bir firmanın geliştirdiği, telefonla hadis ve ayet yazdırılabilen dijital mahyalar, akkor lambalarla yapılan geleneksel mahyalara rakip oldu.

Kayan yazı sistemiyle LED tabanlı olarak üretilen dijital mahyalar, Türkiye’nin dört bir yanındaki camileri süslüyor. Dijital mahyalara, bilgisayar veya telefon üzerinden istenilen hadis, ayet, bilgi ve yönlendirme metinleri yazılabiliyor.

Dijital Mühendislik şirket yöneticisi Özcan Kars, bilgisayar altyapısıyla oluşturulan dijital mahyanın, LED tabanlı üretilen, LED’lerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan mahya olduğunu söyledi.

Eski mahyaların akkor lambalarla üretildiğini, bunların işçiliği ve ağırlığının yüksek olduğunu dile getiren Kars, minareler arasındaki belirli aralıklar üzerinden yazı yazılabilen bu mahyalarda harflerin sabit olduğunu kaydetti.

Kars, dijital mahyaların kayan yazı sistemiyle üretildiğini belirterek, ”İstediğiniz kadar yazıyı, istediğiniz şekilde ekrana gönderiyorsunuz. Bu ekranda sürekli kayan yazı olduğu için iki minare arasında sonsuz metinler geçebiliyor.

Hocalar, minarenin dibinden bluetooth ile bilgisayar veya telefonlarıyla istedikleri hadisleri, ayetleri, bilgileri, yönlendirme metinlerini mahyaya gönderiyor” diye konuştu.

15 camide kullanılıyor

Dijital mahya üretimine bu yıl geçtiklerini ifade eden Kars, önceki yıllarda dijital mahya talepleri aldıklarını, ancak bu yıl talepler fazlalaştığı için Ar-Ge çalışması yürütüp, yazılım altyapısını oluşturarak, mahya üretimine başladıklarını söyledi.

Kars, ilk mahyayı Çekmeköy’deki Hacı Hakkı Ekşi Camisi’ne yaptıklarını aktararak, konuşmasını şöyle sürdürdü: ”Türkiye’nin hemen her yerinde dijital mahya yaptık. Toplam 15 civarında camide asılı dijital mahya var. Siparişlerle beraber 20’nin üzerine çıkacak”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler