Çalışanların dikkatine...

Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı, Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda kabul edildi.Tasarı, toplu iş sözleşmesinde yetkiyi düzenleyen maddede değişiklik öngörüyor.Buna göre, işçi sendikalarının bir işyeri ile toplu iş sözleşmesi yap

Çalışanların dikkatine...
Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı, Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda kabul edildi.

Tasarı, toplu iş sözleşmesinde yetkiyi düzenleyen maddede değişiklik öngörüyor.

Buna göre, işçi sendikalarının bir işyeri ile toplu iş sözleşmesi yapabilmesi için en az iki bin üyesinin bulunması gerekiyor. Tasarıyla yüzde 10 olan işkolu barajı, yüzde 1'e düşürülüyor.

Çalışanların sendikal hakları, sendikalarla işveren ilişkisi gibi pek çok alanda düzenlemeler içeren tasarı Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonundan geçti.

TASARI NELER GETİRİYOR?

Tasarı, toplu iş sözleşmeleri ile ilgili maddede değişiklik öngörüyor. Bir işçi sendikasının işyeri veya işletme ile toplu iş sözleşmesi yapması için iki bin üyesinin bulunması gerekiyor.

BARAJ YÜZDE 1

Ayrıca bulunduğu işkolunda çalışan işçilerin, en az yüzde 1'nin üyesi bulunması da şartlardan biri. Bu oran daha önce yüzde 10 olarak uygulanıyordu.

Toplu iş sözleşmesinin kapsamına girecek işyerinde başvuru tarihinde çalışan işçilerin yarısından fazlasının işletmede ise yüzde 40'ının kendi üyesi olması şartı aranacak.

15 yaşını dolduran sendikaya üye olabilecek.

Öte yandan çalışanların sendikaya üyelikleri de düzenlendi.

NOTER ŞARTI KALKIYOR

Şimdiye kadar bir çalışan sendikaya üye olmak istediğinde, noterden onay alması gerekiyordu, artık bu şart aranmayacak. 15 yaşını dolduranlar işçi sendikalarına üye olabilecek.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle, Ekonomik ve Sosyal Konsey'e üye konfederasyonlara bağlı olmayan işçi sendikaları için, işkolu barajı yüzde 3 olarak uygulanacak.

Bakanlar Kurulu, bu oranı yüzde 3 ile binde 5 arasında değiştirmeye yetkili olacak.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler