Çalışanlara önemli uyarı!

İşte sorularınızın yanıtları:İşveren ücret öderken cinsiyet ayrımı yapabilir mi?İşveren, aynı veya eşit değerde bir iş için cinsiyet nedeniyle daha düşük ücret kararlaştıramaz. İşçinin cinsiyeti nedeniyle özel koruyucu hükümlerin uygulanması, işveren tara

Çalışanlara önemli uyarı!

İşte sorularınızın yanıtları:

İşveren ücret öderken cinsiyet ayrımı yapabilir mi?

İşveren, aynı veya eşit değerde bir iş için cinsiyet nedeniyle daha düşük ücret kararlaştıramaz. İşçinin cinsiyeti nedeniyle özel koruyucu hükümlerin uygulanması, işveren tarafından işçiye daha düşük bir ücretin ödenmesini haklı kılmaz.

Çalışma sürelerinin düşürülmesi nedeniyle işçilerin ücretlerinden indirim yapılır mı?

Her türlü işte uygulanmakta olan çalışma sürelerinin yasal olarak daha aşağı sınırlara indirilmesi veya işverene düşen yasal bir yükümlülüğün yerine getirilmesi nedeniyle ya da İş Kanunu hükümlerinden herhangi birinin uygulanması sonucuna dayanılarak işçi ücretinden her ne şekilde olursa olsun eksiltme yapılamaz.

Hamile işçinin ücretinde indirim yapılır mı?

Daha hafif işlerde çalıştırılan hamile işçinin ücretinde indirim yapılamaz.

Geçici iş ilişkisi kapsamında çalışan işçinin ücretini hangi işveren öder? İşverenin ücreti ödeme yükümlülüğü devam eder.

Geçici iş ilişkisi kurulan işveren, işçinin kendisinde çalıştığı sürede ödenmeyen ücretinden, işçiyi gözetme borcundan ve sosyal sigorta primlerinden geçici iş ilişkisi kapsamında işçiyi veren işveren ile birlikte sorumludur.

Kısmi süreli çalışan işçinin ücret nasıl hesaplanır?

Kısmi süreli çalışan işçinin ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatleri, tam süreli emsal işçiye göre çalıştığı süreye orantılı bir şekilde hesap edilerek ödenir. Çağrı üzerine yapılan işlerde ücret nasıl ödenir? Çağrı üzerine çalıştırılmak için belirlenen sürede işçi çalıştırılsın veya çalıştırılmasın ücrete hak kazanır. ? Deneme süresi içerisinde işçi ücrete hak kazanır mı? Deneme süresi içerisinde işçi çalıştığı günler için ücret ve diğer haklara sahip olur.

İŞ DURDURULURSA MAAŞ TAM ÖDENİR

İşin durdurulması ya da iş sağlığı ve güvenliği nedeniyle çalışamayan işçilerin ücretleri ödenir mi? Bir işyerinde işçilerin yaşamı için tehlikeli olan bir husus tespit edilirse, tehlikenin niteliğine göre iş tamamen veya kısmen durdurulur veya işyeri kapatılır. Makine, tesisat ve tertibat veya işin durdurulması veya işyerinin kapatılması sebebiyle işsiz kalan işçilere işveren ücretlerini ödemek veya ücretlerinde bir düşüklük olmamak üzere meslek veya durumlarına göre başka bir iş vermek zorundadır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler