Ç, İ ve Ş’yi nasıl da kaybetmişiz!

İnternet Fikir Platformu’nun toplantısında internet medyasının temsilcileriyle biraraya gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, internet medyasını kapsayan yasanın yakın zamanda TBMM’de görüşüleceğini söyledi.Malta Köşkü’ndeki kahvaltılı topla

Ç, İ ve Ş’yi nasıl da kaybetmişiz!

İnternet Fikir Platformu’nun toplantısında internet medyasının temsilcileriyle biraraya gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, internet medyasını kapsayan yasanın yakın zamanda TBMM’de görüşüleceğini söyledi.

Malta Köşkü’ndeki kahvaltılı toplantıya AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu ile birlikte katılan Ekrem Erdem, internet medyasının yıllardır çıkmasını beklediği İnternet Yasası’sı için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Erdem, “Yasanın üzerinde çalışmalar devam ediyor. Çeşitli kesimlerden öneri ve görüşler alınıyor. Daha sağlıklı olması için biraz daha zamana ihtiyaç var. Biz hızlı çıkması için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

İnternet medyasının önemine değinen Erdem, gazetelerin artık çok ciddi şekilde tiraj sorunu yaşadığını buna karşılık olarak ise internet haberciliğinin hız ve ayrıntı bakımından her geçen gün itibar kazandığını söyledi.

İ, Ç, VE Ş ALIŞVERİŞE KURBAN GİTMİŞ

Aynı zamanda Dil ve Edebiyat Derneği’nin Başkanı olan Ekrem Erdem, internet medyasının temsilcilerinden Türkçe’nin doğru kullanılması konusuna katkı sağlaması gerektiğini söyledi. Dilimizin bugün en çok zarar gördüğü alanların başında internet sahasının olduğunu belirten Erdem, Dünya Bilişim Dili’nin belirlenmesi esnasında Türkçe’deki Ç, İ ve Ş harflerinin neden dışarıda bırakıldığını anlattı.

Dünyada Bilişim Dili’nin oluşturulması için 1985 yılında yapılan toplantıda Türkçe karakterlerin de kullanılması kararının alındığını fakat iki yıl sonra İrlanda’nın yaptıpğı itiraz sonra yapılan toplantıya katılması gereken Türk heyetinin alışverişte ve gezmede olduğu için Ş, İ ve Ç gibi Türkçe harflerin Bilişim Dili’nden bu umursamazlık çıkarıldığını kaydetti.

TÜRKÇE’YE FAZLA PARA ÖDÜYORDUK!

Türçke alfabenin önemine vurgu yapan Erdem, cep telefonlarında mesajlaşma esnasında Türkçe karakter kullanıldığı için fazla ödeme yapıldığını ve bunu uzun uğraşlar sonucunda engellediklerini hatırlatarak şunları kaydetti: İngilizce bir mesaj gönderdiğin zaman 1 liraysa, Türkçe karkaterle gönderdiğin zaman 2, 25 kuruştu. AK parti olarak bu fazla ödemeyi engelledik. Şirketler başta karşı çıktı ama direttik ve haksız tahsilatın önüne geçtik.”

ATATÜRKÇÜLER ATATÜRK DEVRİMİNİ BOZUYOR!

“Atatürkçülüğü, milliyetçiliği kimseye bırakmayanlardan bu yaptıklarımızdan haberleri yok ve Türkçemizi en çok onlar dışlıyorlar.” diyen Erdem Atatürk’ün en önemli devrimlerin birisi harf devrimi olduğunu ama Atatürkçülük adına hareket edenlerin dilimizin bozulmasına katkı sağladığını açıkladı.

Erdem sık sık dile getirdiği F klavye ve Q klavye konusuna da değinerek, Türkçe klavye olan “F” klavyeye gençlerin “EF” klavye demesinin çok yanlış olduğunu ve bu uydurma telaffuzun akıllardan silinmesi gerektiğini dile getirdi. Erdem şöyle devam etti: “Eğitim dilinin okullarda İngilizce olması hasebiyle ve sözlük kullanma alışkanlığı olmadığı için dayatılan kelimeleri kullanmaya başlıyoruz.

 Halbuki o kelimenin çok güzel Türkçe karşılığı var. Örneğin geç yapılan kahvaltıya Brunch deniliyor. Oysa Türkçe’de “kuşluk” diye tabir var. Tam geç yapılan kahvaltının karşılığı. Ne kadar güzel kelime değil mi? Neden bunu kullanmayalım...”

İnternet Fikir Platformu’nun kahvaltısına internet medyasından Haber 7 Genel Yayın Yönetmeni ibrahim Erdoğan, Haber 7 Editörü Ersin Çelik,  RotaHaber Genel Yayın Yönetmeni Ünal Tanık, SamanyoluHaber Genel Yayın Yönetmeni Engin Sağ, Zaman.com.tr’den Mehmet Sakin, Haberler.com Yayın Koordinatörü Emrah İriç, Yazate.com Genel Yayın Yönetmeni Adnan Erdoğan, Haber5.com Genel Yayın Yönetmeni Gülizar Sönmez, MoralHaber Genel Yayın Yönetmeni Dursun Kabaktepe, MynetHaber Editörü Faruk Seven, on5yirmi5.com Genel Yayın Yönetmeni Engnin Dinç ve çok sayıda editör katıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler