Büyükelçi'den savaş açıklaması!

ABD Büyükelçisi Riccardone Türkiye ve Suriye arasında yaşanan gerginlikle ilgili konuştu.ABD Büyükelçisi Riccardone: "Türkiye Esad rejiminin tuzağına düşmedi. İlerde bir savaş ihtimali görmüyoruz. BM'nin beceriksizliği bizim için hayal kırıklığı olduTERÖR

Büyükelçi'den savaş açıklaması!

ABD Büyükelçisi Riccardone Türkiye ve Suriye arasında yaşanan gerginlikle ilgili konuştu.

ABD Büyükelçisi Riccardone: "Türkiye Esad rejiminin tuzağına düşmedi. İlerde bir savaş ihtimali görmüyoruz. BM'nin beceriksizliği bizim için hayal kırıklığı oldu

TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNDA FLAŞ AÇIKLAMA

 

ABD Büyükelçisi, Türkiye'nin terörle mücadelesi konusunda çok önemli açıklamalar yaptı. Türkiye'ye, terörle mücadelede işbirliği konusunda yeni bir öneri getirdiklerini anlatan Ricciardone, bu konuda ABD'nin Usame Bin Ladin'i yakalamak için uyguladığı karmaşık askeri operasyonu örnek gösterdi. Bu operasyonun TTP (Taktik Teknik Usuller) adını taşıdığını kaydeden ABD Büyükelçisi, ileri, tek kolluk ve özel kuvvetlerin ortaklaşa gerçekleştirdikleri bir operasyon olduğuna dikkat çekti.

 

Ricciardone, "Bunu Türkiye'yle de paylaşmak istiyoruz. Bunu Türkiye'ye önerdik" dedi.

 

Bu sözleri, "ABD, Bin Ladin'i yakaladı. Neden mesela Murat Karayılan'ın yakalanması için Türkiye'ye yardım etmiyor" sorusu üzerine söyleyen Ricciardone, Türkiye'ye yaptıkları yeni işbirliği yöntemi konusunda daha fazla ayrıntı vermeyi ise reddetti. ABD Büyükelçisi, "Düşmanlarımızın bizim kapasitemizi öğrenmesini istemeyiz" dedi.

 

ABD Büyükelçisi, Türkiye'nin bu teklife nasıl yanıt verdiği konusunda ise, sessizliğini korudu. Sadece ,"Türkiye, işbirliği örgütünün ne kadarını açıklayacağına kendisi karar verir" demekle yetindi.

 

ESAD TUZAK KURMUŞ OLABİLİR, TÜRKİYE OYUNA GELMEDİ

 

ABD Büyükelçisi, Türkiye'nin düşürülen uçağı ve Urfa-Akçakale'ye düşen bombaların Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın bir "tuzağı olabileceğini" söyledi. Ricciardone, "Esad rejimi tuzak kurmuş olabilir Ancak Türkiye bu oyuna gelmedi" dedi. Esad rejimini "kriminal bir rejim" olarak nitelendiren ABD Büyükelçisi, "Türkiye'nin düşmanı, bizim de düşmanımızdır" diye konuştu.

 

TÜRKİYE'NİN POLİTİKASI UZAK GÖRÜŞLÜ, AKILLI

 

Türkiye'nin Suriye konusundaki politikasını "uzak görüşlü, cömert ve akıllı" olarak nitelendiren Ricciardone, "ülkelerimiz birlikle çalışıyor. Geçiş sürecinin ne zaman sona ereceğini tahmin edebiliyoruz. Beraber çalışarak, geçiş sürecisini öne almaya ve pozitif olmasına çalışıyoruz" dedi.

 

SAVAŞ İHTİMALİ GÖRMÜYORUM

 

Suriye'de bir "savaş ihtimali görmediğini" de söyleyen Ricciardone, "Ancak bu, ABD'nin rehavet içinde olacağı anlamına gelmiyor" diye konuştu.

 

RUS UÇAĞI İSTİHBARATINI ABD Mİ VERDİ?

 

ABD büyükelçisi bu soruya doğrudan yanıt vermek yerine, "dostlarımızla istihbarlarımızı paylaşıyoruz" demekle yetindi. "Müttefikler böyle davranır" diyen Ricciardone, "Rus uçağı istihbaratı konusundaki söylentilerle ilgili konuşmayacağım. Ancak şunu söyleyebilirim; dost ülkeler istihbaratlarını paylaşırlar" dedi.

 

MÜSLÜMAN KARDEŞLERDEN ENDİŞELİYİZ

 

ABD Büyükelçisi'nin en önemli açıklamalarından biri de, Suriye'de muhalefet saflarında gücünü arttıran Müslüman Kardeşler örgütü konusunda oldu. ABD Büyükelçisi, "Müslüman Kardeşler benzeri örgütlerin Suriye'deki yapılanmalarından elbette endişe duyuyoruz" diye konuştu.

 

OBAMA İHTİYATLI DAVRANIYOR. SEÇİMDEN SONRA DA SÜRER

 

Türkiye'nin Suriye konusunda yalnız bırakıldığı iddialarına karşılık ise Büyükelçi Ricciardone, "BAşkan Obama Suriye konusunda tuturlı ve ihtiyatlı bir politika izliyor. Seçim sonuçları ne olursa olsun, bu bakış açısının değişeceğine inanmıyorum" dedi.

 

TAMPON BÖLGE KARARI YOK

 

Suriye'de mültecilerin karşılanması için sınırda tampon bölge kurulması konusunda bir karar bulunmadığının altını çizen Büyükelçi, "Ben Beşar Esad olsam, her sabah kalktığımda uluslararası toplumun baskısı ne olacak diye düşünüp, endişe ederdim" diye konuştu. Türkiye'nin mecbur kalıp, fiili olarak tampon bölge oluşturması olasılığının hatırlatılması konusunda ise ABD Büyükelçisi, "Türkiye ile yakın temas içindeyiz. Askeri kuvvetlerimiz temas içinde. ASkeri uzmanlar arasınad bu hafta da görüşme var. Her türlü olasılığı görüşüyoruz. Bu konuda karar alınmadı ama gerekli hale gelirse, Türkiye ve müttefiklerinin gücüyle her türl olasılık değerlendirilir" dedi.

 

ABD'DE HİÇ KİMSE GENÇ İNSANLARIN SİLAHLA SURİYE'YE GİRMESİNİ İSTEMİYOR

 

ABD Büyükelçisi, "hiçbirimiz genç insanlarımızın silahla Suriye'ye girmesini istemiyoruz. Beşar Esad çatışmaları mezhep çatışmasına çevirmeye çalışıyor. Kardeşler arası bir savaşa girmek istemiyoruz" dedi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem