Büyük İskender yargıya yenildi

 RTÜK, CNBC-e yayın kuruluşunun 11 Ocak 2012 tarihinde saat 22.00’de yayınladığı “Alexander” isimli, “13 yaş ve üzeri”, “şiddet”, “korku” gibi koruyucu sembollerle yayınlanması gereken sinema filmini inceledi. Uzmanlar, Türkçe alt yazılı verilen filmde, M

Büyük İskender yargıya yenildi

 

RTÜK, CNBC-e yayın kuruluşunun 11 Ocak 2012 tarihinde saat 22.00’de yayınladığı “Alexander” isimli, “13 yaş ve üzeri”, “şiddet”, “korku” gibi koruyucu sembollerle yayınlanması gereken sinema filmini inceledi. Uzmanlar, Türkçe alt yazılı verilen filmde, Makedonya Kralı İskender’in gençliğinden bölümlerin ardından, Anadolu, Mısır, Pers Ülkesi ve Hindistan’a gerçekleştirdiği fetihler ile savaşların anlatıldığını kaydetti. İskender’in eşi Roksana ile olan ilişkisine vurgu yapıldığını dile getirilen uzmanlar, bir savaş sonrası İskender’in yüzü ve vücuduna kanlar içinde yaralıların bulunduğu askerler arasında gezindiğine dikkati çekti.

 

Saat 23.12 sularında yüzü ve vücudu tamamen kan içinde bulunan ağır yaralı bir askerle konuşan İskender’in, işaretiyle, acılarına son vermek için ağır yaralı askerin ensesine kalın ve ucu sivri metal parçası çakılarak öldürülmesi görüntülerinin ekrana getirildiğini belirten uzmanlar, “sözkonusu sahnede yaralı ve kanlar içindeki ceset görüntülerinin buzlama, flulaştırma ve benzeri teknikler kullanılmaksızın yayınlandığı görülmüştür” görüşüne yer verdi.

 

Kadına yönelik cinsel şiddet

 

Bir başka sahnede ise İskender’in sevişmek istemeyen eşi Roksana’ya uyguladığı şiddete ilişkin değerlendirme yapan uzmanlar, şunları dedi:

 

“Şiddet görüntülerinin buzlama ve flulaştırma ve benzeri tekniklerin kullanılmadan korumalı saatler içinde yayınlanmasının çocuk ve gençlerin üzerinde olumsuz etki yapabileceği değerlendirilmektedir.

 

Ayrıca İskender’in birlikte olmak istediği eşi Roksana tarafından reddedilmesi sonucunda bu ilişkinin tecavüz girişimine dönüşmesi sahnenin devamında tokat ve bıçaklı kavga yaşanması, diyaloglar arasında ekrana gelen sevişme görüntüleri değerlendirildiğinde, kadına yönelik cinsel şiddeti içeren bu tür bir cinsellik algısının çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz etki yol açabileceği kanaati oluşmuştur.”

 

Üst Kurul da uzmanların bu görüşü doğrultusunda CNBC-e’ye uyarı cezası verdi.

 

Spartacus de kurtulamadı

 

RTÜK “Spartacus: Blood and Sand” adlı yabancı dizi nedeniyle yine CNBC-e’ye ceza kesti. RTÜK, “Dizinin ana temasının savaş olduğu, şiddet ve cinsellik içerdiği, bu sebeple bu yayınların çocuklar tarafından izlenmemesi gerektiği” kanaati doğrultusunda, gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedeleyecek türden programların, bunların seyredebileceği zaman ve saatlerde yayınlanmaması ilkesinin ihlal edildiğini kaydetti. RTÜK yayın kuruluşuna uyarı cezası verdi.

 

CNBC-e yayın kuruluşu RTÜK’ün aldığı bu ceza kararlarına itiraz hakkını kullanarak, iptal davası açtı.

 

Ancak mahkemeler RTÜK’ün gerekçelerini haklı bularak, CNBC-e’nin itirazının yerinde olmadığına karar verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler