Burhan Kuzu Pkk'yı değerlendirdi

 TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, örgütün silah bırakıp başka ülkelere çekilmesinin çalışmasının başladığını söyledi.Kuzu, İmralı görüşmeleriyle başlayan müzakere sürecinin devam ettiğine işaret ederek, "İstihbaratın da içinde olduğu bir takvim

Burhan Kuzu Pkk'yı değerlendirdi

 

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, örgütün silah bırakıp başka ülkelere çekilmesinin çalışmasının başladığını söyledi.

Kuzu, İmralı görüşmeleriyle başlayan müzakere sürecinin devam ettiğine işaret ederek, "İstihbaratın da içinde olduğu bir takvim yapılıyor. Herhalde yaz aylarından itibaren başka ülkelere bir çekilme süreci başlayacak." dedi.

Malatya Belediyesi tarafından düzenlenen 'Her Yönüyle Başkanlık Sistemi' konulu konferansta konuşan Burhan Kuzu, başkanlık sisteminin diktatörlük olmadığını söyledi. Mevcut sistemde yasama organının olmadığını, kanun yapma yetkisinin TBMM'de olduğunu hatırlatan Kuzu, ancak çıkardıkları kanunların yüzde 98'inin hükümetten geldiğini, yüzde 2'sini ise milletvekillerinin verdiğini ifade etti. Yüzde 10 seçim barajının çok yüksek olmasına karşın Türkiye için avantaj oluşturduğuna işaret eden Kuzu, "Siz bu barajın kalktığını düşünün. Bakın yüzde 5'e çekseniz Türkiye'de Parlamento'ya 10 tane parti girer. Ve mutlak koalisyon olur. Ömür billah Türkiye koalisyonlarla yönetilir. Başkanlık modeline geçildiği zaman, bu yüzde 10'luk baraja paydos. Yüzde 10'luk barajın hepsini kaldırıyoruz. Partin varsa gelirsin Meclis'te temsil edilirsin. Hiçbir engel yok. Hükümet doğrudan halk tarafından belirlendiğinden netice itibariyle hiç problem yok. Böyle bir durumda haliyle bizim yüzde 10'luk baraja ihtiyacımız da yok. Yüzde 10'luk hakikaten yüksek." diye konuştu.

Konferansın sonunda salondaki katılımcıların yönelttiği soruları cevaplayan Kuzu, İmralı'da PKK terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan ile terör sorununu bitirmeye yönelik sürdürülen müzakere sürecini değerlendirdi. 30 yıldan beri devam eden bir acının olduğunu ve can kayıplarının haricinde ciddi ekonomik kayıpların da yaşandığını kaydeden Kuzu, "40 bin insanımız, 10 binlerce şehit. 30 yıl devam eden bir acımız var. Ortak acımız, milletin acısı. 400 milyar dolar bu devlet harcamış. Nereye? Havaya. Mecbur kalmış, bir mücadele veriyor. Bir de o dönüşü olmayan acı tablo, binlerce şehit, binlerce yaralı, binlerce ölü ve binlerce acılı anne. Zaman zaman bu memlekette bu işe bir dur diyelim diye teşebbüs edildi. Bunun benzerini biz Oslo'da malum devletin görüşmesi olan... İşte Habur'da, Silvan'da, bazı olaylar oldu. Uludere, öylesine bir yol kazası oldu. Maalesef acı bir olay. Buralara takılıp kalırsak bu işi götüremeyiz. Şimdi hükümet kolları sıvadı. İstihbarat da işin içinde. BDP, Kandil bir tarafta, işte PKK şeklinde devam eden süreç var." şeklinde konuştu.

"ÇEKİLME YAZ AYLARINDA"

Yaz aylarında örgüt üyelerinin başka ülkelere çekilme sürecinin başlayacağını savunan Kuzu, "Sürece katkı sağlamayacak konuşmalardan uzak durulması gerekiyor. Belli bir takvim şu anda yapılıyor arka planda tahmin ediyorum. İstihbaratın da içinde olduğu bir takvim yapılıyor. Herhalde yaz aylarından itibaren bir çekilme süreci başlanacak başka ülkelere. Dolayısıyla böyle bir şey düşünülüyor. O bakımdan bence beklemek gerekiyor. Yani şu an, 'şu olur, bu olur'dan öte herkese düşen en azından konuşmama hiç olmazsa. Yani sürece bir katkısı yoksa konuşmama. Sonuç olarak dert bizim derdimiz. O yüzden bence ona buna kesmeden faturayı, bu bizim için de geçerli, BDP için de geçerli, herkes için geçerli. Sürece katkıda bulunmak lazım. Sorunun değil çözümün bir parçası olmak lazım. Bunu tamamlamamız lazım. Ümitliyim ben bu sefer. Öyle gözüküyor inşallah." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler