Bu Ses Kaydı Ortalığı Karıştırır

 Sanıkların iki aya kadar yapılacak bir yasal düzenlemeyle serbest kalacağı, ülkenin ancak ekonomik kriz ya da iç savaşla kendine geleceği savunulan ses kaydı hukukçuları da ayağa kaldırdı. Emekli Başsavcısı Reşat Petek, "Bu, özel yetkili mahkemelerin yet

Bu Ses Kaydı Ortalığı Karıştırır

 

Sanıkların iki aya kadar yapılacak bir yasal düzenlemeyle serbest kalacağı, ülkenin ancak ekonomik kriz ya da iç savaşla kendine geleceği savunulan ses kaydı hukukçuları da ayağa kaldırdı. Emekli Başsavcısı Reşat Petek, "Bu, özel yetkili mahkemelerin yetkilerinin yasal düzenlemelerle azaltılması veya yargılananların salıverilmesi sağlanırsa, çıktıklarında neler yapacaklarını ortaya koyuyor." dedi.

Balyoz darbe planı davasından tutuklu Tuğamiral Fatih Ilgar'a ait olduğu iddia edilen ses kaydı kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Hukukçular da ses kaydına tepki gösterdi.

Reşat Petek (Emekli Cumhuriyet Başsavcısı): "Balyoz darbe planından yargılananları kurtarmaya yönelik bir çalışma olduğunu bilmiyorum. Özellikle özel yetkili mahkemelerin yetkilerinin yasal düzenlemelerle azaltılması veya yargılananların salıverilmesi sağlanırsa çıktıklarında neler yapacaklarını ortaya koyan bir ses kaydı bu. Eğer kayıt doğruysa, yaptıklarından pişmanlık duymayanlar demek ki ellerine o fırsat verildiğinde ülkede ekonomik kriz ve arkasından bir iç savaş çıkarmak için plan yapıyor. Ardından da siyasî otoritenin bunları önleyemez duruma getirilmesi için mücadele vermek amacındalar."

Faik Tarımcıoğlu (Emekli AskerÎ Savcı): "Bu ses kaydı doğruysa ve bu konuşmaları yapanlar da yüksek rütbelilerse, vay haline Türkiye'nin! Beni bir kez daha dehşete düşürdü. Kendi Genelkurmay başkanına 'hain' demek nasıl bir fikir yürütme silsilesi, bunu anlamak çok zor. Böyle bir yasa çalışması olduğunu düşünmüyorum. Tutuklu milletvekilleri için hazırlanan bazı yasa değişiklikleri onları bu hülyayı görmeye itmiş olabilir. Olur da yarın gündeme geldi... Nasıl bir formül bulacaklar? Geniş manada tüm mahkumları af gibi bir çalışma yapacağını sanmıyorum hükümetin."

Halil Doğan (Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı): "Darbe soruşturmaları ile epey yol alınmışsa da hâlâ derin devletin bir kısmı çalışmalarına devam etmekte ve içeridekilere ümit vermektedirler. İnşallah ham bir hayaldir. Şike yasasındaki gibi sürpriz bir değişiklikle Meclis oldu-bittiye getirip bir yasa çıkarmaz."

Cesim Parlak (Ceza Hukukçusu): "Yargı paketinin içeriğinde tutukluluk gerekçelerinin daha somut verilere dayandırılması var. Ancak paket içinde hiçbir şekilde sanıkların serbest kalmasını sağlayacak düzenleme bulunmuyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta son anda pakete bir gece yarısı operasyonu şeklinde madde eklenerek yasa çıkarılabilir. Balyoz ve Ergenekon gibi davaların anlamını yitirmesine sebep olabilecek bu tarz vahim değişiklikler asla hukuki ve ahlaki olmayacaktır."

Bu arada, Fatih Ilgar'ın avukatı Hüseyin Ersöz, önceki gün internete düşen ve büyük yankı uyandıran ses kaydıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Müvekkiline ait olduğu ileri sürülen ses kaydının 'içeriğinin gerçek dışı' olduğunu savundu. Ersöz, kaydın dezenformasyon yöntemlerinden biri olduğunu ileri sürdü.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler