Bu iş yerli otodan daha önemli

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Türkiye'nin kendi ilacını ve tıbbi cihazlarını üretebilmesi yolunda gerekli çalışmanın yapılması için talimat verdi.Erdoğan başkanlığında hafta içinde toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda (BTYK) yurt dışındaki örne

Bu iş yerli otodan daha önemli

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Türkiye'nin kendi ilacını ve tıbbi cihazlarını üretebilmesi yolunda gerekli çalışmanın yapılması için talimat verdi.

Erdoğan başkanlığında hafta içinde toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda (BTYK) yurt dışındaki örnekler de masaya yatırılırken, sağlık 'öncelikli alan' statüsüne alındı.
 
Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda, ARGE çalışmaları için yeni bir model oluşturulması, TÜBİTAK ve üniversiteler ile özel sektörün de desteğiyle Türkiye'nin kendi ilacını üretmesi için gerekli çalışmaların yapılması benimsendi.
 
Sağlık alanındaki çalışmalar masaya yatırıldı ve Başbakan Erdoğan'a bir brifing verildi. Sağlık alanının, dünyada en çok Ar-Ge yapılan sektörlerden biri olduğuna dikkat çekilerek, 'İlaç Ar-Ge'si için yurtdışında harcanan paralara' dikkat çekildi.
 
Türkiye'de sağlık bilimleri alanında yapılan Ar-Ge harcamasının 1.7 milyar lirayken özel sektör Ar-Ge harcamasının sadece 197 milyon lira olduğu kaydedildi. Türkiye'nin kendi Ar-Ge'siyle geliştirdiği sağlık ürün sayısının son derece sınırlı olduğuna dikkat çekilerek ithalat rakamlarına vurgu yapıldı.
 
SIRA YERLİ İLAÇTA
 
Yapılan değerlendirmeler ışığında, Türkiye'nin sağlık alanındaki AR-GE ve yenilikçilik faaliyetlerine hız katarak kendi ilaçlarını, molekülünü ve tıbbi cihazlarını üretebileceği sonucuna varıldı. Başbakan Erdoğan'ın da, Türkiye'nin kendi ilacını kendisinin üretebilmesi için gerekli çalışmanın yapılması talimatını verdiği kaydedildi. Bu amaçla sağlık 'öncelikli alanlar' listesine eklendi.
 
Yürütülecek çalışma için Sağlık Bakanlığı 'koordinatör' olacak. Çalışma, Sanayi, Ekonomi ve Kalkınma Bakanlıkları ile ortak hazırlık yapılacak. TÜBİTAK ve üniversitelerin yanı sıra, özel sektör de devreye girecek. Hazırlanacak yol haritası, yılın ikinci BTYK toplantısında ele alınacak ve uygulamaya konulacak.
 
Yerli otodan önemli
 
Prof. Dr. Halil İbrahim Özsoy / Eski Sağlık Bakanı: Türkiye, kendi tıbbi cihazını, robotunu yaratabilir. Bu, Türkiye'de otomobil yapıp satmaktan daha öncelikli bir alan. Halen kullandığımız araç-gereç ya Çin'den ya Tayvan'dan geliyor. Ar-Ge'ye önemli pay ayrılmalı. Küba küçük bir ada ama Doğu Asya'dan sonra aşıda en büyük üretici.
 
En erken 5 yılda biter
 
Harun Kızılay Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri: Türkiye'de patenti Türk'e ait olan bir ilaç yok. Medikal cihazlarda da büyük çoğunlukla bu şekilde. Türkiye'de bilimsel kapasite ve beyin gücü var. Kaynak olarak desteklenirse atılım yapılabilir. Çok önemsiyoruz. Neden Türklerin de ürettiği ilaçlar, olmasın. Bugün araştırmalara başlanırsa, ilk ilaç 5 yıl sonra ortaya çıkmış olur.
 
Fabrikalar kapatıldı
 
Önder Kahveci  Türk Sağlık Sen Genel Başkanı: Türkiye'nin toplam ilaç harcamaları 15 milyar lirayı buluyor. Teknoloji transferine de yönelinerek kendi ilacımızı üretebiliriz. SSK'nın bile ilaç fabrikası vardı ama kapatıldı. Hem Türk insanının sağlığı hem de Türk ekonomisi için çok önemli bir karar.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem