Bu ilçede seçimler tekrarlanacak

Sivas'ın Ulaş İlçesi'nde rakiplerini geride bırakarak belediye başkanlı seçilen CHP adayı Hüseyin Gülkanat'ın aldığı bir ceza nedeni ile seçilme yeterliliğinin bulunmadığına karar verildi. Diğer partilerin seçimin yenilenmesi istemini değerlendiren Ulaş İ

Bu ilçede seçimler tekrarlanacak

Sivas'ın Ulaş İlçesi'nde rakiplerini geride bırakarak belediye başkanlı seçilen CHP adayı Hüseyin Gülkanat'ın aldığı bir ceza nedeni ile seçilme yeterliliğinin bulunmadığına karar verildi. Diğer partilerin seçimin yenilenmesi istemini değerlendiren Ulaş İlçe Seçim Kurulu 1 Haziran'da seçimlerin tekrarlanmasını kararlaştırdı.

30 Mart'ta yapılan seçimlerde 702 oy alan CHP adayı evli 5 çocuk babası 67 yaşındaki Hüseyin Gülkanat, en yakın rakibi AK Parti'li İsrafil Göçgün'ün 37 oy önünde belediye başkanlığına seçildi. Ancak AK Parti Ulaş İlçe Başkanlığı, Hüseyin Gülkanat'ın seçilme yeterliliğine sahip olmadığı gerekçesi ile İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na müracaatta bulundu. Gerekçe olarak Gülkanat'ın 1998 yılında Sivas 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Görevi kötüye kullanma' iddiasıyla açılan davadan 1 yıl hapis ve 1 yıl süreyle memuriyetten yoksun bırakılma cezası gösterildi. İlçe Seçim Kurulu, yapılan itirazı inceleyerek kabulüne karar verdi. Gülkanat'ın cezanın infazından sonra 'memnu hakların iadesine' ilişkin bir kararı aldırmadığı gerekçesiyle mazbata verilmemesi kararlaştırıldı.

Daha önce İlçe'de SHP'den 1994 yılında belediye başkanı seçilen ve 5 yıl bu görevi sürdüren Hüseyin Gülkanat, CHP İl Başkanlığı ile birlikte İlçe Seçim Kurulu'nun vermiş olduğu kararla ilgili olarak Sivas İl Seçim Kurulu Başkanlığı'na itirazda bulundu. İlçedeki diğer partiler BBP ve MHP'de bu şartlarda seçimlerin tekrarlanması istemiyle İlçe Seçim Kurulu'na başvuruda bulundu. Başvuruyu değerlendiren İlçe Seçim Kurulu, 1 Haziran 2014 tarihinde seçimin tekrarlanmasını kararlaştırdı. Bu karara karşı CHP'nin ve AK Parti'nin İl Seçim Kurulu'na müracaatta bulunacağı öğrenildi.

Öte yandan MHP Sivas Merkez İlçe Başkanı Ragıp Özkan, CHP'li adayla ilgili seçimden önce İlçe Seçim Kurulu'na seçilme yeterliliği bulunmadığına dair itiraz yapıldığı ama bunun ihmal sonucu dikkate alınmadığını, seçimden sonra bu itirazın gündeme geldiğini söyledi. Seçilme yeterliliği bulunmadığı şeklinde çıkan karardan sonra kendilerinin de seçimin yenilenmesi için yaptıkları başvurunun kabul edildiğini söyledi. CHP İl Teşkilatı ise İl Seçim Kurulu'nun kararını beklediklerini, aksi karar durumunda Yüksek Seçim Kurulu'na itirazda bulunulacağını açıkladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler