Borcu olan herkes ''hedge'' yapsın

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, kurlarda yaşanan dalgalanmaların özel sektörün dışarıdan sağladığı borcunu olumsuz etkilediğini söyledi. Ünver, "Kurriski taşıyan firmaların, karlılıklarının hasar görmemesi adına kendileri

Borcu olan herkes ''hedge'' yapsın

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, kurlarda yaşanan dalgalanmaların özel sektörün dışarıdan sağladığı borcunu olumsuz etkilediğini söyledi. Ünver, "Kurriski taşıyan firmaların, karlılıklarının hasar görmemesi adına kendilerini bir çeşit sigorta altına almaları, kur risklerini hedge etmeleri ile mümkün olabilecektir" dedi.

'HEDGE ZORUNLU OLMALI'

Özel sektörün asli faaliyetlerinden ortaya çıkabilecek potansiyel karlılığın, kurdalgalanmalarından en az düzeyde hasar görmesini sağlamak ve karlılığı artırmak için riskyönetiminin son derece önemli olduğuna işaret eden Ünver, Türkiye'deki firmaların önemli bir kısmının KOBİ düzeyinde işletmeler olması ve bu sebeple risk yönetimi gibi kavramlara tam hakim olmamaları nedeniyle hem firma bazında hemde ülke ekonomisi açısından arzu edilmeyen kayıplar yaşandığını dile getirdi.

Kur riski taşıyan firmaların, riski en az hasarla atlatmaları için, hedge edilmesi gerektiğini belirten Ünver, "Firmaların, asli faaliyetleri neticesinde karlılıklarının hasar görmemesi adına kendilerini bir nevi sigorta altına almaları, kur risklerini hedge etmeleri ile mümkün olabilecektir. Finansal bilincin arzu edilen seviyelerde olmadığı ülkemizde, en azından finansal bilincin yükselmesi aşamasına kadar birtakım düzenlemeler ile risklerinin hedge edilmesi zorunlu hale getirilebilir" diye konuştu. Ünver, Merkez Bankası verilerine göre eylül ayı sonu itibarıyla özel sektörün 148 milyarı doları uzun vadeli, 39 milyar doları da kısa vadeli olmak üzere toplam 187 milyar dolar kredi borcu bulunduğunu hatırlattı.

HEDGE NEDİR?

Zorunlu deprem sigortasında olduğu gibi kur riski taşıyan firmaların da bu riskten korunmaları amacı ile risklerinin sigortalanmasının yasal zorunluluk olması gerektiğini savunan Ünver, "Özellikle dünyada yaşanan ekonomik krizin ülkemiz özel sektörü açısından oluşturduğu potansiyel tehlikeleri en aza indirmek açısından, özel sektörün kur riskinin bir düzenleme ile ele alınması önemli adım olabilir kanaatindeyiz" değerlendirmesinde bulundu. Genel olarak vadeli piyasalarda riskten korunma yöntemi olarak bilinen hedge, bir alıcı ya da satıcının gelecekte fiyatlardaki bir artışa karşı gelirini muhafaza etmek için yapılan bir eylem olarak tanımlanıyor.

HEDGE NASIL YAPILIR?

Buna göre, eğer bir üretici için gerekli bir ham maddenin gelecekteki fiyatı hakkında bir belirsizlik varsa, bu üretici, ham madde miktarı için bir forward​ (vadeli döviz alım-satım işlemi) sözleşme satın alabilir. Eğer ham madde fiyatı yükselirse ve üretici bu ham maddeyi satın alırsa böylece üretici kaybedeceği parayı ham maddeyi doğrudan satın alması halindekiyle karşılaştıracaktır. Döviz piyasasında yaygın olan bu işlem, alıcı ve satıcıların kur dalgalanmalarından korunmasına olanak tanıyor.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem