BM'de Türkiye niye kaybetti?

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne seçilememesinin ardında Suudi Arabistan ve Mısır'ın olduğu iddia edildi. Newsweek'in haberine göre, 132 oy alan İspanya'ya karşı 60 oyla kaybeden Türkiye'nin kaybetmesi için Suudi Arabistan ve Mısır yoğu

BM'de Türkiye niye kaybetti?
Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne seçilememesinin ardında Suudi Arabistan ve Mısır'ın olduğu iddia edildi. Newsweek'in haberine göre, 132 oy alan İspanya'ya karşı 60 oyla kaybeden Türkiye'nin kaybetmesi için Suudi Arabistan ve Mısır yoğun bir çalışma yürüttü.
 
Newsweek'e konuşan ismi açıklanmayan bir diplomat, sonucun açıklanmasının ardından, "Bu çok şaşırtıcı çünkü birkaç gün önce Türkiye'nin 160 ülkeden destek mektubu aldığını öğrendim" sözleriyle Türkiye'nin oylamada kazanmasının beklendiğini ifade etti. Dergiye konuşan kaynaklar, New York'ta bulunan Waldorf Astoria Oteli'nde Çarşamba akşamı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ev sahipliğini yaptığı davette, diplomatların Türkiye'nin kazanmasına kesin gözüyle baktığını söyledi.
 
Ne var ki, iddialara göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Müslüman Kardeşlere desteğine sinirlenen Mısır ve Suudi Arabistan son günlerde, Türkiye'nin seçilmemesi için yoğun bir çalışma başlattı. Dergi, İran ve Suriye'nin yanı sıra birkaç ülkenin daha Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı açıklamalarından rahatsız olduğu belirtirken, Batılı ülkelerden bir kısmının "Türkiye'nin Suriye'de IŞİD'le savaşan Kürtleri hedef aldığı" yönündeki haberlerden endişe duyduğunu kaydetti. Yunanistan'ın da Türkiye'nin BMGK'ya seçilmemesi için çalışmalar yaptığı da iddialar arasında.
 
CAFERİ: POLİTİKALARIN BAŞARISIZLIĞININ GÖSTERGESİ
Öte yandan, BM'nin Suriye elçisi Beşar Caferi, oylama sonucunun belli olmasının ardından yaptığı açıklamada, yenilgiyi "skandal" olarak niteledi. Caferi, yenilginin "Türkiye'nin Suriye ve Irak politikasının başarısızlığının göstergesi olduğunu" ifade ederken, "Türkiye'nin 132 oy alan İspanya'ya karşı 60 oy alması büyük bir gerileme ve Erdoğan ve hükümet için skandal seviyesinde bir kayıp. Erdoğan'ın politikalarının iflas ettiği görülüyor" dedi.
 
Caferi, bir televizyon kanalıyla yaptığı telefon görüşmesinde, elçilerden bir kısmının "AKP'nin özellikle Esad karşıtı politikalarından duydukları rahatsızlığı dile getirdiğini" de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler