Bir diplomatın gözyaşları!

Kaddafi’nin çocukluk arkadaşı, Libya’nın BM’deki Büyükelçisi Muhammed Şalgam, önceki akşam BM Genel Kurul’da yaptığı dokunaklı konuşmanın ardından taraf değiştirdiğini açıkladı.Şalgam, “Kardeşim Kaddafi...” diye başladığı sözlerini, “Kimseye bir tane taş

Bir diplomatın gözyaşları!

Kaddafi’nin çocukluk arkadaşı, Libya’nın BM’deki Büyükelçisi Muhammed Şalgam, önceki akşam BM Genel Kurul’da yaptığı dokunaklı konuşmanın ardından taraf değiştirdiğini açıkladı.

Şalgam, “Kardeşim Kaddafi...” diye başladığı sözlerini, “Kimseye bir tane taş bile atmayan sivil halk öldürüldü. Libyalılar’ı rahat bırak” diye tamamladı. Yardımcısı İbrahim Dabaşi gözyaşları içinde kendisini kucakladı.

 

Libya’nın BM’deki Büyükelçisi Muhammed Şalgam, önceki akşam BM Genel Kurul’da duygusal bir konuşma yaparak çocukluk arkadaşı Kaddafi’yi terkedip taraf değiştirdi. Şalgam’ın “Kardeşim Kaddafi...” diye başlayan dokunaklı konuşması, Libyalı yardımcısını gözyaşlarına boğdu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, genel kurula gelerek ağlayan diplomatı teskin etti, taraf değiştiren diplomatı da tebrik etti. BM Güvenlik Konseyi’de Libyalı diplomatların çağrısı üzerine, Kaddafi’yi cezlandırmak üzere harekete geçti.

Şalgam bugüne kadar Kaddafi lehine tutum takınıyor, bir diğer Libyalı diplomat, yardımcısı İbrahim Dabaşi’nin taraf değiştirmesine de kızıyordu. BM Genel Kurulu’nda oturduğu koltuktan konuşan Şalgam alkışlarla tamamlanan konuşmasında şunları söyledi: “Kaddafi’nin askerlerinin halka ateş açtığına yönelik haberlere inanmıyordum. Ancak daha sonra durumun gerçek olduğunu anladım. Kaddafi’yi televizyonlardan dinledikten sonra rejime karşı BM Güvenlik Konseyi’nin yaptırım kararı almasının önemli olduğu sonucuna vardım. Kardeşim Kaddafi sana sesleniyorum: Halk özgürlüğünü istiyor, haklarını istiyor. Kimseye bir tane taş bile atmayan sivil halk öldürüldü. Libyalılar’ı rahat bırak. Konsey üyeleri size de sesleniyorum:  Libya’yı kurtarın. Katliamı engelleyin. Sizden kararlı, hızlı ve cesur bir karar almanızı bekliyoruz.”

 

“DELİDİR, BIRAKMAZ”

Şalgam sözlerini tamamladığında yardımcısı İbrahim Dabaşi gözyaşları içerisinde kendisini kucakladı, ardından bir çok ülkenin büyükelçileri de Şalgam’ın çevresini kuşatarak elini sıktı. Kaddafi’ye karşı ilk isyan bayrağını çeken ve onu yönetimden çekilmeye davet eden Libyalı diplomat Dabaşi de yaptığı açıklamada, Kaddafi’nin “deli bir adam olarak psikolojik yönden istikrarlı olmadığını” belirterek “Ya öldürülene ya da intihar edene kadar görevde kalır, kimseye teslim olmaz” dedi.

Genel Sekreter Ban Ki-mun da Libyalı diplomatların yanına gelerek, ağlayan diplomatı teskin etti, duygusal konuşan diğer Libyalı diplomatı da konuşmasından ötürü tebrik etti. Ban Ki-mun da konuşmasında Güvenlik Konseyi’nden yaptırım paketi konusunda acele etmesi çağrısında bulunarak a  bulunarak, Libya’da binden fazla kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri İngiltere, Fransa, ABD ve geçici üye Almanya tarafından hazırlanan karar tasarısı taslağı dün Konsey üyelerine dağıtıldı. Sivillerin öldürülmesinin insanlık suçu olarak değerlendirilebileceği uyarısı yapılan tasarıda Kaddafi’ye karşı şu önlemler alınması öngörülüyor:

-  Libya’ya silah ambargosu

-  Kaddafi’nin banka hesaplarının dondurulması,

- Kaddafi, ailesi ve yakın çevresine seyahat yasağı"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem