"Bir ağacın maliyeti 10 milyar dolar"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gezi Parkı olaylarının Türkiye'ye maliyetine değinerek, "Oradaki beş ağacın her birinin Türkiye'ye en az 10 milyar dolarlık maliyeti olmuştur herhalde bugüne kadar. 40 yıldır terörle mücadele etmiş bir ülke olarak,

"Bir ağacın maliyeti 10 milyar dolar"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gezi Parkı olaylarının Türkiye'ye maliyetine değinerek, "Oradaki beş ağacın her birinin Türkiye'ye en az 10 milyar dolarlık maliyeti olmuştur herhalde bugüne kadar. 40 yıldır terörle mücadele etmiş bir ülke olarak, bu olayların bu noktalara nasıl getirildiğinin üzerine daha fazla eğilinmesi gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

EXPO 2020 aday şehirlerin sunumu çerçevesinde İzmir'in sunumuna katılmak için Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Bakan Bağış, Kültür ve Turizm Müşavirliğinde basın toplantısı düzenledi.

İzmir'in adaylığına ilginin çok yüksek olduğunu belirten Bağış, Rusya'nın Ekaterinburg, Brezilya'nın Sao Paulo ve Dubai'nin en büyük rakip olarak İzmir'i ilan ettiklerini açıkladı. Bağış, "Türk milleti kafaya koyduğunu yapar. Bunu kafaya koyduk. Herkesin işbirliği var. İnsanımız kararını verdi. Hep beraber mahalle muhtarından cumhurbaşkanına kadar seçilmişi, atanmışı ile İzmir'in arkasındayız" dedi.

Bir soru üzerine Türkiye'deki Gezi Parkı eylemlerine benzer eylemlerin birçok Avrupa ülkesinde de görüldüğünü söyleyen Bağış, "Bunları aleyhimize kullanan rakiplerimiz var. 2020'de Türkiye dünyanın en güçlü 10 ülkesinden biri olacak, kişi başına gelirini 25 bin dolara çıkaracak, en fazla uçağa sahip havayolu şirketinin sahibi olacak" diye konuştu.

Olayların, Türkiye'nin AB üyeliğini etkileyip etkilemeyeceğine yönelik bir soruya Bağış, AB üyeliğinin teknik bir süreç olduğunun altını çizerek, AB üyesi ülkelerden Londra'da benzer görüntülerin olduğunu ancak İngiltere'nin AB üyeliğinin askıya alınmadığı yanıtını verdi. Bağış, "Şimdi Türkiye'nin AB üyeliğini farklı mecralara çeken olursa Avrupa'ya zarar verir" dedi.

- "Kimsenin yaşam tarzına karışılmadı"

Gezi Parkı eylemlerine katılanların çok farklı itirazlarda bulunduklarını belirten Bağış, katılanlardan bazılarının yayalaştırma projesine karşı çıktığını, bazılarının ağaçların kesileceği inancına kapıldığı için eylemlere katıldığını belirtti.

Bağış, "Bazıları alkol satış ve reklamını düzenleyen yasayı protesto etmek, bazıları CHP ve BDP'ye destek vermek, bazıları da farklı endişelerle gidiyorlar. Bunların içinde hayat tarzına karışıldığını iddia edenler var. Ben bunu tamamen akıl dışı buluyorum çünkü Türkiye'de kimsenin yaşam tarzına karışılmamıştır" dedi.

AK Parti'nin iktidarı devraldığı dönemde Türkiye'nin borçlanma oranının yüzde 30 olduğunu hatırlatan Bakan Bağış, bu oranın yüzde 4,7'ye indiğinin altını çizerek, "Yani birilerinin geliri yüzde 85-90 azaldı. Onların da bu sürecin içinde olduğuna dair bilgi ve belgeler var. Onları da vakti geldiğinde Sayın Başbakanımız kamuoyuyla paylaşacaktır" diye konuştu.

"Maliyeti 10 milyar dolar"

Konuşmasında Gezi Parkı olaylarının Türkiye'ye maliyetine de vurgu yapan Bağış, "Maliyetini bilmiyorum ama oradaki beş ağacın her birinin Türkiye'ye en az 10 milyar dolarlık maliyeti olmuştur herhalde bugüne kadar. 40 yıldır terörle mücadele etmiş bir ülke olarak, bu olayların bu noktalara nasıl getirildiğinin üzerine daha fazla eğilinmesi gerektiğine inanıyorum" ifadesini kullandı.

"Sahte tweet hesaplarıyla provokasyon yapıldı"

Bakan Bağış, Gezi Parkı olaylarına ilişkin yapılan bir başka tespiti aktararak, bir süre önce yüz binlerce sahte tweet hesabı açılarak, Türkiye'nin önde gelen kanaat önderlerine, sanatçılarına, sporcularına, gazetecilerine yönelik kampanyalar başlatıldığını anlattı. Bağış, şöyle devam etti:

"Toplumdan biraz daha kopuk yaşayan bu çevrelerin, toplumla ilgili intibalarını etkilemek üzere aylarca süren bir kampanya neticesinde sanki Türkiye'de toplumsal patlamanın eşiğindeymişiz gibi bir hava yaratılmış."

Gezi Parkı'na yapılan ilk müdahalenin ardından bu olayın abartılarak bir patlamaya yol açması için provokasyon çabası içine girildiğini söyleyen Bağış, "Bunun perde arkasında kimler var, finansmanı nasıl gerçekleşmiş, çalışmaları nasıl yapılmış, bunlarla ilgili araştırmalar devam ediyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem