''Bindokuzyüzdoksanüç''

''Bindokuzyüzdoksanüç''Tarih, 2 Temmuz 1993, Sivas Madımak Oteli, 35 sivil katledildi, üç gün sonra tarih    5 Temmuz 1993, yer Erzincan, Kemaliye, Başbağlar Köyü, yine 33 sivil katledildi; tarih 13 Mart 2012 ortada dava bile kalmadı. Neydi amaç, bu ülked

''Bindokuzyüzdoksanüç''

''Bindokuzyüzdoksanüç''

Tarih, 2 Temmuz 1993, Sivas Madımak Oteli, 35 sivil katledildi, üç gün sonra tarih    5 Temmuz 1993, yer Erzincan, Kemaliye, Başbağlar Köyü, yine 33 sivil katledildi; tarih 13 Mart 2012 ortada dava bile kalmadı. Neydi amaç, bu ülkede alevi ve sunni halkı karşı karşıya getirmek. İki olay ve arada üç gün, biri alevi yurttaşları hedef alıyor, diğeri suni birköy. Tetikçiler kimdi, hepsi sır. Kimlerin üzerimize oynadığı oyundu... Eşref Bitlis suikasti, Turgut Özal'ın öldürülmesi, Adnan Kahveci ve daha nice vatan sever.

1990'da Orgeneral rütbesi alan Eşref Bitlis,  Jandarma Genel Komutanlığı'na atandı. Eşref Bitlis, 17 Ocak 1993'de henüz çözümlenmemiş bir şekilde uçağının düşmesi sonucu öldü. Diyarbakır'a gitmek üzere Ankara'dan havalanan uçak, kalkıştan birkaç dakika sonra Yenimahalle PTT İşletme Binası önünde yere çakılarak infilak etti. Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis'in yanı sıra, Piyade Binbaşı Fahir Işık, Pilot Binbaşı Yaşar Erian, Pilot Yüzbaşı Tuğrul Sezginler, Başçavuş Emin Özer ve PTT Güvenlik Görevlisi Tuhi Salay'ın ölümüne yolaçan kazadan sonra sabotaj iddiaları da ortaya atıldı. Kara Kuvvetleri Askeri Savcılığı, kazanın yüzde 60 pilotaj, yüzde 40 da buzlanmadan kaynaklandığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.Oysa şehit olmadan once, Amerikan Jetleri Türk Hava Sahası’nda onun bulunduğu helikopteri taciz etmekten kaçınmamıştı.

5 Şubat 1993 tarihinde eşi ve iki çocuğu ile birlikte Bolu-Gerede yakınlarında şahibeli trafik kazası geçirdi. Adnan Kahveci ve eşi olay anında hayatlarını kaybederken, 17 yaşındaki çocukları Aslıhan Kahveci yaralı olarak kurtuldu ancak; bitkisel hayata girdi ve 10 gün sonra vefat etti. Oysa Adnan Kahveci, bu ülkede nelere imza attı, daha ne hizmetleri olacaktı.

Turgut Özal, 17 Nisan 1993'te 5 ülkeyi kapsayan 12 günlük Türkistan gezisinden sonra öldü. Özal'ın cenazesine Türkiye'nin dört bir yanından yüzbinlerce kişi akın etmiş, televizyonlardan canlı yayımlanmış; ülkede bayraklar yarıya indirilmişti. Dönemin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı, Turgut Özal ile de yakın dost olan George H. W. Bush beklentilerin aksine cenaze törenine katılmamıştı. Ölümündeki sır perdesini aydınlatacak kan örneklerini bile hastanede muhafaza etmeyi başaramadık.

Sene 1993, Türkiye bu beş olayı peş peşe yaşadı. Bizler hafızalarımızı bu olaylar için taze tuttuk mu? Turgut Özal ölüyor onun yerini dolduracak bir devlet adamı, ikibuçuk ay önce şahibeli bir trafik kazasında hayatını kaybediyor, bunlar tesadüf mü?

KTÜ  Öğr. Gör. Emrah AĞIN

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem