Binali Yıldırım Türkiye'ye çağ atlattı (!)

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, gerçekleştirdiği 260 milyar dolarlık projelerle Türkiye'ye çağ atlattı. Başlattığı Avrasya Tüp Geçit Projesi, 3'üncü Havalimanı, 3'üncü Köprü, Kanal İstanbul, İzmit-Gebze Köprü Projeleri tamamlandığında Türkiye küresel oy

Binali Yıldırım Türkiye'ye çağ atlattı (!)

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, gerçekleştirdiği 260 milyar dolarlık projelerle Türkiye'ye çağ atlattı. Başlattığı Avrasya Tüp Geçit Projesi, 3'üncü Havalimanı, 3'üncü Köprü, Kanal İstanbul, İzmit-Gebze Köprü Projeleri tamamlandığında Türkiye küresel oyuncu olacak.

BİNALİ YILDIRIM'IN BAKANLIK KOLTUĞUNDA GEÇEN 11 YILLIK KARNESİ

Türkiye'de ulaşımda, denizcilik ve haberleşme alanlarında dev projeleri hayata geçirerek dünyayı kıskandıracak çalışmaların altına imza atan eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım 11 yılda tam 260 milyar dolarlık ihale yaparak dünyada bir çok ülkenin bütçesini geride bıraktı ve Türkiye'yi dünyada ses getiren küresel oyuncu yaptı.

TÜRKİYE'NİN PRESTİJİ YÜKSELİYOR

AK Parti'nin 3 Kasım 2002'de iktidara geldiğinden bu yana Ulaştırma Bakanı olan Yıldırım, Abdullah Gül'ün kısa Başbakanlığı döneminde de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk kabinesinde de ve sonraki AK Parti Hükümetleri döneminde de değişmeyen tek isim oldu. ‘Asrın projesi' olarak bilinen ve İstanbul'un trafik sorununun çözülmesine önemli bir katkı yapan Marmaray'ın yanı sıra Avrasya Tüp Geçit Projesi, 3'üncü Havalimanı, 3'üncü Köprü, Kanal İstanbul, İzmit-Gebze Köprü Projesi gibi önemli projelerin de çalışmaları devam ediyor. Projelerin tamamlanarak hayata geçmesiyle birlikte Türkiye'nin geliri artarken, dünya çapındaki prestiji de iyice yükselecek.

YÜKSEK HIZLI TREN: Türkiye'nin kırk yıllık hayali hızlı treni 2007 yılında hayata geçiren Yıldırım ulaşıma yeni bir soluk kazandırmış oldu. Yıldırım, 2023'te Anadolu'nun birçok şehrine ‘ hızlı' ulaşım planladı ve hedef olarak Cumhuriyet'in yüzüncü yılında 9 bin 978 kilometre hızlı tren hattı inşa ettirmek istedi. Şu anda Türkiye'nin bir çok ilinde hızlı tren seferleri yapılırken bir çok ilinde çalışmaları devam ediyor. Bu proje sayesinde Türkiye gelişmiş ülkelerin 30 yılda kat ettiği mesafeyi 6 yılda kat etmiş oldu.

MARMARAY: Demiryolundaki en önemli proje olarak görülen ve ‘asrın projesi' olarak nitelendirilen Marmaray, Binali Yıldırım döneminde çalışmalarına başlanarak hayata geçirildi. İstanbul'un toplu taşıma sorununa büyük ölçüde çözüm getiren Marmaray, raylı sistemin de omurgasını oluşturuyor. Marmaray ile birlikte İstanbul'daki raylı sistem ile toplu taşıma oranı yüzde 12'lerden yüzde 28'lere çıktı. Tarihi İpek Yolunu modern bir şekilde deniz altından birleştiren Marmaray, Asya ile Avrupa arasındaki geçiş süresini 4 dakikaya düşürdü.

AVRASYA TÜP GEÇİT PROJESİ: "Marmaray'ın Kardeşi" olarak nitelendirilen Avrasya Karayolu Tüp Geçit Projesi'nin çalışmaları da devam ediyor. Proje, eski İstanbul'un Avrupa ve Asya kıtası arasındaki yerleşim yerlerini en kısa mesafede birleştirecek. Dünyada denizaltında en derinden geçen karayolu projesi olarak. 2011 yılında temeli atılan bu proje 2015 yılında tamamlanacak. Tünelin hizmete girmesiyle birlikte bu geçişi kullanan vatandaşlar internet ve telefonu da kesintisiz olarak kullanacak.

ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI: Türkiye'yi havacılık sektöründe küresel bir oyuncu haline getirecek olan üçüncü havalimanı için Türkiye kolları sıvadı. Projenin inşa süreci başlatılırken, üçüncü havalimanının hayata geçmesiyle birlikte 150 milyon kapasiteli, birbirinden bağımsız 6 pist ile dünyanın en büyük havalimanlarından bir tanesi yapılmış olacak. Türkiye üçüncü havalimanı ile birlikte 2023 havacılık hedeflerine ulaşmada önemli bir kilometre taşını geride bırakmış olacak ve 22 milyar euroluk bir maliyetle ihale edilen havalimanı, kamuya 100 milyar TL'lik kaynak sağlanacak. 2016 sonunda hayata geçecek olan üçüncü havalimanı, Türk Hava Yolları'nın da dünyanın en büyük havayolu şirketi olmasını sağlayacak.

KANAL İSTANBUL

Başbakan Erdoğan'ın ‘Çılgın proje'si olan Kanal İstanbul, Karadeniz ve Marmara'yı ikinci kez birleştirecek. Projenin çalışmalarına başlanırken, İstanbul Boğazı'nın gemi trafiği de rahatlayacak. Kanal İstanbul yaklaşık 45 kilometre uzunluğa sahip olacak ve Kanal İstanbul'u kullanan yük gemilerinden ücret alınması durumunda hazineye ciddi bir gelir sağlanmış olacak.

KITALARARASINDAN GÖKLERE KADAR

3 Kasım 2002'de iktidara geldiğinden bu yana Ulaştırma Bakanı olan Yıldırım, Abdullah Gül döneminde de Başbakan Erdoğan'ın ilk kabinesinde de ve sonraki AK Parti Hükümetleri döneminde de değişmeyen tek isim oldu.

ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ: İstanbul'un üçüncü köprüsü olacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yapım çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, 59 metre ile dünyanın en geniş köprüsü olacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ayrıca 1408 metre ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun asma köprü olma özelliğini de taşıyor. Üçüncü köprünün en önemli özellikleri ise; ticari karayolu trafiğini üzerine alacak olması, demiryolu ile Asya-Avrupa transit taşımacılığını sağlayacak olması ve büyüyen İstanbul'un dış çevre yolu ihtiyacını karşılayacak olması.

İZMİT-GEBZE KÖPRÜ PROJESİ: Gebze-İzmir Otoyolu projesi kapsamında yapımı devam eden dünyanın en büyük ikinci asma köprüsü olma özelliğini taşıyan İzmit-Gebze Köprü inşaatının yapım çalışmaları devam ediyor. Çalışmaların 2015 sonunda tamamlanarak köprünün hizmete girmesi bekleniyor.

GÖKTÜRK-2 UZAYDA: Türkiye Yıldırım döneminde çalışmaları tamamlayarak Göktürk-2 uydusunu 2012 yılında Çin'den uzaya gönderdi. Göktürk-2, Türkiye'nin Cumhuriyet tarihi boyunca keşif amaçlı olarak ürettiği ilk uydu. 2003 yılında kapsama alanı sadece Türkiye'den oluşurken, bugün Avrupa tümüyle kapsama alanında. Ayrıca kısmen Asya ve Afrika da yine Türkiye'nin kapsama alanları içinde. 2023 hedefi ise küresel kapsama alanı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem