Bilim adamları sonunda görüntüledi!

 Erboğa Takımyıldızı’ndaki nebula (bulutsu), mutlak sıfır sıcaklığından (-273,15 derece) sadece 1 derece daha yüksek, yani -272 derece. Uzayda süzülen bir hayalete benzetilen bulutsu, Şili’de And Dağları üstünde yer alan dünyanın en güçlü telsiz teleskopu

Bilim adamları sonunda görüntüledi!

 Erboğa Takımyıldızı’ndaki nebula (bulutsu), mutlak sıfır sıcaklığından (-273,15 derece) sadece 1 derece daha yüksek, yani -272 derece. Uzayda süzülen bir hayalete benzetilen bulutsu, Şili’de And Dağları üstünde yer alan dünyanın en güçlü telsiz teleskopu ALMA tarafından gözlemlendi.

Astronomlar, Bumerang Nebulası’nın gerçek şeklini ve çok soğuk yapısını daha iyi anlayabilmek için ALMA’nın dev antenlerini Erboğa Takımyıldızı’na çevirdi.

NASA’nın California’daki Jet Tahriki Laboratuarı’ndan Raghvendra Sahai, bu “ultra-soğuk” bulutsunun fazlasıyla şaşırtıcı olduğunu belirtiyor: “Yeryüzündeki teleskoplardan izlenildiği kadarıyla nebula, bumerang görünümünde çift loptan oluşuyor. Sanıldığından daha geniş bir yapıda ve hızla uzaya yayılıyor.” Bulutsuya “hayaletimsi” görüntüyü veren gizemli sisin, görünebilen dalgaboyları gibi bir ışık yanılsaması olduğu düşünülüyor. Bumerang bulutsusu, yıldız çekirdeğinden çıkan gazdan oluşuyor.

Bu gaz dışarı doğru saniyede 164 kilometre hızla hareket ediyor ve uzayda çok büyük bir hızla genişliyor. Çok düşük sıcaklığın nedeninin bu hızlı genişleme olduğu belirtiliyor. Sonuçları Astrophysical Journal’da yayınlanan bu son araştırmanın, yok olan yıldızların nasıl zamanla gezegenimsi bulutsulara dönüştüğünü anlamada önemli rol oynayacağı kaydediliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem