Biden Erdoğan'dan özür diledi

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan, Harvard Üniversitesi'ndeki konuşmasından dolayı özür diledi. Beyaz Saray'dan AA muhabirinin sorusu üzerine gönderilen açıklamada, Biden'ın önceki gün Harvard Üniversitesi'nde sarfett

Biden Erdoğan'dan özür diledi
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan, Harvard Üniversitesi'ndeki konuşmasından dolayı özür diledi.
 
Beyaz Saray'dan AA muhabirinin sorusu üzerine gönderilen açıklamada, Biden'ın önceki gün Harvard Üniversitesi'nde sarfettiği sözlere açıklık getirmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aradığı belirtildi.
Biden'ın, Türkiye veya bölgedeki diğer müttefik ve partnerlerin kasten Suriye'de IŞİD veya diğer şiddet yanlısı aşırıcıların büyümesine destek verdiği veya imkan sağladığına yönelik oluşan herhangi bir imadan dolayı özür dilediğini bildirdi.
 
Açıklamada, "Başkan Yardımcısı, ABD'nin, Türkiye dahil, IŞİD'in kaynaklarıyla mücadelede dünya genelindeki müttefiklerimiz ve partnerlerimizin yaptıkları fedakarlıklar ve taahhütlere büyük değer verdiğimiz konusuna açıklık getirdi. İki lider, ABD ve Türkiye'nin IŞİD ile mücadelede yakından çalışmasının önemini teyit etti" ifadesi kullanıldı.
 
ABD BAŞKAN YARDIMCISI BIDEN NE DEMİŞTİ?
 
ABD Başkan Yardımcısı Biden, IŞİD'in güç kazanmasında ABD'nin müttefiki ülkelerin başrolü oynadığını, bunların da Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar olduğunu söylemişti. Biden'in açıklamalarının ardından devletin zirvesinden sert tepkiler gelmişti.
 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BIDEN TARİH OLUR
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın 'Türkiye IŞİD'e finansal olarak destek verdi' sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Biden böyle ifade kullandıysa tarih olur. Bizim hiçbir terör örgütüne en ufak yardımımız olmamıştır, bunu kimse ispatlayamaz. Sayın Biden böyle bir şey söylediyse bizden özür dilemesi gerekir" dedi.
 
Erdoğan, yaptığı açıklamada "Biden böyle ifade kullandıysa tarih olur. Bizim hiçbir terör örgütüne en ufak yardımımız olmamıştır bunu kimse ispatlayamaz. Biz 6 bin kişinin girişini yasakladık. Bunları bildikleri halde Fransa benden bin savaşçı orada diyor. Bunları kendileri söylüyor. Türkiye'yi böyle suçlama ile karşı karşıya bırakmak kötü bir durum. Sayın Biden böyle bir şey söylediyse bizden özür dilemesi gerekir." dedi.
 
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: HAKKI DA YOKTUR, HADDİ DE YOKTUR
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Türkiye'ye yönelik eleştirilerini kabul etmenin mümkün olmadığını belirterek, "Hiç kimsenin Türkiye'yi eleştirme hakkı da yoktur, haddi de yoktur" dedi.
 
BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA: BIDEN ERDOĞAN'A HAYRAN
 
ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın Suriye'deki durumdan, aralarında Türkiye'nin de olduğu, bölgeye "para ve silah akıtan" müttefikleri sorumlu tutmasının ardından Beyaz Saray'dan "damage control" (hasar kontrolü)... Biden'ın Sözcüsü, Hürriyet'e yolladığı açıklamada Başkan Yardımcısı'nın aslında konuşmasında Suriye'deki belirsizliğe vurgu yapmaya çalıştığını, Biden'ın Erdoğan'a "hayran olduğunu" söyledi.
 
ABD'nin IŞİD'e karşı oluşturulan küresel koalisyona askeri destek sağlaması için Türkiye'yi iknaya çalıştığı çok kritik bir dönemde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Suriye'deki durumdan, aralarında Türkiye'nin de olduğu ABD müttefiklerini sorumlu tutması ortalığı karıştırdı.
 
Biden'ın Ankara'da büyük tepki uyandırması beklenen açıklamalarının ardından "damage control" (hasar kontrolü) stratejisi izleyen Beyaz Saray Sözcülüğü ise Hürriyet'e acil bir yazılı açıklama göndererek, Biden'ın konuşmasında Suriye'deki belirsizliğe vurgu yapmaya çalıştığını, Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a aslında "hayranlık" duyduğunu söyledi.
 
ABD İLE TÜRKİYE ARASINDA TELEFON TRAFİĞİ!
 
Bu açıklamaların ardından ABD ile Türkiye arasında bir diplomasi trafiği yaşandı. ABD Maslahatgüzarı Ross Wilson, Dışişleri Müsteşarı Feridün Sinirloğlu ile görüştü.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem