Berat Albayrak'tan Dev toplantıda Trabzon Vurgusu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Enerji sektörünün 9. Sektör toplantısının Trabzon’da yapılan toplantısına katıldı.    Bakan Albayrak, yaptığı konuşmanın başında Elder Başkanı Nihat Özdemir’e toplantıyı Trabzon’da yaptığı için teşekkür ede

Berat Albayrak'tan Dev toplantıda Trabzon Vurgusu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Enerji sektörünün 9. Sektör toplantısının Trabzon’da yapılan toplantısına katıldı. 
 
Bakan Albayrak, yaptığı konuşmanın başında Elder Başkanı Nihat Özdemir’e toplantıyı Trabzon’da yaptığı için teşekkür ederken toplantının bir iki gün daha uzatılması ve Trabzon’un güzelliklerinin gezilmesi temennisinde bulundu. 
 
 
Albayrak ‘bu gezinti, Trabzon ekonomisine biraz da katkı sağlasın’ diyerek espri yaptı.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ise yaptığı konuşmasında 2023 yılında elektrik enerjisi kapasitesinin iki katına çıkmasının hedeflendiği söyleyerek, “3. Dönemle birlikte ilk defa 21 bölgenin tamamını özel sektör tarafından yönetilecek. Yatırımlar gerçekleştirilecek bununla ilgili yeni süreçler başlayacak. Son 10 yıl içerisinde önemli mesafeler kat ettik. Özellikle 14 yıl içerisinde yaklaşık 32 bin MGW olan kurulu gücümüzü Nisan ayı sonu itibariyle 74 bin MGW’yi aşarak yaklaşık yüzde 132’lik bir artış ortaya koyduk. 2002 yılında 132 milyar KWS olan tüketimimiz 2015 yılı sonu itibariyle ikiye katlanarak 264 milyar KWS’yi geçti. Buda sizlerin iş yükünü ve zorluklarını gösteriyor. Yenilenebilir kaynaklarımız olarak 64 MGW’lik HES’ler hariç olarak kurulu gücümüz 2016 yılı ilk çeyrek sonunda 5 bin 870 MGW’ye ulaştı. Cumhuriyetimizin 100. Yılı olan 2023 yılı itibariyle yenilebilir gücümüzü inşallah iki katına çıkartacağız. Üretim kapasitemizde ki artış aynı zamanda iletişimin nakil haklarında ki artışı da gerektirmektedir. kapsamda üretilen elektriğin kesintisiz ve kaliteli olarak tüketiciye ulaştırılması için sistem için asgari değil olmazsa olmaz şart haline dönüştü. Elektrik dağıtım faaliyeti 2008 yılında başlayan ve 2013 yılında sona eren özelleştirme süreci ile denetim ve işletim anlamında daha kurumsal ve profesyonel bir yönetimi sağladı. Daha önce kamunun kısıtlı kaynakları ve mevzuata göre gerçekleştirmeye çalışılan ve ihtiyacı karşılamakta güçlük çekilen bu kamu hizmeti içerisinde özel sektöre devrini tamamladık. Yine dağıtım ve parakende faaliyetleri ayrıştırılarak rekabetin oluşturulması ve ticaretin serbestleşmesi konusunda önemli çalışmalar sağladık. Artık devletin mantığı ile üretilen hizmetler yerine profesyonel şirketler haline dönüştürülmüş katma değeri olan ve geleceğini planlayabilen bir yapının oluşması konusunda önemli mesafeler alınmıştır” dedi.
 
Albayrak enerji sektöründe 101 Milyar TL değerinde yatırım yapıldığını ve yapılacağını ifade edip, “2010-2015 yılları arasında yaklaşık 13 Milyar TL yatırım 27 Milyar TL’de işletme bütçesi, yeni tarife döneminden sonra ise yaklaşık 18 Milyar TL yatırım 43 milyar TL işletme bütçesi olmak üzere 10 yıl içerisinde toplamda 101 Milyar TL bir yatırım tutarı tüm elektrik dağıtım sistemimizde harcanmış ve harcanacaktır. Bu büyüklüklerin doğru yönetilmesinin ne kadar önemli olduğu ve çok küçük bir hatanın büyük maliyetlere sebep vereceği malumdur. Bu yeni dönem hem kamu kesimi için hem de özel kesim için çok büyük önem arz etmektedir” dedi.

Albayrak konuşmasında tüketicinin kaliteli ve kesintisiz elektrik kullanmasının öncelikleri arasında olacağına vurgu yaparak, “Bundan sonra özel sektöre özel sektör yaklaşımı içerisinde tamamen objektif kriterler içerisinde, performans kriterleri noktasında sizlerin de makul sorunlarının çözümleri ile makul vatandaş sorunlarının karşılanıp karşılanmadığını çok sık takip edeceğiz. Denetimlerde etkin denetim sistemleri kullanarak uygunluk ve performans denetimlerinin yapılması ile kamu kaynaklarının verimli ve yerinde kullanılması dağıtım hizmetlerinin sağlıklı hale getirilmesi ve tüketicinin daha kaliteli ve kesintisiz elektrik kullanması temel amacımız olacaktır” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler