Benzinde indirim olacak mı?

Benzin, motorin ve LPG fiyatlarındaki hızlı artışın ardından harekete geçen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) akaryakıt şirketlerinden olumsuz cevap geldi. EPDK'nın 'Fiyatlarınızı Akdeniz piyasasına uyumlu hale getirin' uyarısına şirketler yeşil

Benzinde indirim olacak mı?
Benzin, motorin ve LPG fiyatlarındaki hızlı artışın ardından harekete geçen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) akaryakıt şirketlerinden olumsuz cevap geldi.
 
EPDK'nın 'Fiyatlarınızı Akdeniz piyasasına uyumlu hale getirin' uyarısına şirketler yeşil ışık yakmıyor. Kuruma gelen bazı firma temsilcileri, fiyatların Türkiye'nin bulunduğu bölge ile uyumlu olduğuna dikkat çekti. Firmalar 1 kuruşluk indirimin dahi maliyetlerine etkisinin büyük olacağına dikkat çekiyor. Akaryakıt ve LPG şirketlerinin görüşlerinin alınmasının ardından tavan fiyat uygulamasında son karar Kurul tarafından verilecek. Benzin, motorin ve LPG'de fiyat indirimi için 7 Ağustos'a kadar süre veren EPDK'nın konuyu bayram sonrası Kurul gündemine alacak. Bayramdan sonra yapılacak ilk kurulda tavan fiyat uygulamasının gündeme gelmesi bekleniyor. EPDK'nın iki aya kadar tavan fiyat uygulama yetkisi bulunuyor.
 
'Fiyatlarımız uyumlu' savunması
Benzinin litre fiyatının 5 lirayı bulmasının ardından Enerji Üst Kurulu uluslararası gelişmeleri ve Akdeniz çanağındaki ülkelerin benzin ve motorin rakamlarını yakın takibe almıştı. Türkiye'deki fiyatları masaya yatıran EPDK'nın incelemesine göre akaryakıt fiyatları kanunun emrettiği en yakın erişilebilir piyasanın (Akdeniz) üzerinde bulunuyor. Bu kapsamda akaryakıt ve LPG şirketlerine birer yazı göndererek fiyatların Akdeniz fiyatları ile uyumlu hale getirilmesini talep eden EPDK'ya ilk cevap geçen cuma günü geldi. Ankara'ya çıkarma yapan akaryakıt ve LPG şirketlerinin üst düzey temsilcileri fiyatların Akdeniz çanağı ile uyumlu olduğunu belirterek indirime gitme niyetinde olmadıklarını aktardı.
 
LPG'ye de tavan yolda
Akaryakıt şirketlerinin Üst Kurul'un isteğini yerine getirmemesi halinde tavan fiyat uygulaması gündeme gelecek. LPG için ise bu konu ilk kez gündeme geldi. Bayram sonrası yapılacak ilk Kurul toplantısında tavan fiyat çıkabileceği belirtiliyor. Tavan fiyat ile 5 lira olarak belirlenen kritik sınıra yaklaşan benzinde 10 kuruşa kadar bir fiyat indirimi bekleniyor. Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının yarıdan fazlasını ÖTV ve KDV oluşturuyor. İstasyonda 4.94 liraya satılan bir litre benzin bedelinin 2.93 lirası vergiye gidiyor.
 
Dört yıl önce 21 kuruş indi
EPDK dört yıl önce de tavan fiyat uygulamasına giderek benzinde 21 kuruşluk bir indirim sağlamıştı. 2011 yılında da 95 oktan benzinin satış fiyatının 4 lirayı bulmasının ardından ekonomi yönetimi dağıtım şirketleri ve bayilerin kâr marjlarını aşağı çekmemesi halinde tavan fiyat uygulamasına gitme uyarısında bulunmuştu. Türkiye'de istasyonlarda 1 lite benzin fiyatı 1.94 Euro, motorin 1.72 Euro, LPG (Otogaz) ise 1 Euro'dan sayılıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem