Belediyelerin zabıta birimleri denetleyecek

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde 2012 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ yayınlandı. 2012 yılı kurban hizmetleri uygulanmasına ilişkin tebliğine göre, denetim işlemleri ve kurban hizmetlerinin denetlenmesi İçişleri, Sağlık, Gıda, Tarım v

Belediyelerin zabıta birimleri denetleyecek

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde 2012 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ yayınlandı. 2012 yılı kurban hizmetleri uygulanmasına ilişkin tebliğine göre, denetim işlemleri ve kurban hizmetlerinin denetlenmesi İçişleri, Sağlık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri bakanlıkları ile Diyanet İşleri Başkanlığı ve belediye ekiplerince yapılacak. Bayram öncesi ve bayram süresince, özellikle kurban kesimlerinin yoğun olduğu ilk 2 gün, il ve ilçe belediyeleriyle büyükşehir belediyelerinin zabıta birimleri aralıksız denetim yapacak.

 

Cadde, sokak ve parkları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kesimden sonra kan, atık ve iç organlarını sokak, cadde ve parklara bırakanlara, valilikler yasal yaptırım uygulayacak.Yasaklara veya standartlara aykırı olarak veya önlemleri almadan atıkları toprağa verenlere 38 bin 496, bu fiilin konutlarla ilgili olarak işlenmesi halinde her konut ve bağımsız bölüm için 959 lira idari para cezası uygulanacak.Hayvanlar, dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak, korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak, ehliyetli kişilerce kesilecek. Bunlara aykırı hareket edenlere hayvan başına 813 lira idari para cezası kesilecek.

 

"KURBAN KESİM YERLERİNİN DEZENFEKTESİNİN ÇOK ÖNEMLİ"

 

Kurban kesiminde çevre kirliliğine yol açılmaması gerektiğini belirten Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, konuyla ilgili düzenlemenin Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ ile yapıldığını söyledi.

 

Baş, kurban kesim yerlerinin dezenfektesinin çok önemli olduğunu dile getirerek, zemininde su biriktirmeyen, ışıklandırma ve havalandırması bulunan, sağlık ve temizlik şartlarına uygun mekanların seçilmesi gerektiğini anlattı.

 

Toplu kesim yapılacak yerlerin su, elektrik, kanalizasyon, foseptik çukuru gibi altyapısının bulunması gerektiğine işaret eden Baş, şöyle konuştu:Kesim yeri beton, beton asfalt gibi sızdırmaz malzemeden yapılmalıdır. Zeminde gerekli ızgara sistemi bulunmalı ve yıkama suları mutlaka kanalizasyona veya foseptiğe verilmeli ve kesinlikle çevreye bırakılmamalıdır. Hayvan dışkıları gibi atıklar sızdırmaz, dayanıklı, yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara konulmalıdır. Kurban derilerinin taşınması esnasında kan sızmasına da engel olunmalıdır.

Baş, Kurban Bayramında istenilmeyen görüntülerin ortaya çıkmaması için öncelikle Bakanlık olarak gerekli önlemleri alacaklarına ve vatandaşı uyaracaklarına dikkati çekerek, camilerde okutulacak hutbede, çevre hassasiyetinin vurgulanacağını, temizlik konusunda neler yapılması gerektiğinin ayet ve hadislerle anlatılacağını söyledi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem