Bedelli mi Tek tip mi?

Askerlik süresi kısalacak mı uzayacak mı? Bedelli çıkacak mı çıkmayacak mı? Tek tip askerliğin kapsamı ne olacak? İşte merak edilenler...Perşembe günü gerçekleşecek olan Erdoğan- Koşaner görüşmesinde konuşulacak konuların içeriği Sabah’ta yer aldı.İşte TB

Bedelli mi Tek tip mi?

Askerlik süresi kısalacak mı uzayacak mı? Bedelli çıkacak mı çıkmayacak mı? Tek tip askerliğin kapsamı ne olacak? İşte merak edilenler...

Perşembe günü gerçekleşecek olan Erdoğan- Koşaner görüşmesinde konuşulacak konuların içeriği Sabah’ta yer aldı.

İşte TBMM Milli Savunma Komisyonu üyesi Mehmet Alp'in o açıklamaları...

- Sayın Alp, Perşembe günü verilecek olan brifingin içeriği ne olacak?

Genelkurmay Başkanı, Başbakan'a Perşembe günü tek tip askerlikle ilgili bilgi verecek. Konu tek tip askerlik olacak.

- Peki bedelli konusu brifingde yer alacak mı?

Hayır bedelli yer almıyor, sadece tek tip konusunu görüşecekler.

 

- Tek tip askerliğin tanımı ne olacak?

Genelkurmay'ın çalışması tek tip uygulaması yönünde ancak basında yer aldığı gibi bazı rakamlar var. Bunlardan hangisi olur bilemem. Benim şahsi görüşüm kısa dönemler için 6 ayın bile fazla olduğu yönünde. Benim oğlum da şu an asker ve birüniversitemezunu olarak 6 ay hiçbir şey yapmıyor. Tek tip ile ilgili şunu söyleyebilirim: Tam anlamıyla tek tip olmayacak çünkü okuyanla okumayan arasında bir fark gözetilecek.

Yani ilkokul mezunu ile üniversite mezunu aynı süre askerlik yapmayacak, arada fark olacak, bu adalet sağlanacak. Şimdi bir gencimiz üniversiteyi bitirmiş, hakim olmuş, doktor olmuş, askere gidiyor, orada bir astsubay tarafından kendisine eziyet ediliyor. Ordu bizim gözbebeğimiz ama bu tür durumlar da maalesef oluyor. İşte bu yüzden inşallah bu hafta sonuna kadar bu konular belli bir yere gelecek.

 

-Genelkurmay tek tip istiyor, peki hükümetin görüşü ne?

Bana göre hükümet tek tipten ziyade okuyanla okumayan asker arasındaki farkın gözetileceği bir sistemi benimseyecek. Ve bu konuda orta bir nokta bulunacak. 4 ay ya da yine 6 ay gibi bir süre olacak. Silahlı Kuvvetler tüm asker sayılarını ve ihtiyaçlarını alt alta üst üste koyarak bunların hesabını yapmıştır.

- Peki Perşembe gününden sonra süreç nasıl işleyecek?

Genelkurmay, Sayın Başbakan'a tek tiple ilgili brifing verecek. Zaten o güne kadar bu konuda tüm çalışma yapılmış olacak. Daha sonra Sayın Başbakan brifingde kendisine sunulan gündemi inceleyecek, sonra Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile görüşecek, ardındanBakanlar Kuruluile görüşülecek, Merkez Karar Yürütme Kurulu ile görüşülecek, daha sonra vatandaşların talepleri de göz önünde bulundurularak hükümet bir karar verecek.

 

- Bedelli konusu rafa mı kaldırıldı?

Şu an Genelkurmay'ın gündeminde bedelli konusu yok. Kısa vadede de bedelli çıkacak gibi görülmüyor. Ancak askerliğini yapmamak için yurt dışına çıkan 30 yaş üstü vatandaşlarımız var. Onların askerliklerini yapıp Türkiye'ye dönmeleri için bir ihtimal bedelli çıkarılması gündeme gelebilir.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem