Bebek mamalarına yasak!

Artık bebek maması etiketlerinde "insana özdeş", "anne gibi", "adapte" veya benzeri kelimeler kullanılamayacak.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Türk Gıda Kodeksi Bebek Formülleri Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Amacı, sağlıkl

Bebek mamalarına yasak!

Artık bebek maması etiketlerinde "insana özdeş", "anne gibi", "adapte" veya benzeri kelimeler kullanılamayacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Türk Gıda Kodeksi Bebek Formülleri Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Amacı, sağlıklı bebeklerin tüketimine yönelik bebek formüllerinin, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ve piyasaya arzı ile ilgili şartları ve ürün özelliklerini belirlemek olarak belirtilen tebliğin, on iki ayın altındaki yaş grubunu, yaşamlarının ilk ayları boyunca bebeklerin beslenmesinde kullanımı uygun olan bebek formüllerini ve bebek sütünü ve Bebek formüllerinde, bir bitki koruma ürününün metabolitlerini ve parçalanma ürünlerini veya reaksiyonu sonucu oluşan ürünlerini de kapsayan kalıntıları kapsadığı belirtildi.

Tebliğde şu ifadelere yer verildi: "Bu Tebliğ kapsamındaki ürünler, anne sütü ile beslenemeyen normal sağlıklı bebeklerin özel beslenme gereksinimlerini karşılamak amacıyla üretilir. Bu Tebliğ kapsamı dışındaki hiçbir ürün, sağlıklı bebeklerin yaşamlarının ilk aylarında beslenmeleri için uygun oldukları izlenimi verecek şekilde piyasaya arz edilmez".

Bebek formüllerinin, bakanlıkça belirlenen protein kaynaklarından ve doğumdan itibaren bebeklerin özel beslenmesi için uygunluğu genel kabul görmüş bilimsel verilerle kanıtlanmış diğer gıda bileşenlerinden üretileceğinin belirtildiği duyuruda bu bileşenlerin uygunluğu bilimsel çerçevede Bakanlıkça belirleneceği ifade edildi.

GDO OLMAYACAĞI VURGULANDI

Bebek formüllerinin üretiminde ihtiyacı karşılamak amacıyla bakanlıkça belirlenen vitaminlerin, mineral maddeleri, amino asitlerin ve diğer azot içeren bileşiklerin, diğer besin ögelerinin kullanılabileceği belirtilirken bebeklerin sağlığına zarar verecek miktarda herhangi bir madde içeremeyeceği, genetik yapısı değiştirilmiş organizma (GDO) ve ürünleri kullanılamayacağı vurgulandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yapılan tebliğ ile ürünlerde, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğindeki kuralların yanında Anne Sütü Muadillerinin Pazarlanmasıyla İlgili Uluslararası Yasa (Mama Kodu) çerçevesinde belirlenen kurallara da uyulacağı ifade edildi. Bebek formüllerinin etiketi, anne sütüyle beslenmeyi engellemeyecek ve ürünün uygun kullanımı hakkında gerekli bilgiyi sağlayacak şekilde düzenleneceği bildirildi. Ürün etiketinde ’İnsana özdeş’, ’Anne gibi’, ’Adapte’ veya benzeri kelimeler kullanılmayacak. ’Uyarı" veya eşdeğer bir başlık altında; anne sütüyle beslemenin üstün olduğu, bebek formülünün sadece anne sütü ile beslemenin mümkün olmadığı durumlarda ve yetkili sağlık çalışanının önerisi üzerine kullanılması gereken bir ürün olduğu, etikette ayrıca belirtilecek. Ambalaj veya etiket üzerinde bebek resimleri, her türlü fotoğraf, çizgi ve resim dahil bebek formüllerinin kullanımını özendiren bir yazı ya da resim bulunamayacak. Bu kısıtlamalar ürünün şekli ve görünüşü için de geçerli olacak.

Bebek formüllerinin tanıtımlarında, biberonla beslemenin emzirmeye eşit veya daha üstün olduğunu ima edecek veya buna yol açacak bir ifade yer alamayacağının belirtildiği tebliğde, ürünlerin piyasaya arzında; tanıtım, örnek dağıtma ya da satış anında bebek formüllerinin satışını teşvik edici direkt olarak tüketiciye yönelik ikna edici özel görseller, indirim kuponları, ödüller, özel satışlar, zararına ve bağlı satışlar gibi herhangi diğer promosyonlar yapılamayacağı da belirtildi.

Bebek formülü üretici ve dağıtıcılarının; genel halka veya gebe kadınlara, annelere veya onların aile fertlerine, ücretsiz veya düşük ücretli ürünler, örnekler veya diğer promosyon hediyeleri sağlaması yasak olacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler