Başsavcıdan Savcı Akkaş'a Cevap

Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş, ''Gerekçe gösterilmeden dosya elimden alındı. Soruşturma yapmam engellenmiştir'' açıklamasının ardından, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'da basın açıklaması yaptı.İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakk

Başsavcıdan Savcı Akkaş'a Cevap

Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş, ''Gerekçe gösterilmeden dosya elimden alındı. Soruşturma yapmam engellenmiştir'' açıklamasının ardından, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'da basın açıklaması yaptı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı basın açıklaması yaptı. Çolakkadı, savcının gizliliğe uymadığını, elindeki bilgileri medyaya sızdırdığını ima etti. "Talimatı uyguladık" diyen Başsavcı, "Savcılar rastgele soruşturma başlatıp, bitiremez" dedi.

İşte o açıklamadan satır başları;

Sizlere savcımız tarafından bir kağıtla yalan yanlış bilgiler verildi. İşin esasını anlatmak mecburiyetinde kaldık.

Dün sizlere yazılı bir basın açıklaması vermiştk. Orada şöyle demiştik;

Başsavcıların savcılar üzerinde denetim ve gözetim yetkisi vardır. Soruşturmaları başsavcılar ya da yetki verdiği vekiller yaparlar. Başsavcılığımız 200 kadar savcıyı bünyesinde barındırıyor. Bu 200 savcı rastgele soruşturma başlatıp, bitirmez. Bir iş bölümü içersinde çalışıyoruz. Çalışma talimatımız var, bu talimat yıllardan beri yürürlükte.

Zaman zaman değişiklikler yapılır, kitapçıklarla dağıtılır. Orada şöyle deniyor:

'5 SAVCI YANLIŞ YAPACAK DA TEK SAVCI MI DOĞRU YAPACAK?'
Cumhuriyet savcılar önemli olayları derhal en kısa süreyle hatta çok önemliyse faksla, telefonla başsavcıya veya başsavcı vekiline bildirir. Böyle bir şey olmazsa kaos olur. Bırakalım faksla telefonla bildirmeyi 2 yıldır hiçbir bilgi verilmeden devam ediyor. Bilen gören yok.

Bizim talimatımızda diyor ki 'Soruşturmanın hukuka uygun olması için gizliliğe riayet edilecek' Buna riayet etmeyen, elindeki soruşturma bilgilerini medyaya aktaranların soruşturması başka savcılara verilir. Biz yüzlerce evrakı alır başkasına verebiliriz. Bu yeni bir uygulama değil. Bir başsavcı vekilimiz, 5 savcımız inceliyor. Yani bu 5 savcı yanlış yapacak da tek savcı mı doğru yapacak?

Bu gibi durumlar başsavcıya bildirilecek, yönetmelik bunu zorunlu hale getirdi.

'SAVCI MEDYA GÜCÜYLE ÇALIŞIR MI?'
Salı günü soruşturma savcımızla konuştuk. Böyle bir dosyası olduğunu anlattı bize. Vekiliyle beraber geldi, vekilin de haberi yok.

Bir kısmı İzmir’de bir kısmı başka şehirlerde, TMK görevine gören bir suç yok. Şimdi cebir ve şiddet yok ise TMK organize suçlara da bakmaz. Dedim ki dosyayı iyice, başsavcı vekilimizle okuyun, kapsamlı bana bilgi verin. Eksiğimiz olmasın fazlamız olmasın. Anlaştık, yarın bilgi veririz diye gittiler. Ama sabahleyin geldik ki olay medyada. Yani dün. Dün akşama kadar bu olay medyadaydı. Bunun üzerine bir de basın açıklaması yaptık. Gizlice hemen emniyete medyaya intikal ettiriliyor

'GEREĞİ YAPILACAK'
Medyanın gücüyle savcı çalışır mı? Soruşturmayı medyaya aktarmak suç değil mi?

35 seneden fazla bu meslekteyim, kimseden emir almam. Terör mahkemelerinde çalışmış bir savcıyım. Benim tüm amacım, hukuk uygulansın, soruşturmalar adalet adına yürüsün.

Her şeyi gizlice medyaya aktarıyorsa bunun amacı ne?

Hiçbir şey karartılamaz. Kim olursa olsun, adalet neyi gerektiriyorsa, gereği yapılacaktır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem