Başkan Topbaş’tan İstanbullulara müjde

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, belediye meclisine 2016 yılı mali bütçesini sundu. Bütçede en çok payın 8 milyar 42 milyonla ulaşıma ayrıldığını belirten Topbaş, İstanbullulara hayata geçecek dev projelerin müjdesi verdi.İstanbul

Başkan Topbaş’tan İstanbullulara müjde

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, belediye meclisine 2016 yılı mali bütçesini sundu. Bütçede en çok payın 8 milyar 42 milyonla ulaşıma ayrıldığını belirten Topbaş, İstanbullulara hayata geçecek dev projelerin müjdesi verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2016 yılı yatırım ve hizmet programı Bütçesi İBB Meclisi'ne sundu. 16 milyar 100 bin lira olarak belirlenen bütçe için toplam 216 oy kullanıldı 62 ret 154 oyla 2016 yılı mali bütçesi kabul edildi. Saraçhane'de bulunan belediye binasında gerçekleşen bütçe toplantısına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul ilçe belediye başkanları, partilerin meclis üyeleri katıldı. Hazırlanan bütçede 8 milyar 42 milyon lira ile en çok pay ulaşıma ayrılırken, 5 milyar 818 milyon lira ile çevreye ayrılan yatırım ikinci sırada yer aldı.

2016 yılının yatırım yılı olacak şekilde bütçesinin düzenlendiğini belirten Başkan Topbaş, "İstanbul bütçesi 16 milyar 100 bin olarak ön görüldü. Bu bütçeye bütün yatırımları kattığımız zaman 38 milyar 600 milyon gibi bir rakama gelmektedir. Yani bu miktarlara bakıldığı zaman bu kentte ciddi bir yatırım var" dedi.

EN BÜYÜK PAY ULAŞIMA AYRILDI

Topbaş, bütçede en büyük payı ulaşıma ayırdıklarını belirterek 8 milyar 42 milyon liralık ulaşım yatırımı yapacaklarını duyurdu. Topbaş, "Her yerde metro her yere metro dedik ve sözümüz yere düşmesin diye çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2016 yılı sonunda yaklaşık 7 milyon vatandaşımızın metroyu kullanır hale gelmesini hedefliyoruz. 2019 yılında ise bu sayıyı 11 milyon kişiye çıkartmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz" diye konuştu.

Çevre yatırımlarına 5 milyar 818 milyon lira ayırdıklarına dikkat çeken Topbaş, kültür-sanat, sağlık ve sosyal yardımlar ile diğer alanlardaki yatırımların artarak devam edeceğini belirtti.

"İSKİ SU KESİNTİLERİNİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN DEV JENERATÖR ALACAK"

İstanbul'da yaşanan su sıkıntılarının çözüme kavuşturulacağının müjdesini veren Başkan Topbaş, "İstanbul Su İdaremiz yani İSKİ'miz Edirne ilimiz kadar enerji tüketimi var. İSKİ'nin günlük masrafı 380 milyon lira gibi bir masrafı var. İnşallah İSKİ'miz yaptığımız çalışmalar sonucunda hem rüzgar gülü hem de güneş enerjisi ile kendi enerjisini üretecek. Bu çalışmaların kararını verdik ve adımları atmaya başlayacağız. Meydana gelen su kesintilerinin büyük bir kısmı elektrik kesintilerinden oluşmaktadır. İSKİ su kesintilerinin önüne geçmek için dev jeneratör alma kararı aldı" şeklinde konuştu.

"3'ÜNCÜ HAVALİMANI'NIN ENERJİSİNİN YÜZDE 50'SİNİ KATI ATIK TESİSİ SAĞLAYACAK"

İstanbul için dev bir dönüm noktası olacak proje üzerinde çalışmaların devam ettiğini dile getiren Topbaş, "Amerika, Japonya, Almanya başta olmak üzere tüm gelişmiş ülkelerden sistem olarak daha iyiyi yakalamak ve hatta ileri geçmek adına önemli adımlar atmaktayız. Özellikle katı atık problemi kentlerde ciddi bir problem olarak bir çevre problemi olarak ortaya çıkmaktadır. Katı atık yönetimi başlı başına bir olay olarak değerlendirilmelidir. Bahsettiğim gibi Japonya Amerika ve Almanya'dan sonra İstanbul olarak biz, bir bölümü şimdilik olmak üzere ileri yakma tesisinin ihale aşamasına geldiğimizi paylaşmak istiyorum. 3 bin ton gün kapasiteli olmak üzere bir çalışma yapmaktayız. Bunun bir benzerini de Asya yakasında yapacağız. Avrupa yakasında atacağımız bu adım özellikle 1 buçuk milyon kişinin günlük elektrik enerjisini verebilecek bir tesis olacak. Ayrıca üçüncü havaalanının enerjisinin yüzde 50'sini karşılayacak" ifadelerini kullandı.

"ASELSAN İLE BİRLİKTE METRO VAGONU VE BEYNİ İÇİN ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ"

Metro çalışmalarını yaparken, bu işin çok kolay bir iş olmadığını ve bununla ilgili olarak dünya teknolojilerinin de önüne geçme adına yeni teknoloji arayışlarının içinde olduklarını ifade eden Başkan Topbaş konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:

"Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bunların vagonlarını dışarıdan tedarik etmek yerine bu vagonların kazan kısmının ve beyin kısmının nasıl yapılacağı üzerinde çalışma yaptık. İlk defa burada açıklıyorum ASELSAN ile birlikte ikinci kademeye geldiğimiz bir çalışma var. Biz ülkemizin beyin gücünü üreten ve hatta dış ülkelere satan bir ülke haline gelmesini istiyoruz. Bunu ilk defa burada müjde olarak açıklıyorum."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem