Basın özgürlüğünde son 40'ta

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün yayımladığı listeye göre, Türkiye 178 ülke arasında 122.likten 138'inciliğe geriledi Geçen sene 122. sırada olan Türkiye'nin düşüşü raporda şöyle açıklandı: "Avrupa'nın kapısındaki Türkiye ve Romanya tarihlerini

Basın özgürlüğünde son 40'ta

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün yayımladığı listeye göre, Türkiye 178 ülke arasında 122.likten 138'inciliğe geriledi Geçen sene 122. sırada olan Türkiye'nin düşüşü raporda şöyle açıklandı: "Avrupa'nın kapısındaki Türkiye ve Romanya tarihlerinin en kötü sıralamalarındalar. 138. sıradaki Türkiye ile 140. sıradaki Rusya arasında yalnızca Etiyopya var. Türkiye özelinde bu düşüşün nedeni gazetecileri hedef alan davalar, hapis cezaları ve mahkeme hükümlerindeki şiddetli artış. Bu vakaların arasında bir sürü Kürt ya da Kürt sorununu ele alan medya kuruluşu ya da çalışanı da var."

 

Sıralama hazırlanırken göz önünde bulundurulan kategoriler ise şöyle:

Gazetecilerin fiziksel şiddete maruz kalıp kalmadığı, öldürülen, gözaltına alınan ya da tehdit edilen gazeteci sayısı, dolaylı tehditler ve gazetecilerin bilgiye ulaşabilme imkanı, sansür ve otosansür, medyanın kontrolü, medya üzerinde olan idari ve adli baskılar ve internet özgürlüğü.

 

KÜBA YÜKSELİŞTE

Türkiye'nin dört yıldır gerilediği sıralamada, bu sene ilk defa Küba son 10'un içerisinde yer almadı.Bu yükselişin nedeninin, ülkenin geçen yaz 14 gazeteci ve 22 aktivisti serbest bırakması olduğu söyleniyor.

SON ON ÜLKE

Listenin son on ülkesinin arasında İran, Çin, Burma, Ruanda ve Suriye var. Rapor, bu on ülkede mutlak bir haber ve bilgi eksikiliği olduğunu açıklıyor ve "hangi ülkenin daha kötü olduğunu söylemek zor" diyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler